header2

Vaarwens 518 op 30-8-2017

Regen en wind kunnen Ton niet deren...518 Ton 060

Buien, hevige regenval, donder en bliksem, de wind in de verkeerde hoek (NO)… en Ton gaat eindelijk met zijn naasten varen. Evert stelde hem al voor om de dag te verzetten want er viel vrijdag een gaatje in de planning, maar Ton zijn opmerking was: “We zitten toch hopelijk droog binnen? We verheugen ons er enorm op, weer of geen weer…”

De Parkeerplaats staat blank, want de putten kunnen het niet aan, als Ton met zijn naasten arriveert op Jachthaven Waterland. Evert komt met een rolstoel van de Meander V onder de paraplu aanhollen, want Ton zijn krachten worden hem categorisch afgenomen . Hij lijdt aan ALS en zijn armen doen al helemaal niets meer. Even rijdt hem grappend en grollend met zijn naasten de droge kuiptent van de Meander V binnen, terwijl vaarvrijwilligster Karen alles op de ‘gevoelige plaat’ vastlegt als herinnering voor later.

Het gezelschap nestelt zich in bij Evert achter de stuurstand en Ton zijn dag kan beginnen…
Al meteen geniet Ton van de gezelligheid aan boord. Het is knus binnen, terwijl slecht weer buiten de waterwereld teistert. Evert begint te vertellen, Karen begint te zorgen, de motoren beginnen te grommen, het schip begint te bewegen en Ton en zijn naasten beginnen te genieten…

Na een tochtje over de prachtige Gouwzee, die ondanks het trieste weer toch haar schoonheid toont, meren we aan in Volendam. Karen verzorgde een heerlijke lunch die we samen hebben genoten en daarna wordt het droog… Tijd om even te ‘passagieren’ en even later rolt Ton samen met zijn naasten over de dijk.
Kan ook niet anders in Volendam… ze gaan paling halen!!

Zodra de familie weer aan boord is, gaat de Hemelkraan weer open en in stromende regen varen we naar de vuurtoren van Marken, waarvan Evert urenlang prachtige bijzonderheden en anekdotes kan vertellen. Thijs staat in een groot geel pak in de stromende regen aan de voet van de toren foto’s van ons te maken… wat een topper!!

Op de terugreis vertelt Ton over zijn verleden met het beroep van schilder, over zijn herseninfarct, over de ALS en meer… Net op het moment dat hij van zijn rustige pensioen wilde genieten, sloeg het noodlot toe!
Hem trof een wreed lot, want pas in maart hoorde hij dat hij aan ALS lijdt… Het gaat (te) hard!!
Samen voeren we samen een prachtige dag met zijn lieve vrouw, zijn prachtige dochters en schatten van kleinkinderen. We nemen emotioneel afscheid en gaan ieders weegs, op een dag dat wind en regen Ton niet meer konden deren…

Auteur Vaarwens.

Met dank aan:518 Ton 097
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid
Thijs voor de foto’s
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilligster Karen voor de inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Ton-001
-Ton-003
-Ton-005
-Ton-008
-Ton-021
-Ton-031
-Ton-032
-Ton-047
-Ton-048
-Ton-054
-Ton-055
-Ton-075
-Ton-076
-Ton-082
-Ton-097
-Ton