header2

Vaarwens 504 op 20-7-2017

Vaarwens op 20-7-2017: De rit was het helemaal waard…
504 Ria 020

In het vroege najaar van het leven wordt Ria nog ruim voor haar 60ste getroffen door kanker. Al vierenhalf jaar vecht ze tegen de immer strijdbare en verwoestende ziekte maar Ria verloor… Nu verblijft de moedig vechtende vrouw in het Hospice Noetsele te Hellendoorn en wacht op wat gaat komen. Al eerder maakten we de afspraak voor een vaarwens, want Ria wil nog zoooo graag een keertje het water op, maar toen was ze te slecht om de bijna 2 uur durende rit van Hellendoorn naar Monnickendam aan te gaan. Uiteindelijk koos ze wat later in de tijd om per ambulance gebracht te worden en zoals altijd, staat de Stichting Ambulance Wens Nederland direct voor ons klaar. Vandaag was haar wensdag!
Na een zinderend hete zomerdag en enkele verkoelende onweersbuien haalt Nederland weer adem. Het is bewolkt en broeierig als de ambulance op Jachthaven Waterland arriveert. Ria haar beide dochters zijn er al en ze staan samen met Evert en Francoise klaar om het gezelschap op te vangen. Even later staat Ria dan eindelijk aan boord. Het gaat dan toch gebeuren… varen, genieten, gezelligheid, even vergeten ziek te zijn! Ze verzamelt energie om van de brancard te komen en wil graag boven zitten. Ook Ria krijgt de ‘vaarwensboost’ en gaat op eigen kracht de stuurhut in, waar ze zich innestelt naast Evert achter de stuurstand. Na zijn welkomstpraatje en koffie, gaan de trossen los. Ria geniet met volle teugen laaft zich aan de dag. Ze had van een lotgenote uit het hospice al gehoord hoe fijn het was, maar de echte beleving komt nu los…
We scharrelen over de Gouwzee onder dreigende luchten en af en toe spettert het, maar zwaar weer blijft uit. Alles is nieuw voor Ria, die een continue glimlach op haar gezicht heeft staan. Haar prachtige dochters en vriend Dick genieten niet minder en samen beleven we de dag.
In Volendam krijgen we een heerlijke lunch geserveerd die Francoise heeft klaargemaakt en het smaakt iedereen voortreffelijk. Dan wil Ria graag nog éénmaal op de foto met haar naasten en dat kan. Even later zijn we getuige van een hilarische verkleedpartij met als resultaat een prachtfoto, met dank aan de kleedsters van Foto de Boer…
Het gezelschap neemt de tijd en Ria bekijkt Volendam vanuit de rolstoel, maar dan wordt het pikzwart in de lucht. Snel iedereen aan boord en de trossen los. Een flits en een knal en dan gaan de hemelsluizen open, waarna de Meander V een geweldige wasbeurt krijgt van moedertje natuur.
We varen rustig aan terug naar Monnickendam, waarbij Ria met het gezelschap weer plaats heeft genomen bij Evert in de stuurhut. We delen, lachen, laten een traan en varen…
Na een superdag met deze prachtige mensen nemen we afscheid van de lieve Ria en haar naasten. Ze heeft genoten, en met een hoofd vol herinneringen en een USB stick vol foto’s keert Ria terug naar haar hospice. De twee uur durende rit was het helemaal waard!!

Vaarwel Ria…
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Stichting Ambulance Wens Nederland voor de zorg en het vervoer
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilligster Francoise voor haar inzet
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Ria-001
-Ria-010
-Ria-013
-Ria-014
-Ria-020
-Ria-027
-Ria-038
-Ria-039
-Ria-057
-Ria-058
-Ria-062
-Ria-067
-Ria-075
-Ria-079
-Ria-087
-Ria-094
-Ria-112
-Ria-114
-Ria-122
-Ria-125


Een mooi verslag van de beide dochters van Ria:
"Op 20 juli 2017 werd onze moeder samen met haar partner Dick al vroeg opgehaald door Aard en Desiré van de Stichting Ambulance Wens. Op naar Monnickendam om een dagje te varen met de Vaarwens. Een dag waar we samen naar uit keken.
Na een lange maar aangename rit, werd mam hartelijk verwelkomd door Fransoice en Evert. Eenmaal binnen in de Meander V, hebben we ons gesetteld voorin bij Evert. Hier hadden we het beste uitzicht en konden wij onder het genot van een heerlijk kop koffie met iets lekkers, luisteren naar de verhalen van Evert. Evert kan vol passie vertellen; Over zijn Meander V, de mensen die hij heeft ontmoet en over zijn reden dat hij en zijn vrouw Inge de Vaarwens in het leven heeft geroepen.
Ondertussen vaarden we via Marken door naar Volendam. Eenmaal aangemeerd in Volendam hebben we met z'n allen heerlijk geluncht op het achterdek. Daarna was er nog tijd over om in kledingdracht op de foto gaan, dit konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan! Vlak voor vertrek naar Monnickendam hebben we nog genoten van een heerlijk visje.
De hele dag was zo goed verzorgd door zowel de Stichting Ambulance Wens als de Vaarwens, zodat wij even onbezorgd konden genieten.
Via deze weg willen we nogmaals Aard, Desiré, Fransoice en Evert ontzettend bedanken voor deze mooie dag!
Lieve groet,
De dochters van Ria Vulink"