header2

Verslagen Vaardagen 2011

Vaardag 139 op 24-09-2011

Een prachtige najaarsdag.139 Henk van Emst 7

Via de stichting ALSopdeweg heeft zich de familie van Emst aangemeld.

Vandaag zijn Henk van Emst met zijn gezin en vrienden een dag aan boord van de Meander V.  De Meander V is op doorreis en ligt even in Zwartsluis. Voor Henk (die ALS heeft) is de afstand met eigen vervoer nu te doen, en zo arriveren ze op een prachtige zondagmorgen in Zwartsluis. De Meander ligt al klaar voor een mooie vaardag.

Er stopt een aangepaste auto, waarin Henk en zijn gezin (met drie jonge kinderen) zitten. In de tweede auto zitten goede vrienden, en iederen begroet elkaar uitgelaten. De kinderen zijn dolenthousiast, want ze hebben nog nooit gevaren. De klep gaat naar beneden en Henk rijdt in zijn rolstoel de haven op, waarna we hem direct aan boord van de Meander rollen. Henk wil het eerste gedeelte van de dag graag in de stuurhut zitten, en dat kan! De lift functioneert fantastisch en even later zit de familie genoeglijk bij Evert in de stuurhut. Er wordt koffie gedronken, waarbij Evert het reilen en zeilen van het leven aan boord uiteen zet. Ook worden even de boordregels doorgenomen, zodat de kinderen weten waar ze om moeten denken. Dan gaan de trossen los en vaart het gezelschap door Zwartsluis richting het Zwartewater. Het is druk met jachten, want op zo'n prachtige najaarsdag wil iedereen nog even van het water genieten.

"Waarom wonen jullie op een boot? Waarom hebben jullie geen huis? Waar dienen deze knopjes voor? Hebben jullie ook een auto? .... " De vragen zijn niet van de lucht, en de kinderen willen letterlijk alles weten over het leven aan boord van een schip! Fantastisch, wat een enthousiasme.

Na een heerlijk reisje langs Genemuiden en een mooie tocht over het Zwarte water, meert de Meander in Schokkerhaven aan voor de lunch. Zoon Hans neemt zijn kans waar en gaat gelijk met zijn meegbrachte vishengel een poging doen om een visje te vangen, terwijl Inge de lunch klaarmaakt. Henk is ondertussen met de lift weer naar beneden gebracht en geniet van het uitzicht en het zonnetje. Na de lunch vervolgen we onze vaardag en maken een rondje over het Ketelmeer en via een stukje IJssel varen we terug naar Zwartsluis. Het wordt steeds drukker op het water en iedereen kijkt zijn ogen uit.  De dag vliegt voorbij terwijl iedereen geniet. Na een prachtige vaardag meert de Meander weer aan bij de havenkade en gaat het gezelschap weer van boord. Moe maar voldaan keert de familie terug naar Valthe (bij Emmen), waar morgen weer een stap terug moet worden gedaan. Henk krijgt de volgende dag namelijk een volledig elektrische rolstoel vanwege de progressieviteit van de ziekte ALS....!

We wensen familie en vrienden veel sterkte.
Auteur Vaarwens.

Henk van Emst
Henk van Emst 1
Henk van Emst 2
Henk van Emst 3
Henk van Emst 4
Henk van Emst 5
Henk van Emst 6
Henk van Emst 7
Henk van Emst 8