header2

Verslagen Vaardagen 2011

Vaardag 134 op 24-08-2011

Een jachtschipper vaart weer.134 Dhr. De Groot 017

Het regent zachtjes en de wereld heeft een trieste aanblik, als de Meander met de spiegel tegen de kade klaar ligt in Monnickendam. We mopperen op ons klimaat en zouden willen dat we er iets aan konden doen, om Dhr. Aart de Groot een zonnige en vrolijke dag te bezorgen. Hij heeft vroeger veel op diverse jachten gevaren, maar dat is nu niet meer voor hem weggelegd. Onze vrienden Pam en Dick van de Kromhoutwerf hebben Aart aangemeld, en zij zullen vandaag ook meevaren, evenals twee goede vriendinnen. Als we bij de auto van Aart en Joke aankomen, verontschuldigen we ons vanwege het slechte weer, maar dat is niet nodig. Hij verheugt zich op de dag en is in opperbeste stemming. Zodra we hem aan boord rijden, is het net of de zon gaat schijnen, want iedereen is enthousiast en opgewonden over het hele gebeuren. Als Pam en Dick even later ook aankomen, gaan de trossen los. Even lijkt het of een stuk vloerbedekking of iets anders roet in het eten gooit en de vaardag zal belemmeren. Met een flinke dreun knalt er iets in de stuurboord schroef, die meteen volledig blokkeert. Op één motor scharrelen we van de ondiepe ligplaats van de Meander weg om meer ruimte en diepte te zoeken. Daar probeert Evert een aantal keren flink voor- en achteruit te slaan om de troep uit de schroef te krijgen, en gelukkig lukt het. We gaan varen! Eerst richting Marken, waar we een slag daar het piepkleine haventje maken en daarna gaan we in op het verzoek van Aart. Hij wil graag naar Muiden.

Het (mot)regent de hele reis en het zicht is slecht, maar binnen is de stemming opperbest. Aart zit al snel aan het roer en geniet van de vaareigenschappen van de Meander. Als we het Paard van Marken voorbij zijn, zien we in de verte de oude loodsbotter Albatros varen. Het schip is van Dick en een paar vrienden varen het naar Enkhuizen voor een klassieke botenshow. We willen ze nog even ontmoeten, en het gas gaat er vol op. In luttele minuten zijn we bij de loodsbotter, en oud en nieuw passeren elkaar op een aantal meters. De Meander maakt een sierlijke draai om het schip onder volle zeilen heen, waardoor de loodsbotter een enorme haal maakt vanwege de hekgolf van de Meander. Even later ontmoet de Meander haar eigen hekgolf en krijgt ongepland dezelfde zwieper. Daar hadden we niet op gerekend, en meteen vliegt er onder grote hilariteit van alles over de wereld. Enfin... nog even zwaaien, troep opruimen en op naar Muiden.

De terugreis wordt begonnen, en Aart en pam sturen beurtelings het schip naar Monnickendam terug. Dan komt eindelijk de beloofde zon even door, om even later weer achter de miezerwolken te verdwijnen. Als we weer aangemeerd liggen, is iedereen blij en opgetogen. De dag was gezellig en gemoedelijk. We kijken terug op een heerlijke vaardag, weer of geen weer!

Vaarwel Aart
Auteur vaarwens.

Met dank aan de Marina Monnickendam voor de gastvrijheid en de medewerking.

Dhr. De Groot 001
Dhr. De Groot 006
Dhr. De Groot 012
Dhr. De Groot 015
Dhr. De Groot 017
Dhr. De Groot 022
Dhr. De Groot 027