header2

Vaarwens 590 op 8-8-2018

“Het was zoooo mooi!!”590 Margreta 10


Het is druk met vaarwensen en evenementen. Inge organiseert zich een slag in de rondte en Evert vaart vele slagen in de rondte… Het paar heeft het er druk mee. Komende dagen zijn ze weer met de Meander V present in Medemblik tijdens de http://www.waterweken.nl/, maar vandaag moeten er nog vaarwensen worden vervuld. Inge doet het niet graag, maar vandaag wordt er een gecombineerde wens vervuld. Wens 589 is voor een mevrouw uit het hospice Haarlem en wens 590 is voor een mevrouw uit Nieuw Vennep. Beide wensen zullen we afzonderlijk verslaan. Dit verslag is van Margreta…
-
De Amstelring Wijkzorg, Team de Vennep zorgt voor Margreta, ze is bijna honderd jaar en zit nog vol levenslust. Haar krachten zijn echter beperkt tot een minimum, maar haar optimisme lijkt welhaast ongeschonden. Ze wil er nog wel een keertje uit en de verzorgsters tippen haar op Stichting Vaarwens; “Varen? Het lijkt me heerlijk om de bewegingen van het water nog een keer te voelen… Kan dat nog?”
Er wordt een poging gedaan ons intakeformulier in te vullen maar telkens stuiten de aanvraagster op het probleem dat de leeftijd niet ingevuld kan worden. De kalender op de site gaat maar tot 1920 terug en Margreta is geboren in 1919, ze is bijna honderd!! Uiteindelijk lukt het en Inge pland haar dag in, samen met die van mevrouw Muller. Vandaag is de grote dag…
-
Margreta is alleen, heeft geen nazaten en wordt vergezeld door haar verzorgster Corina, samen met Debby en Cees van de SAW, want ze is inmiddels te zwak om per auto vervoerd te worden. Keurig op tijd arriveert het gezelschap in Monnickendam en even later staat ze heerlijk achter het raam van de Meander V te genieten van haar uitzicht. We varen onze route en Margreta laaft zich aan haar dag. Door de harde wind begint de Meander V licht te rollen, en wat de één zo ziek maakt, voelt voor Margreta als een zegen. Met een grote glimlach geniet ze van iedere beweging van het schip, een prachtig gezicht!
-
In Volendam meren we aan op een door superhavenmeester Wijnand vrijgemaakt stukje kade en daar wordt op ‘Costa Del Achterdek’ de - door Riet en Danny - klaargemaakte lunch geserveerd. Margreta zit inmiddels ook in een rolstoel van de Meander V en het hele gezelschap geniet van de perfecte catering. Corine merkt op dat Margreta normaliter één crackertje eet, maar nu verorbert ze met veel smaak drie hele boterhammen… Prachtig, zelfs een (bijna) honderdjarige krijgt nog de ‘vaarwensboost’!
-
Evert stelt voor om in Volendams kostuum op de foto te gaan, maar Margreta antwoord kort en bondig; “Ik ben Amsterdammer! Amsterdammers gaan niet in een Volendams pak!”
Iedereen lacht en de vrijwilligers van de SAW gaan met Margreta heerlijk passagieren op de dijk tussen alle toeristen. Daar werkt de schat nog een broodje haring weg en geniet met volle teugen.
-
Als we weer gaan varen en het ruime sop kiezen, verkiest Margreta haar brancard boven de rolstoel en even later nestelt ze zich genoeglijk in bij Evert in de stuurhut. De Meander V knort tevreden met haar emotionele lading over het knobbelige water en Margreta zinkt weg in een diepe slaap. Zelfs als Evert er bruut 1000 PK tegenaan gooit, slaapt de schat door met een tevreden en geborgen glimlach op haar gelaat, ten teken dat ze zich veilig, geborgen en senang voelt…
-
In de haven van Monnickendam wordt ze weer wakker en zegt: “Oh… nou heb ik een deel van deze geweldige dag gemist! Ach… het is goed zo, het was zoooo mooi!!”
Goede reis lieve Margrete.

Auteur Vaarwens.

Met dank aan:
Jachthaven Waterland Monnickendam voor het gratis faciliteren van de ligplaats
Stichting Ambulance Wens voor het vervoer
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter en Keurslager Dirk Spronk voor de catering
Vaarvrijwilligers Riet en Danny voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Margreta-10
-Margreta-16
-Margreta-17
-Margreta-18
-Margreta-21
-Margreta-23
-Margreta-29
-Margreta-34
-Margreta-42
-Margreta-45
-Margreta-46
-Margreta-56
-Margreta-62
-Margreta-65
-Margreta-69
-Margreta-71
-Margreta-81
-Margreta-82