header2

Vaarwens 514 op 23-8-2017

De eerste, maar niet de laatste keer varen…514 Rikie 001

Het is een mooie augustusdag en het is volop zomer, als de ambulance op Jachthaven Waterland arriveert. Evert en vaarvrijwilliger Danny hebben de Meander V klaargemaakt en Inge is samen met Connie druk met de voorbereidingen van de ‘Natte Hiswa Bootshow’ waar we onze stichting mogen promoten. Eén en al Vaarwens de komende weken dus…
In de ambulance ligt Rikie, die werd in het najaar van haar leven getroffen door kanker, maar wil erg graag nog een dag uit het Hospice Nocturn om van het water te genieten. Als de ambulance open gaat, ligt daar een goedlachse vrouw met haar naasten zich te verkneuteren op de dag. Ambulancevrijwilligers Peter en Cor rollen haar even later veilig en vlug aan boord van de Meander V.

Rikie wil graag het eerste deel van de dag binnen staan, dus wordt de lift ingebouwd om haar de stuurhut in te krijgen.
“Ohhh wat mooi is het hier binnen”, lacht ze bij het zien van de stuurhut annex woonkamer van de Meander V.
“Dankjewel Rikie, ben je al eens meer op een schip geweest?” vraagt Evert.
“Nog nooit, zelfs niet op een veerbootje… Vandaag is de allereerste keer dat ik op een boot vaar!” zegt ze glimlachend.
Evert doet een welkomstwoordje en dan gaan de trossen los. Rikie laaft zich aan alles wat aan haar blikveld voorbij schuift. Evert weet overal iets over te vertellen en ze absorbeert alles als een spons. Ook haar naasten genieten van de vaartocht, want ook zij gedrieën hebben te maken met ieder zijn - redelijk levensbedreigende – ziekte. De kanjers zijn vandaag echter mee voor Rikie om haar te vergezellen op haar vaarwensdag.
De Meander V zet koers naar Volendam, waar we na te zijn aangemeerd, op ‘Costa Del Achterdek’ genieten van een heerlijke, door Danny verzorgde lunch.
“Zou je nog éénmaal in klederdracht op de foto willen?” vraagt Evert plotseling.
“Kan dat dan?” vraagt Rikie verbaast.
“We rijden met brancard en al zo de fotostudio binnen hoor!” lacht Evert en even later rolt ze de studio binnen. Een prachtige verkleedpartij volgt en de kleedsters van foto de Boer doen hun uiterste best om er een prachtige laatste herinnering van te maken.

Na een rondje Volendam per brancard, komt het gezelschap terug aan boord. Evert laat Rikie het resultaat op de foto in klederdracht zien en dan breekt de lieve schat. Ze huilt zachtjes en zwijgt… We kunnen alleen maar gissen wat er in haar hoofd om gaat, maar weten dat het haar zwaar valt om afscheid te nemen van het leven, dat haar in het laatste stukje nog zoveel moois biedt…
We gaan weer varen en na een rondje Vuurtoren, waar Thijs wederom prachtige foto’s van ons maakt, keren we terug naar Monnickendam.
Bij de ambulance nemen we afscheid van deze dappere vrouw die vandaag voor het eerst voer, maar niet voor het laatst…

Sterkte lieve Rikie en je naasten…
Auteur Vaarwens.

Rikie 14-9-2017

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid.
Stichting Ambulance Wens Nederland voor vervoer en verpleging
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilliger Danny voor de inzet
Thijs voor de foto’s
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lieve reactie van schoonzus Miranda:

Vandaag 23-8 hebben we samen met Rikie genoten van een fantastische vaardag. 514 Rikie 039
Bij aankomst met stichting ambulance wens in Monnickendam werden we hartelijk onthaald door Evert en Danny en werdt Rikie met brancard het schip op geduwd daar mochten we binnen genieten van een heerlijke bak koffie en een koekje, waarna we eerst naar Marken en daarna zijn door gevaren naar Volendam onder het genot van een heerlijk zonnetje. Onderweg vertelde Evert vol passie over het tot stand komen van stichting vaarwens en leuke andere anekdotes waar we met z'n allen vol aandacht naar hebben geluisterd en zeker enorm om hebben gelachen. Aangekomen in Volendam hebben we onder het genot van een heerlijke lunch bereid door Danny op het achterdek nog even lekker kunnen kletsen. Daarna zijn we foto's wezen maken in de bekende klederdracht en hebben ook nog even kunnen shoppen in Volendam. Bij terugkomst zijn we weer richting Monnickendam gevaren waar we nog even langs de vuurtoren gevaren zijn. We willen Evert en Danny en natuurlijk de vrijwilligers van stichting ambulance wens enorm bedanken voor de fantastische dag die ze voor Rikie en ons als familie hebben mogelijk gemaakt.

En wat super dat er foto's gemaakt werden van deze onvergetelijke dag.
Ongelofelijk wat een goed en prachtig werk jullie als vrijwilligers doen , petje af en een diepe buiging. We kunnen jullie niet genoeg bedanken-Rikie-019
-Rikie-022
-Rikie-029
-Rikie-039
-Rikie-048
-Rikie-052
-Rikie-079
-Rikie-083
-Rikie-087
-Rikie-092
-Rikie-098
-Rikie-105
-Rikie-112
-Rikie-113
-Rikie-114
-Rikie-115
-Rikie-124
-Rikie-128