Skip to main content

Vaarwens 936 op 04-10-202

Een varend verjaardagscadeau…936 Ina 10
 
We werden geraakt door de hartenkreet op het intakeformulier;
“Mijn moeder is ziek, kan bijna niets meer en leeft zonder de morfinepomp met enorm veel pijn in het hospice. Mijn vader wordt donderdag 80 jaar en hij wil er niets aan doen zolang mijn moeder nog leeft. Mijn moeder vindt het heel erg dat mijn vader zijn verjaardag niet kan vieren door haar. Mijn ouders hebben de laatste jaren hun vakanties gevierd met varen op Cruiseschepen. Varen vonden ze allebei fantastisch, zowel binnenland als buitenland. Het zou zo mooi zijn als ze nog één keer samen kunnen varen, een mooi afscheidscadeau en verjaardagscadeau.”
 
De planning gaat aan de slag want er is enige spoed bij geboden. De wensambulance wordt geregeld en de vrijwilligers ingedeeld. Na een volledige regenzondag heeft onze Schepper vandaag de sprinklerinstallatie uitgezet en dagschipper Henri stapt al vroeg in de auto om vanuit zijn woonplaats Kollum de - ruim twee uur lange – rit aan te gaan en boots Angelique evenzo maar dan is het anderhalf uur vanuit Nijmegen. Boots Lyda komt uit Baarn, maar we hebben respect voor alle vrijwilligers die veel kilometers maken om een vaarwens te vervullen. Snel maken ze het schip klaar en we zijn er klaar voor…
 
Een prachtig verslag uit het logboek van dagschipper Henri:
 
“De dag begon regenachtig, met een boel wind. Ze gaven een zuidelijke wind op met kracht 4 en uitschieters tot 6. Te veel voor het Markermeer - Muiden rondje. Beide dochters van de Ina kwamen rond 10 uur aan en nadat ze aan boord verwelkomd waren vroegen ze zich af waar hun vader en moeder precies bleven, aangezien ze geen contact met ze konden krijgen. Achteraf bleek dat de Ambulancewens, samen met vader en moeder nog vrolijk op de beide dochters aan het wachten waren, omdat ze nog in de waan waren dat ze mee zouden rijden. Kleine miscommunicatie dus…
 
Maar ach dat mag de pret niet drukken, want toen iedereen eenmaal aan boord was, begon de zon te schijnen, wat iedereen motiveerde om er een extra leuke dag van te maken. Na het welkomstpraatje gehouden te hebben, was het ijs gebroken en werd er besloten om de trossen los te gooien, met als bestemming De Zaanse Schans. Aangezien we wat later vertrokken dan normaal, werd automatisch de lunchtijd ook wat later, daar we natuurlijk niet de mooie Zaanse molen konden overslaan! Rond 1 uur waren we daar aanwezig en kon het lekkere buffet gemeesterd worden, wat zoals gewoonlijk weer prima smaakte.
 
Met de buikjes vol, werd er besloten even rond te wandelen in en rondom de molen met al haar bewonderenswaardige technieken van toen. Inmiddels was de wind wat opgepikt, rond een kracht of 5/6 bft, maar dat kan een boot als de Vaarwens makkelijk hebben. Dus werd er losgegooid en werd het roer dapper overgenomen door een echte schipper, of zoals hij zelf zegt een echte chauffeur, namelijk de man van Ina. Het was naar eigen zeggen een tijdje geleden dat hij achter het roer gestaan had, maar dat was echter niet te merken, want met alle gemak van de wereld stuurde hij de Zaan af en tussen alle bruggen door.
 
Er was bijna geen brug of sluis die ervoor zorgde dat we moesten wachten, wat ervoor zorgde dat de tijd om vloog. Voor we het wisten voeren we de Zaan weer uit, wetende dat de dag er weer bijna opzat. Rond vier uur voeren we de haven binnen, met iedereen voldaan van een mooie dag. Toen kwam het afscheid, het is bijna elke vaardag aanwezig en toch blijft het moeilijk. Maar helaas, zo gaat dat. Het zijn gelukkig de herinneringen die blijven…"
 
Vaarwel Ina
Auteur Vaarwens, Henri
 
Met dank aan:
Dagschipper Henri en bootsen Lyda en Angelique voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het ambulancevervoer
Broodje Vasum voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bedankje van dochter Illonka:


Graag wil ik nog reageren op de supermooie dag die wij hebben gehad op 04-10-2021, door Stichting vaarwens.
Wat goed en leuk georganiseerd allemaal en dan alle vrijwilligers die er zoveel tijd en geduld in steken. Echt enorm bedankt.We hebben allemaal enorm genoten maar het ging hoofdzakelijk om m’n ouders: onze zieke moeder en jarige vader. Er is geen traan gevallen, we hebben alleen maar plezier gehad en dat zeker ook met alle mensen aan boord. Het was gezelligheid en dat is zo’n supermooie herinnering. Eigenlijk kan ik het niet onder woorden brengen van hoe wij hebben genoten. Het staat eigenlijk al op de site in het verslag en de foto’s liegen er niet om.
Jullie hebben ervoor gezorgd dat m’n ouders even een onbezorgde dag konden hebben, dat m’n vader een stuk mocht varen (waar hij enorm trots op is) en dat we een herinnering hebben om nooit te vergeten.
Enorm bedankt!
Groetjes Ilonka


Ina 11
Ina 111
Ina 113
Ina 115
Ina 119
Ina 122
Ina 147
Ina 162
Ina 163
Ina 166
Ina 174
Ina 179
Ina 193
Ina 200
Ina 204
Ina 209
Ina 217
Ina 218
Ina 220
Ina 229
Ina 232
Ina 235
Ina 238
Ina 242