header2

Vaarwens 519 op 31-8-2017

Met opgeheven hoofd!519 Stan 001

Zo’n 25 jaren geleden werd onze vaargast Stan al gediagnosticeerd met kanker, hij ging het traject in en vocht! Het kostte hem een nier… maar hij won de strijd!
Het zette hem met beide benen op de grond en was dankbaar voor ieder jaar dat hij extra kreeg in gezondheid. Hij pakte met opgeven hoofd de draad op, maakte carrière en durfde het uiteindelijk aan om een gezin te stichten met zijn lief.
Vorig jaar mei kreeg hij na wat lichamelijke ongemakken wederom een slechte tijding: “U lijdt aan ALS meneer…”
De bliksem slaat in, want Stan weet dat hij hier niet tegen zal kunnen vechten en de strijd zal verliezen van deze onbeheersbare ziekte!

Al een tijdje volgde hij Stichting Vaarwens via Facebook en las de vaarverslagen van lotgenoten met grote interesse. Samen met zijn gezin een dagje varen met die Meander V zag hij ook wel zitten, dus werd er een intakeformulier ingevuld. Al snel plande Inge de wensdag in voor Stan en zijn naasten. Vandaag ging hij met zijn lieve Lianne en kinderen Daphne en Tom een dagje met de Meander V mee. Hij is na het vonnis besloten om uit iedere dag nog meer te halen, dan hij al deed. Stan stopte acuut met werken en droeg - in overleg met zijn werkgever - zijn mooie baan over aan zoon Tom.

Na een lange rit met veel files, komt het gezin aan in Monnickendam. Evert staat met vrijwilligers Henk en Nel het gezelschap op te wachten en even later zit Stan comfortabel in de stuurhut op het podium achter de stuurstand. We delen, vertellen, lachen, genieten, varen en vergeten heel even...
Het is droog geworden en we laten onze een heerlijk lunch smaken in de kuiptent op het achterdek, waarna het gezin gezamenlijk een portret in klederdracht laat maken. Het werd een hilarische verkleedpartij met een prachtig resultaat. Nog even passagieren over de dijk en dan weer varen. Vuurtoren, verhalen, foto’s van Thijs, het is heerlijk en iedereen geniet.

De dag vliegt voorbij en ongehaast scharrelen we met zoon Tom aan het roer de Gouwzee weer in, op weg naar huis, op weg naar de werkelijkheid, op weg naar…
Vanmorgen had Stan er eigenlijk niet zoveel zin meer in en zag er een beetje tegenop, maar na de vaardag te hebben beleefd is het gevoel 180 graden gedraaid! Hij had het voor geen goud willen missen! Bij het afscheid - als Stan een flinke donatie overhandigt aan de stichting - raakt iedereen ontroerd en met natte ogen gaat ieder zijn weegs, maar Stan leeft zijn leven verder met opgeheven hoofd!

Respect Stan en sterkte lief gezin…

Auteur Vaarwens.

Met dank aan:519 Stan 018 nel
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid
Thijs voor de foto’s
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilligers Henk en Nel voor de inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...-Stan-003
-Stan-004
-Stan-005
-Stan-025
-Stan-029
-Stan-035
-Stan-036
-Stan-047
-Stan-050
-Stan-054
-Stan-055
-Stan-056
-Stan-057
-Stan-058
-Stan-060
-Stan-064
-Stan-085
-Stan-092
-Stan-096