Skip to main content

Vaarwens 1291 op 09-03-2024

1291 Eric 10Niets moeten en mogen genieten …

Dagschipper David en boots Esther hebben in Amsterdam de MS Vaarwens klaargemaakt voor de dag. De broodjes zijn gehaald, de koffie gezet en het schip gezellig en schoon. De telefoon rinkelt; Mirjam meldt enthousiast dat ze bijna op de parkeerplaats staan.

Deze vaardag draait om haar man Eric. En ook om zijn liefdevolle gezin. Ze staan al 5 jaar ‘aan’ i.v.m., de zorg om- en voor hun man en vader en daarom is deze dag een welkom uitje. Ook de twee oudere broers van Eric zijn mee en de zus van Mirjam. Een mooi gezelschap.

Ieder had zijn eigen tempo nodig om zich over te kunnen geven aan de wetenschap vandaag, helemaal niets te moeten maar te mogen genieten. En daar hielp de zon gelukkig heel hard aan mee; zij bracht extra warmte en licht. Onze gasten zaten daardoor veel buiten, met een warm drankje in de hand en een zachte deken over de knieën. Er werd gepraat, geknuffeld, gelachen en naar de horizon gestaard, zonder woorden. Mooi om de cohesie in dit gezin en deze familie te zien.

We varen naar de Zaanse Schans, via de Wilhelmina Sluis en liggen even stil voor een spoorbrug. Altijd een fraai gezicht, dat staaltje techniek. Eric is, door een niet aangeboren hersenafwijking, niet meer heel spraakzaam. Bijzonder is dan ook dat hij na het bezoek aan Houtzaagmolen Het Jonge Schaap, zo enthousiast is, dat hij duidelijk maakte ook Molenaar te willen worden.

Na de genoten lunch aan boord, vaart David het schip rustig weer terug naar de Amsterdam Marina, en vraagt Eric of hij ook wil varen. Inmiddels weten we dat Eric bij een vraag eerst ‘nee’ zegt, en als je het nog een keer vraagt toch een ‘ja’ als antwoord geeft. Dus daar zit Eric, met kapiteinspet achter het roer, geconcentreerd, met een glimlach én bovenal heel behendig! Dus naast molenaar, wil Eric nu ook schipper worden en vindt het moeilijk om het roer weer uit handen te geven. Het liefst had hij de haven in gevaren.

Eenmaal weer terug is het tijd voor het afscheid nemen. Dit gaat gepaard met dikke knuffels en liefdevolle woorden.

De spanning op de gezichten van die ochtend, heeft plaats gemaakt voor een gezonde blos en een open blik. Mooi om te zien. Hopelijk kunnen ze hier allemaal nog een tijdje op teren.

Vaarwel lieve Eric!

Auteur Vaarwens / Esther

Met dank aan:
Dagschipper David en boots Esther voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Jachthaven Naarden voor de ligplaats van ons kantoor
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Eric 10
Eric 103
Eric 109
Eric 110
Eric 114
Eric 115
Eric 122
Eric 125
Eric 131
Eric 134
Eric 137
Eric 138