header2

Verslagen Vaardagen 2013

Vaardag 179 op 09-01-2013

Een vroege start van het vaarseizoen!179 Dhr. Henk van Egmond 016

Een korte beschrijving van de wens van Henk van Egmond uit het intakeformulier:

“Henk zit in een hospice en is uitbehandeld. Hij wil graag nog een dag varen. Hij wilde dat vroeger al als beroep, maar hij moest als kind uit gezin van 17 naar seminarie. Het verlangen te willen varen is altijd gebleven. Henk wil graag nog één keer over de schouders van de kapitein meekijken hoe deze het doet. Is dat bij jullie mogelijk?”

Uiteraard kon Henk een dag mee varen. De Meander ligt ter overwintering bij de Kromhoutwerf in Amsterdam, maar Evert en Inge varen ook van hieruit als er een wens binnenkomt. Vandaag is Inge echter wegens omstandigheden afwezig, maar gelukkig zijn Pam en Dick van Amerongen bereid om als vaarvrijwilligers haar taak in te vullen. Vandaag heeft Henk een superdag gehad alhoewel het miezerig motregenachtig weer was toen hij met zijn schoonzus aan boord stapte. “Maakt mij niet uit hoor, ik vind dit al helemaal geweldig en dit weer past wel bij het schip!” merkt Henk optimistisch en enthousiast op. De trossen gaan na de koffie los en even later vaart de Meander door Amsterdam. Via het scheepvaartmuseum, Nemo en andere bezienswaardigheden scharrelt het schip het IJ op naar de Oranjesluizen. Henk kijkt zijn ogen uit vanwege de techniek, de intensieve marifooncommunicatie met de verkeersbegeleidingscentra en de sluizen met de drukke scheepvaart.

Na een vlotte schutting vaart het gezelschap het Markermeer op richting Pampus. Evert en Dick vertellen en Henk luistert. Het is net een spons, want hij absorbeert gretig alles wat hij zijn afgelopen leven gemist heeft. Op de valreep van zijn leven voelt dit welkome stukje vergetelheid enorm goed en meer dan eens zien we hem met een prachtige glimlach genieten van alles om hem heen. In Muiden meren ze aan en genieten van de lunch die Pam klaargemaakt heeft. Daarna vaart het gezelschap terug en gaat “havenhoppen”. Het wordt lichter en zowaar droog als ze het pittoreske haventje van Durgerdam in varen. Daarna wordt er weer geschut en varen ze via allerlei haventjes achter het Centraal Station langs. Het is druk met scheepvaart en Henk loopt helemaal vol met genoegen. Tegen vieren ligt de Meander weer voor de wal op de Kromhoutwerf. Henk is moe maar voldaan en zegt bij het afscheid: “Dit pakken ze me niet meer af!’

Vaarwel Henk!