header2

Vaarwens 617 op 24-10-2018

Een natuurfotograaf in zwaar weer…617 Toon 10

Op het intakeformulier staat vermeld; “Toon was en is een ontzettend grote natuurliefhebber, vooral deed hij eerder veel aan vogels kijken en vogelinventarisatie. De beleving op het water is dan ook een extraatje voor hem.”
Dan word Toon getroffen door een alles afnemende spierziekte en hij belandt in de rolstoel. Nu kan hij bijna niets meer, behalve kijken en met veel moeite nog een foto maken… Inge heeft de wens al snel ingepland en vandaag gaat Toon nog een keer het water op om te genieten van de weidsheid, de natuur en misschien ziet hij nog kans wat watervogels te fotograferen…
-
Gisteren woei het hard, het was grijs en Evert hoopt op betere omstandigheden voor zijn natuur liefhebbende gast. ’s Morgens staat er nog dikke wind en het miezert af en toe als vrijwilligers Trees en Kees in Muiden aankomen. We treffen voorbereidingen voor de vaardag en dan blijkt de familie al bijna in Muiden gearriveerd te zijn. Ze hebben een grote rolstoelbus gehuurd en zitten met z’n zessen in het voertuig, hebben geen files en rijden zonder oponthoud de lange rit van Aalten naar Muiden.
-
De deuren gaan open en Evert vraagt wie er zeeziek wordt, want het waait hard! Vertwijfeld gaat er een vingertje de lucht in en dat is voor Evert het signaal om zijn grap uit de kast te halen. Even later ligt iedereen dubbel van het lachen en Toon - die nog met zijn zware elektrische rolstoel vastgesjord in de bus staat – horen we buiten de bus bulderen van het lachen. “Nou… dit begint goed!” giechelt echtgenote Marion. “Gaat dit de hele dag door? Dat belooft wat!”
-
We gaan aan boord en Evert vertelt over het schip, het vaardoel en de inhoud van de vaardag. Dan gaan de trossen los en terwijl venijnige golven langs de Meander V rollen en buiige miezerregen over ons heen spettert, zit Toon met zijn naasten te genieten in de verwarmde achterkuip. Iedereen is enthousiast en geniet van het feit dat ze vandaag mee mogen meegenieten van de vrijheid die een schip biedt. Er komt zoveel voorbij om over te vertellen en waar te nemen, dat er amper tijd is voor een kop koffie. De Meander V maakt haar tochtje door Amsterdam en het is druk met scheepvaart op het water. Evert en Kees weten overal wel iets over te vertellen en de familie laaft zich aan de vaardag. Toon kan nog nauwelijks praten, maar kan de camera nog net vasthouden! De fervente fotograaf legt zijn dag toch vast op de gevoelige plaat om thuis na te genieten. Fotograferen is namelijk zijn ding en binnenkort mag hij exposeren! Geweldig Toon!
-
Tijdens het varen genieten we van de lunch en dan wil Toon graag naar de stuurhut. Met een uiterste krachtsinspanning wordt de grote man overgezet in onze gewone rolstoel en even later gaat Evert zijn zelfgemaakte trapliftje naar boven met Toon in de rolstoel. Daar gaat hij op een klein podium zodat hij zicht heeft naar buiten en wederom staat er een stralende glimlach op het gelaat van de onfortuinlijke natuurliefhebber en fotograaf. Evert kletst en samen delen ze hun gemeenschappelijke fotografie hobby, terwijl zijn naasten genieten van prachtige Hollandse wolkenluchten en panorama’s van de stad Amsterdam.
-
We varen terug naar Muiden en Toon krijgt van Evert een USB stick met honderden foto’s van de dag.
“Die is de komende week wel onder de pannen om ze uit te zoeken, ze te bewerken en er een album van te maken!” lacht echtgenote Marion.
We gaan van boord en nemen hartelijk afscheid van een geweldige fotograaf en zijn naasten, die samen - vanwege de ongeneeslijke ziekte - in zwaar weer verkeren!
-
Sterkte Toon en naasten
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
KNZ&RV voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Vaarvrijwilligers Trees en Kees voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Toon-16
-Toon-23
-Toon-24
-Toon-25
-Toon-28
-Toon-34
-Toon-37
-Toon-41
-Toon-54
-Toon-56
-Toon-58
-Toon-60
-Toon-61
-Toon-63
-Toon-71
-Toon-77
-Toon-81
-Toon-83