header2

Verslagen Vaardagen 2012

Vaardag 154 op 12-06-2012

De vaardag van Joop en Jeroen Fokke.154 12 6 2012 Joop Fokke 020

Jeroen heeft multiple sclerose en zit inmiddels in een electrische rolstoel. Hij heeft volledige verzorging nodig en krijgt dat van zijn beide ouders. Dagelijks zijn ze met hem in de weer en hun leven staat liefdevol in het teken van Jeroen. Op de vitale 74 jarige leeftijd wordt vader Joop gediagnostiseerd met A.L.S. en zal nu dus niet meer voor zijn zoon kunnen zorgen. Een wreed lot voor de familie en via het AMC worden ze getipt op de mogelijkheid om een dag te kunnen varen met de Meander. Al snel is er contact en wordt er een vaardag gepland. De Meander moet daarvoor naar Muiden varen om de 260 kg zware rolstoel van Jeroen aan boord te kunnen rijden. Het wordt een gezellige dag en de familie is er even helemaal uit.

Auteur Vaarwens

Met dank aan de WSV de Zuiderzee,
co-schipper Jan Brand
en de KNR&ZV te Muiden.

Het verslag van de familie:


Een warm bad!

Mag ik ons even voorstellen. Ik ben Riek, mijn man heet Joop en onze twee zoons zijn Marcel en Je-roen, de vriendin van Marcel is Patrice. Dit artikel hebben Joop en ik samen geschreven.
Bij Joop is in februari 2012 de spierziekte PSMA, een mildere vorm van ALS, geconstateerd en onze zoon Jeroen, 43 jaar, heeft al ruim 20 jaar Multiple Sclerose. Joop is nog mobiel maar Jeroen is geheel rolstoelafhankelijk en kan door spasmen moeilijk zijn rolstoel besturen. Komt daardoor, behalve voor ziekenhuis en tandartsbezoek, bijna nooit de deur uit. Via Maatschappelijk werk van het AMC kregen wij het aanbod om met de Meander V van Stichting Vaarwens een dagtocht mee te maken. Wij waren natuurlijk heel verrast, maar Joop en ik zagen nog heel wat probleempjes in verband met Jeroen en dachten dat hij het niet zou doen. Maar Jeroen wilde het tot onze verrassing wel en dus hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en met z'n vijven aan zo'n dagtocht deelgenomen. En... daar hebben we absoluut geen spijt van, integendeel het was een fantastische dag! Allereerst was het vervoer van Jeroen naar Muiden door aanvullend openbaar vervoerder Transvision prima geregeld en kwamen Jeroen en Marcel prima op tijd aan bij de Koninklijke Nederlandse Roei en Zeilvereniging met in hun kielzog Joop, Patrice en ik met onze auto. Daar werden we al opgewacht door Evert, Inge, Jan en Gerrie, en nadat wij door hen hartelijk welkom waren geheten, gingen zij aan de gang om Jeroen aan boord van de daar afgemeerde Meander te brengen.

Jeroen wilde het tot onze verrassing wel varen en dus hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en met z'n vijven aan zo'n dagtocht deelgenomen. En... daar hebben we absoluut geen spijt van, integendeel het was een fantastische dag!

Door de grootte van zijn elektrische rolstoel was het voor Jeroen niet mogelijk om in het schip zelf te komen dus werd hij geïnstalleerd op het goed beschutte achterdek en daar was voor het hele gezelschap genoeg plek. Direct werd er koffie geserveerd wij voelden ons prima op ons gemak bij alle geboden hartelijkheid. Wij mochten zelf kiezen waar we heen wilden varen met de prachtige Meander, die we eerst bezichtigden. Wij kozen voor een trip op het IJsselmeer. Wij konden ook naar de Amsterdamse haven maar daar Jeroen aan het IJ woont leek ons het IJsselmeer in dit geval leuker. Wat een geweldige tocht was dat, via de jachthaven met zijn vele mooie schepen, waaronder de Groene Draak, onder de Hollandse brug door via Huizen en Naarden naar de haven van Almere, met heel veel uitleg van Evert en onderhand genietend van zijn vele, met veel humor gebrachte verhalen. Zelfs scheepshond Joey deed zijn best ons bezig te houden en we moesten erg lachen toen hij liet zien hoe hij over een zekere meneer De Leeuw dacht! In de haven van Almere meerden wij af, Marcel en Patrice gingen even de wal op om wat foto's te maken en ondertussen werd de uitgebreide lunch geserveerd, heerlijke broodjes, allerlei beleg en diverse soorten drankjes. Wij mochten overal op het schip komen, behalve in de slaapkamer van Evert en Inge, en hebben het schip dan ook uitgebreid bekeken. Wat een pracht, wij zijn vol bewondering voor Evert en Inge dat ze dit allemaal voor elkaar gekregen hebben. En wat we nog mooier vinden dat ze dit allemaal belangeloos ter beschikking stellen aan mensen met een ernstige ziekte.

Zelfs scheepshond Joey deed zijn best ons bezig te houden en we moesten erg lachen toen hij liet zien hoe hij over een zekere meneer De Leeuw dacht!

Joop heeft uitgebreid gebabbeld in het stuurhuis met Jan , de "piloot" van vandaag. Joop heeft zelf in de scheepsreparatie gewerkt en kon dus met Jan en Evert over veel onderwerpen praten. Op het achterdek was het ook gezellig, Jeroen zat er heerlijk beschut, door iedereen op zijn wenken bediend en genietend van wat er te zien was en van de buitenlucht. Helaas was zijn elektrische rolstoel luttele centimeters te breed voor de rolstoellift anders had hij ongetwijfeld ook het prachtige interieur van het schip gaan bekijken. Het was geen mooi zonnig weer. maar... het was droog, met later in de middag toch nog een paar zonnestralen. Na de lunch vervolgden wij onze tocht weer over het mooie, tikje onberekenbare IJsselmeer, zagen nog een "bruine vloot" van oude zeilschepen, die door Evert uitgebreid gefotografeerd werd. Via de Hollandse brug weer terug, aan twee kanten langs Pampus met in de verte Schellingwoude en de andere plaatsen langs het IJsselmeer, en zo weer terug naar de jachthaven. Het busje van Transvision was weer prachtig op tijd, er werd hartelijk afscheid genomen en wij trokken weer huiswaarts met een ommetje over IJburg want dat had Jeroen nog nooit in het echt gezien. Wij zijn gelukkige mensen dat we dit hebben mogen meemaken en willen bij deze ons respect betuigen aan Evert en Inge voor wat zij allemaal doen. Ook willen wij Jan en Gerrie danken voor het veilige varen en de goede verzorging en vooral de hartelijkheid. Dank, dank, dank allemaal voor het warme bad en ook dank aan Joey voor de "lol".
En... twee dagen later zag Jeroen vanuit zijn tuin de Meander weer op het IJ voorbij varen en Inge zwaaide naar hem! Hij zal elke dag naar jullie uitkijken hoor!

Lieve groeten van Riek, Joop, Jeroen, Marcel en Patrice.

12-6-2012 Joop Fokke  009
12-6-2012 Joop Fokke  016
12-6-2012 Joop Fokke  020
12-6-2012 Joop Fokke  024
12-6-2012 Joop Fokke  030
12-6-2012 Joop Fokke  034
12-6-2012 Joop Fokke  035
12-6-2012 Joop Fokke  039