header2
 • Vaarwens-Headers-7
 • Vaarwens-Headers-8
 • Vaarwens-Headers-3
 • Vaarwens HR 28
 • Header-Meander-2
 • Vaarwens Headers 25
 • Header-Meander-7
 • Vaarwens-Headers-6
 • Header-Meander-14
 • Vaarwens-Headers-5
 • Vaarwens HR 51
 • Vaarwens-Headers-4
 • Header-Meander-13
 • Vaarwens en Meander 4
 • Vaarwens-Headers-18
 • Vaarwens-Headers-17
 • Vaarwens HR 8
 • Vaarwens HR 3
 • Samen Mea en Vaarwens 8

Verslagen vaardagen 2023

1145 Jacob 10De natuur huilt mee…

Onze vaargast is Jacob (geb. 1966) en hij trof het niet. Veel te jong overkomt hem de kanker en nu al met uitzaaiingen door het hele lichaam… Op de intake staat vermeld; “Jacob heeft altijd veel gevaren maar dan met een zeilboot. Heeft ook een eigen zeilboot (ge)had. Hij heeft altijd erg genoten van het leven, maar nu ligt hij sinds een week in het hospice en gaat elke dag achteruit.”
Er is spoed bij, dus de eerstkomende dag wordt ingepland en vandaag gaat Jacob varen… !

In Amsterdam is dagschipper Foeke al vroeg aangekomen en aspirant schipper Niels en boots Lyda zijn ook mooi op tijd. Ze treffen de gebruikelijke voorbereidingen en keurig op schema zijn ze klaar om Jacob en zijn naasten te ontvangen. Het gezelschap komt helemaal uit Almelo en ze worden gebracht met de bus die het hospice (met chauffeur) ter beschikking stelde.

Een mooi verslag van dagschipper Foeke:

Net even over 11.00 uur kwam de bus met bestuurder Maarten en de familie Klooster aan op het Kraanspoor, helaas wou het zonnetje ze niet verrassen en regende het pijpenstelen. Gewapend met paraplu en regenjas, kregen we de familie toch aan boord en konden we genieten van de verse koffie en de door de familie mee genomen heerlijke taartjes. Jacob had mee genomen; zijn broer Peter met de dochters Isabel en Laura en ook zijn vader Roel en moeder Tjitske. Volle bak dus voor de Vaarwens en na de koffie even het gebruikelijke welkomstwoordje en natuurlijk de vraag waar gaan we heen. Aangezien iedereen van varen hield en dan ook nog op een zeilboot was er de vraag rondje Pampus is dat mogelijk, nou dat was natuurlijk geen probleem.

Rond 13.00 uur waren we bij de haven van Durgerdam om daar te lunchen, maar helaas was er geen ligplaats beschikbaar en hebben we het schip voor anker gelegd net buiten de haven, wat ook leuk is en het uitzicht zeker zo goed. Ondertussen had Lyda - de door de Hema geleverde - broodjes mooi versierd en klaar gemaakt waarna we konden genieten van een heerlijke lunch. Na de Lunch het anker weer op en richting Pampus. Op de vraag wie er aan het roer wil, stond vader/opa Roel vooraan en stuurde de Vaarwens in een koersrechte lijn naar Pampus. Daarna wilde ook broer Peter het wel even proberen. Jacob vond het allemaal wel best hij zat mooi in de rolstoel op de brancardlift en genoot van het uitzicht.

Tijdens een gesprekje met Jacob, kwamen we er achter dat we met een beroemdheid rond toerden. Jacob is namelijk muzikant bij de band Mystez geweest en die heeft diverse albums uitgebracht. Natuurlijk konden we het niet laten om daar wat op los te googelen en inderdaad we vonden muziek waar je de hele dag verder van wakker bleef… Jacob had het naar zijn zin en praatte veel, maar ook over zijn ziekte die bij hem zo wreed verloopt van hoop, naar de diepste put met op het laatst het bericht uitbehandeld…
Jacob vertelde; “Ik ben er nog niet aan toe maar ik heb geen keuzes meer!”
Ook vader Roel was al de hele dag vrolijk en genoot van de dag met de kapiteins pet op en vertelde honderd uit over vroeger, maar achter de humor van de man, kon je zijn verdriet lezen.
Hij vertelde; “Ik zou zo graag met Jacob willen ruilen, het hoort niet zo, want ik ben aan de
beurt, maar ook die keuzes hebben we niet!”

Ondertussen waren we alweer bij de Oranjesluizen en na een vlotte schutting zijn we nog even door naar het Vliegenbos en Nieuwendam gevaren met het café ‘t Sluisje en de mooie woonarken. Jacob en aanhang keken hun ogen uit naar al het moois op het water in Amsterdam. Rond 16.00 uur waren we weer terug bij de Marina en namen we afscheid. Ook al huilde de natuur vandaag mee en regende continue, toch heeft het de dag niet verknoeid en hebben Jacob en familie, maar ook de bemanning van de Vaarwens genoten van een heerlijke vaardag met veel humor en verdriet!!

Vaarwel Jacob
Auteur Vaarwens / Foeke

Met dank aan:
Dagschipper Foeke en bootsen Lyda en Niels voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Zorgorganisatie Carintreggeland SamenUit voor het vervoer met de bus
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Jacob 105
Jacob 106
Jacob 121
Jacob 124
Jacob 125
Jacob 127
Jacob 135
Jacob 141
Jacob 143
Jacob 145
Jacob 149
Jacob 151
Jacob 157
Jacob 158
Jacob 161
Jacob 163
Jacob 164
Jacob 167
Jacob 168
Jacob 176
Jacob 178
Jacob 184
Jacob 185
Jacob 191

E-mail

“Vijf Gezusters” 1144 Korrie10

Vandaag zijn we op stap met Korrie en haar 4 zussen. Korrie Veenhuizen- Postmus is 79 en door haar medische situatie en twee keer een CVA nagenoeg geheel hulpbehoevend. Korrie wordt dan ook gebracht door de Stichting Wensambulance Noord Nederland en één van haar zussen rijdt mee in de ambulance. De andere zussen komen met eigen vervoer. De zussen komen, op één na die uit Amersfoort komt, uit Groningen en hadden dus een lange weg te gaan naar Amsterdam- Noord. Korrie had zich al een jaar geleden opgegeven voor een rondvaarttocht met een andere schip maar kon toen niet mee door haar medische situatie en de beperkingen van dat schip. Gelukkig hebben de zussen het er niet bij laten zitten en kwamen ze terecht bij de Stichting Vaarwens. Uiteraard proberen wij het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk te maken. Op 17 maart was het dan eindelijk zo ver.

Eenprachtig verslag van schipper René:


Even voor 10 uur zijn ondergetekende en bootsen Aleid en An aan boord om de boot klaar te maken. Aleid heeft een overvolle tas met broodjes en lekkers mee van de Hema want we zijn in totaal met 10 personen vandaag. De zon schijnt en het wordt meteen lekker warm aan boord. De thermostaat kan zowaar weer wat naar beneden. We lijken een mooie dag te krijgen. 
Om kwart voor elf verschijnt zus Geke uit Amersfoort en spoedig daarna komt de wensambulance met de andere zussen aan bij de Vaarwens. 

Even later zitten de zussen Korrie, Geke, Goke, Anja en Antje aan de koffie en ook de bemanning van de wensambulance was wel toe aan een bakkie. Geweldig Melanie en Jaap wat jullie doen om deze wens mede mogelijk te maken.

In Leiden vaart het schip de “Vijf Gezusters” rond in de historische binnenstad. Dit schip is in 1929 in Groningen gebouwd. Vandaag is de Vaarwens ook een beetje de “Vijf Gezusters” met deze 5 Groningse zussen aan boord. Omdat het al wat later is wordt snel gevraagd waar de dames graag naar toe zouden willen. De keuze wordt gemaakt om naar de Zaanse Schans te gaan. We moeten echter ook rond 3 uur weer terug zijn want de terugreis naar Groningen is ook nog lang en de gezondheid van Korrie broos.

We besluiten snel los te gooien, maar voor dat we dat kunnen doen wacht ons nog een hele grote verrassing! We krijgen namelijk een donatie van Kringloopcentrum ’t Trefpunt in Marum van één van de zussen van wel € 1000,- en daar zijn we met recht even sprakeloos van. Geweldig bedankt voor dit gebaar en deze prachtige donatie. We gooien los en geven een beetje gas richting de Zaan om de spoorbrug van 12.15 uur te halen. Dit lukt dankzij een snelle schutting en een vlotte bediening van de bruggen. Even voor half één leggen we aan bij Het Jonge Schaap. Korrie doet even een schoonheidsslaapje en de zussen en Melanie en Jaap gaan de molen bekijken terwijl we de lunch klaar maken. De molenaar komt ook nog even aan boord om Korrie persoonlijk gedag te zeggen. Dank voor de geweldig gastvrijheid. We zetten de lunch klaar maar gooien eerst de trossen los om niet te veel tijd te verliezen. Genietend van de lunch en het uitzicht varen we rustig terug over de Zaan. Met gemak halen we de spoorbrug van 13.45 uur. We verhuizen Korrie van achteren, waar ze tot nu toe was samen met haar zussen, naar de plaats naast de schipper zodat zij nog beter kan zien wat er allemaal om haar heen gebeurd. Ze ligt stil te genieten met haar zussen één voor één aan haar zijde.

Door de vlotte passage terug hadden we nog een kwartiertje over om een rondje door de Coenhaven te maken waar we vrolijk zwaaiend begroet werden door de vluchtelingen op de Galaxy. Vervolgens maken we ook nog een rondje door de Mercuriushaven waar diverse schepen, gemeerd op boeien, soja en veevoer lagen te lossen in binnenvaartschepen.
Klokslag 3 uur leggen we aan in de Amsterdam Marina waarna Korrie en haar zussen na een mooie dag, voldaan en vol met mooie herinneringen instappen voor de lange weg terug. “Vijf gezusters” bedankt voor jullie komst. Ook wij houden ook een mooie herinnering over aan deze bijzondere vaardag en jullie gezelschap. We wensen jullie heel veel sterkte toe.

Vaarwel Korrie
Auteur Vaarwens / René (mede namens Aleid en An)

Met dank aan:
Dagschipper René en boots Aleid en An voor hun inzet
Wensambulance Noord Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats

Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bericht van de zussen:

Lieve mensen,

Wat hebben jullie met elkaar ons een bijzondere dag bezorgd!! Met de wensambulance Noord Nederland werd onze zus Korrie om 9 uur op gehaald. Met dank aan de chauffeur Jaap en verpleegkundige Melanie kwamen we om 11 uur aan bij de haven in Amsterdam. De andere 4 zussen van Korrie waren hier inmiddels ook. We werden hartelijk ontvangen door  schipper Rene en door de bootsen Aleid en Anne. We voeren een prachtige route waarvan we als 5 zussen enorm hebben genoten. Kort samen gevat: Grote waardering voor de aandacht en zorg waarop jullie Korrie, samen met haar zussen een onvergetelijke dag hebben bezorgd. Een dag met een gouden rand!!!
Met vriendelijke groet, mede namens mijn zussen,

A. Beimers-PostmusKorrie111
Korrie112
Korrie114
Korrie115
Korrie120
Korrie121
Korrie122
Korrie127
Korrie129
Korrie130
Korrie131
Korrie132
Korrie136
Korrie138
Korrie139
Korrie140
Korrie144
Korrie146
Korrie149
Korrie150
Korrie152
Korrie154
Korrie161
Korrie166

E-mail

1142 Huizinga Van Nerum 10Wind genoeg…

Op deze stormachtige vaardag hebben we twee vaargasten en dat zijn Jan (geb. 1944) die samen met zijn zoon Mark de vaardag komt beleven en Mevrouw Alie (geb. 1933) die samen met haar dochter Ria naar de Vaarwens komt. Beide vaargasten zijn bewoners van het verpleegtehuis Careyn de Plantage in Brielle. Het vervoer wordt verzorgd door chauffeur Arthur van en met de zogenaamde Plantagebus. Verder gaat verzorgende Anja ook mee.
Beide vaargasten zijn in hun laatste levensfase en wonen in het verpleegtehuis. Alie heeft lange tijd op een binnenvaartschip gevaren en ze zien er erg naar uit. Vandaag gaat het gebeuren!

In Amsterdam lopen geen koeien, maar als ze er liepen, hingen de uiers er dwars onder… Het waait straf als dagschipper Frouk en bootsen Alette en Wijnie (aspirant boots) aan boord komen. De MS Vaarwens ligt mooi in de luwte van het havengebouw te wiegen en Frouk neemt de situatie op. Ze maakt een plan om af en aan te meren en samen maken ze het schip klaar voor het bezoek van beide rolstoelers. Nu maar wachten op de rolstoelbus…

Het eerste en spannende verslag van boots Wijnie:

Een bijzondere dag! Twee gasten aan boord met hun familie en begeleiding. Het is wat je noemt een volle bak. Wat het ook bijzonder maakt, is de harde wind. Er wordt gefluisterd windkracht 9 en code geel, maar ja met Frouk als schipper wordt er gewoon gevaren. De gasten arriveren met een eigen rolstoelbus en mogen lekker dichtbij de boot parkeren. Dat scheelt een beetje, maar het voorkomt niet dat ons allerlei attributen om de oren vliegen en we worden er allemaal een beetje lacherig van. Gelukkig zijn onze gasten ervaren waterliefhebbers. Jan (we mogen Jan zeggen tegen onze gast) vertelt al vlot dat hij met heel veel plezier altijd met zijn eigen motorjacht, de Barbaar, gevaren heeft. Hij maakte lange tochten, tot in Frankrijk aan toe. Jan voelt zich dan ook al snel thuis op de Vaarwens.

Zodra iedereen aan boord is, wordt er eerst maar even een kop koffie gedronken. Alie (ook haar mogen wij bij de voornaam noemen) blijft lekker in haar eigen rolstoel zitten met naast haar dochter Ria. Jan heeft zijn zoon Mark mee aan boord. En om zeker te zijn van alle goede zorg is Anja mee als vertrouwd gezicht van het verzorgingshuis en Arthur de chauffeur geniet ook mee van de dag. Frouk heet iedereen welkom en vertelt het een en ander over de Vaarwens en de gebruiken aan boord. Vanwege de harde wind is er niet veel keus in het vaarprogramma, maar gelukkig kan iedereen zich verheugen op een tochtje naar de Zaanse Schans.

Trossen los en we steken van wal. Het Noordzeekanaal begroet ons onstuimig, maar gelukkig blijkt ons gezelschap over echte zeebenen te beschikken. We vergeten al snel hoe hard het waait en we gaan op ons dooie akkertje richting de Wilhelmina sluis in Zaandam. Frouk hoeft zich maar te melden via de marifoon of de bruggen en sluizen vliegen voor ons open, heerlijk dat wij niet lang hoeven te dobberen in het onrustige water. Wanneer we de sluis door zijn wordt het water rustiger en kunnen wij genieten van de prachtige huizen langs het water. De oude zijn mooi, maar sommige nieuwbouw huizen zijn ook zeer de moeite waard. Frouk weet veel te vertellen over de oorsprong van een aantal huizen en wijst op ons het Monethuisje en het ‘goedjaarseinde’. Al snel ontwaren wij de eerste molens, ook zonder doek op de wieken, draaien ze met grote snelheid. Wat is het toch een mooi Hollands schouwspel.

De wind maakt het niet mogelijk om comfortabel aan te meren bij de molen het Jonge Schaap maar gelukkig vinden wij later een heerlijk rustig plekje langs de kade in Wormerveer, zodat wij in alle rust aan de lunch kunnen beginnen. Alette heeft vanmorgen bij onze goede buur, de HEMA de belegde broodjes gehaald, dus wij kunnen gelijk aanvallen. Want voor wie het nog niet wist: Varen maakt hongerig!!

Na de lunch wordt het tijd om weer huiswaarts te gaan, we passeren de fabrieken in Koog aan de Zaan en snuiven nog even de geur van Cacao en Duyvis nootjes op. Inmiddels heeft de wind de lucht voor een groot deel schoongeveegd en genieten we van een zonnetje en prachtige Hollandse wolkenluchten met heel veel blauw ertussen. Er wordt gezellig gekletst. Alie vertelt honderduit over haar jeugd als schipperskind. Jan herinnert zich steeds meer van zijn eigen schip en de mooie tochten die hij gemaakt heeft. Wij luisteren graag naar deze mooie verhalen.

Onder het genot van nog een kopje koffie en een hapje, bereiken we rond half vier weer de haven. Dankzij de stuurmanskunsten van Frouk en het matrozen werk met behulp van Mark, komen we weer veilig aan bij de steiger in de Marina. Na het maken van de groepsfoto lopen we met z’n allen naar de bus en zwaaien met een goed gevoel deze lieve gasten uit.
Wie had gedacht, dat de dag die zo onstuimig begon, zo’n mooie vaardag op zou leveren.
 
Vaarwel Jan en Alie,
Auteur Vaarwens / Wijnie

Met dank aan:
Dagschipper Frouk en bootsen Alette en Wijnie voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Huizinga Van Nerum 107
Huizinga Van Nerum 115
Huizinga Van Nerum 117
Huizinga Van Nerum 119
Huizinga Van Nerum 122
Huizinga Van Nerum 128
Huizinga Van Nerum 129
Huizinga Van Nerum 133
Huizinga Van Nerum 140
Huizinga Van Nerum 141
Huizinga Van Nerum 143
Huizinga Van Nerum 145
Huizinga Van Nerum 147
Huizinga Van Nerum 148
Huizinga Van Nerum 152
Huizinga Van Nerum 157
Huizinga Van Nerum 160
Huizinga Van Nerum 163
Huizinga Van Nerum 166
Huizinga Van Nerum 168
Huizinga Van Nerum 170
Huizinga Van Nerum 177
Huizinga Van Nerum 179
Huizinga Van Nerum 185

E-mail

1141 Irene 10Varen onder Siberische taferelen...

Onze gaste vandaag is Irene (geb. 1945). De ongecontroleerde celdelingsziekte heeft zich in de herfst van haar leven uitgezaaid in haar lichaam. Momenteel gaat ze erg hard achteruit en dochter Patricia zoekt het internet af om nog iets leuks te doen met haar moeder voordat… Ze vindt Stichting Vaarwens en gaat bellen. Even later is ze bezig de intake in te vullen en vandaag gaat Irene al het water op.

In Amsterdam is het nog steeds herfstweer met stevige wind en veel viezigheid. Als dagschipper Yoni en boots Marjon aan boord komen, wordt direct de kachel aangezet en is het al lekker warm aan boord, de broodjes worden gehaald, de koffiepot gevuld en nu maar wachten op Irene en haar naasten die uit Wassenaar moeten komen.

Een prachtig verslag van boots Marjon:


Gelukkig hoefden we niet lang te wachten op Irene en haar man Tom, hun zoon Jeffrey en partner Patricia en dochter Jessica met partner Komi. De wind en nattigheid trotserend, waren ze er al vroeg en konden Yoni en ik ze ophalen van het parkeerterrein en begeleiden naar de boot. Eenmaal aan boord was de toon van gezelligheid en warmte meteen gezet, mede door hun meegebrachte kleurrijke en heerlijke gebakjes.
De familie had duidelijk zin in een dag lekker te varen. In het verleden hebben Irene en Tom met hun eigen klein kruisertje veel gevaren en waren aan boord meteen in hun element.

De weersomstandigheden en vooruitzichten waren dusdanig, dat we besloten lekker binnen te blijven. De vaarroute werd gemaakt en de keuze viel op Amsterdam, via Shipdock, Oranjesluizen naar Durgerdam. Ondanks het grijze weer was er genoeg te zien en vooral te genieten!!
De koffie en taartjes waren op en we kozen het ruime sop. Irene wilde alles zien en werd helemaal blij toen ze al een mooi plekje kreeg naast schipper Yoni. De brandcardlift werd in maximale hoogste stand gezet zodat Irene en Tom een mooi overzicht hadden over het water. Het kostte maar een half uur varen totdat Tom zelf de achter het roer kroop : “Heerlijk, eindelijk weer eens varen, wat is dit genieten!” riep hij.

Zoals de gemoedelijke sfeer aan boord was, zo scharrelden we met een rustig tempo langs het Centraal Station richting Oranjesluizen. Yoni vertelde hier en daar leuke weetjes, zoals een afbeelding van het VOC schip op de muur van het JAVA hotel.
Aan alle kanten kwamen de handen uit de mouwen als het nodig was: helpen met afruimen, afwassen of lunch klaarmaken. Hierdoor ontstonden leuke en mooie gesprekjes. Met het schutten hielp Jeffrey mee als boots en we stonden met natte regenjassen in het gangboord. We werden snel geschut en na een rondje Durgerdam gingen we voor anker in de baai. Het blijft bijzonder dat niemand misselijk werd want al schommelend aten we de lunch. Zelfs Irene had gezonde trek, want in weken had ze niet zoveel gegeten als nu! 

Ineens stond schipper Yoni op en zei dat de anker ging krabben. De boot verlijerde door de wind. Het anker werd opgehaald en we zetten de reis voort. De familie genoot zichtbaar. Irene en Tom waren zo blij en dankbaar en zeiden tegen elkaar: “Wát bijzonder dat ons dit gegund is, eigenlijk hebben allebei een vaarwens…”
De kinderen genoten om te zien dat hun ouders genieten Hoe mooi is om dit kleine stukje geluk mee te mogen maken! Na een kort rustmoment voor Irene was ze weer voorin bij de schipper te vinden om niks te missen van de woonboten die in het zijkanaal K liggen. Voor deze keer klopten de weersvooruitzichten meer dan goed, we vertrokken met regen in de middag en eindigden met Siberische taferelen. We werden getrakteerd op straffe wind en dikke sneeuwvlokken. In een witte deken meerden we aan bij de vertrouwde haven. De traditionele groepsfoto op de steiger verruilden we verstandig voor warm en droog binnen!!

De warmte en zorgzaamheid voor elkaar die dit gezin uitstraalt, is mooi om te zien, ondanks de storm in hun leven! Met een mooie herinnering nemen we van elkaar afscheid Het was voor ons allemaal een warme dag met een sneeuw-gouden rand!!

Vaarwel Irene
Auteur Vaarwens / Marjon

Met dank aan:
Dagschipper Yoni en boots Marjon voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Irene 10
Irene 101
Irene 103
Irene 104
Irene 105
Irene 110
Irene 111
Irene 113
Irene 125
Irene 129
Irene 143
Irene 144
Irene 150
Irene 157
Irene 165
Irene 169
Irene 171
Irene 174
Irene 176
Irene 177

E-mail

1140 Thijs 10Herineringen ophalen, maar ook maken!

Vandaag varen we de vaardag met Thijs (geb. 1946). Hij ligt te wachten op wat gaat komen, want het motortje is op en zijn longen en hartkleppen werken nog amper. Er is besloten verdere behandeling te stoppen en dochter Renate weet als geen ander dat haar vader veel van varen houdt. Ze kent Evert en Inge persoonlijk en deelt haar zorg om vader met hen. “Dan moet hij een dag mee varen Renate en dat gaan we regelen!” krijgt ze als reactie. Vandaag gaat Thijs het water op!

Het is grijs, grauw en waterkoud als het echtpaar Alex en Jacqueline aan boord komen. Zij gaan samen de vaarwens doen en maken in rap tempo het schip klaar voor Thijs en zijn naasten die met de SAW uit Kampen moet komen….

Een mooi verslag van het echtpaar:

Thijs en echtgenote komen met Jaap en Joyce van SAW net even voor 11 uur aan. Wellicht een beetje laat maar Thijs heeft al zijn energie bijeen gepakt om vandaag maximaal te beleven en daar was even tijd voor nodig. En het werd weer een dierbare belevenis.
Na een korte uitleg van hetgeen wat we vandaag kunnen beleven is de keuze snel gemaakt: we gaan naar de Zaanse Schans want Thijs heeft daar de nodige herinneringen liggen met vaartochten naar Den Helder en dan kwam hij daar altijd langs.

Zo komen we er al snel achter dat we een liefhebber van het vaarleven aan boord hebben. Zijn vrouw, dochters en kleindochter vinden het ook een mooi plan, zolang we maar niet gaan schommelen. Nou, dat gaan we zeker niet doen vandaag. Het weer is rustig met een dreigend buitje aan de hemel. De sfeer aan boord is fijn, Thijs wordt warm verzorgd door zijn vier engelen, bestaande uit zijn vrouw, dochters en kleindochter. Zo mooi om zo’n hechte familieband te zien. Ze gaan als vijf musketiers de laatste levensfase van Thijs samen beleven. Keuzes zijn al gemaakt en daar moeten ze het mee doen…

Thijs komt uit Kampen, daar is hij geboren, daar heeft hij geleefd. En dat heeft hij, want hij had een eigen schip. Hoe mooi is het dat hij zijn schip heeft vernoemd naar zijn dochters. De ‘ReJe’, wellicht niet erg origineel maar tekenend voor zijn liefde voor zijn dochters.
Thijs ligt op de brancard naast de stuurstand en heeft een goed overzicht op wat er allemaal zo langs komt.
Genieten met een grote G. Zijn blik naar buiten is tekenend voor hem aldus Lynn. De sluis, de bruggen, Verkade, Duyvis en de vele bijzondere Zaanse huisjes komen langs.

Zo gaandeweg praten we over alles wat er de laatste tijd is gebeurd, maar ook wat er zoal in zijn leven heeft plaats gevonden. We schuwen de nare dingen niet. En dat maakt deze vaartocht weer heel bijzonder en intens. Ondertussen maken de vier engelen - aangevoerd door kleindochter Lynn - heel veel foto’s.
Lynn fluistert tegen Opa: “Ik heb hele mooie foto’s gemaakt, daar ga ik je kamer mee behangen.”

We komen aan bij Het Jonge Schaap waar vrijwilliger Franz een uitleg geeft over de molen, dit keer aan boord met een IPad en een schaalmodel. Thijs is een techneut en vind het mooi om te horen hoe het allemaal zo werkt. Intussen heeft Jacqueline samen met Joyce de heerlijke lunch geserveerd. En er moet weer - na maanden - door Thijs koffie worden gedronken! Schipper Alex fabriceert een Senseo bakkie voor Thijs. De koffie van vanochtend was toch veel beter. Dus maakt Joyce voor Thijs weer een heerlijk klassiek gezet kopje koffie. Nee, er is niets mis met de smaak van Thijs, die het gepruts van Alex afdoet als een ‘bakkie uilenzeik’. Drie van de engelen gaan nog even de molen in die helaas stil staat vanwege te weinig wind. Maar de dames genieten, om de beurt gaan ze helemaal los met het grote fototoestel. Er worden veel herinneringen gemaakt en vastgelegd.

Het wordt weer tijd om terug te gaan richting het Noordzee kanaal. De bruggen worden behendig gepasseerd met Jaap als stuurman. Zo fijn dat alle bruggen direct op groen springen voordat we ons op kanaal 20 melden. Zo kunnen we onze mooie tocht nog voorzien van het aanschouwen van twee prachtige zeiljachten bij jachtwerf Royal Huisman. Deze keuze van Thijs is duidelijk, het moet de blauwe worden. Maar dan eerst nog even de staatloterij winnen... En dat gunnen we deze familie, helaas is die kans net zo groot als de kans op genezing. We varen nog even langs de Galaxy, het grote schip dat gebruikt wordt voor opvang voor vluchtelingen. Er wordt wederzijds gezwaaid. Thijs is blij dat hij die niet hoeft te slopen of te schilderen.

Inmiddels is het al laat en staat er nog een lange terugreis voor de boeg. Helaas geen tijd meer om even langs het Veronicaschip te gaan. Want wat blijkt: Thijs was ooit ook zendamateur. Roepnaam ‘Zilvermeeuw’.
We meren de Vaarwens weer in de haven aan en maken ons op voor het afscheid. Na een hug en een paar groepsfoto’s lopen we in een bui met natte sneeuw weer richting ambulance. Terug naar Kampen.

MS Vaarwens roept: “Zilvermeeuw, Zilvermeeuw, hier de MS Vaarwens…”
Zilvermeeuw: “Zilvermeeuw luistert!”
MS Vaarwens: ”Thijs, wij vonden het heel fijn om met jullie deze dag te mogen beleven.”
Zilvermeeuw: “Jullie hebben mij geen groter plezier kunnen doen dan me deze dag te schenken”.
MS Vaarwens: “Heel graag gedaan, lieve Thijs, voor jou en je lieve meiden.”
Zilvermeeuw: “Dank jullie wel. Over en…. Uit...”

Vaarwel Thijs
Auteur Vaarwens / Alex en Jacqueline

Met dank aan:
Dagschipper Alex en boots Jacqueline voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland, Joyce en Jaap voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Thijs270
Thijs 101
Thijs 110
Thijs 115
Thijs 118
Thijs 123
Thijs 126
Thijs 130
Thijs 137
Thijs 140
Thijs 144
Thijs 147
Thijs 150
Thijs 153
Thijs 157
Thijs 160
Thijs 163
Thijs 171
Thijs 181
Thijs 182
Thijs 184
Thijs 192
Thijs 194
Thijs 206

E-mail