Skip to main content

Vaarwens 1290 op 08-03-2024

Lentegekwetter op de Vaarwens1290 Claudia 10

Vandaag is Claudia (51 jaar) onze gaste. Met drie vriendinnen, Samara, Jolanda en Ceciel, komt ze om 10.00 uur de steiger opgelopen naar de Vaarwens, die al ligt te wachten.

Schippers Rochus en Arjan en boots Carla hebben al tijdig de boot klaar gemaakt. De koffie pruttelt en verse soesjes en koeken staan klaar. De lentezon schijnt fier aan de hemel, maar schijn bedriegt er waait een snerpende oostenwind. De kachel in de kuip zal vandaag zijn dienst moeten gaan doen, verwacht de bemanning.

Een mooie verslag van boots Carla:

Via de loopplank, waar Samara wel even aan moet wennen, is uiteindelijk iedereen aan boord. Arjan houdt het welkomstgesprekje en Claudia kiest voor een vaartocht naar de Zaanse schans. Motor aan, trossen los en de Vaarwens vertrekt richting Noordzeekanaal. De twee schippers moeten aan de bak, want op deze internationale vrouwendag zitten ze maar mooi met 5 vrouwen aan boord en dat kan nog wel eens lastig koers houden zijn. De Vaarwens krijgt een vlotte schutting in de Wilhelminasluis en vaart de Zaan op. Claudia en haar vriendinnen kwetteren, als vroege lentevogels, aan één stuk door, ze hebben veel met elkaar te delen, terwijl ondertussen de Zaanse Schans hun gesprekken kleurt. Arjan vaart de Vaarwens tot aan de brug bij Wormerveer en keert dan, laat de Lassiefabriek achter zich en meert af bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap.

En dan wordt het ineens in het stil op het schip, Claudia is met haar vriendinnen van boord gestapt om een bezoek te brengen aan deze molen waarvan de wieken in de stevige wind hard ronddraaien en daarmee boomstammen tot planken zagen. Ondertussen wordt op de Vaarwens de lunch klaargezet. Als iedereen weer aan boord is, blijkt deze er bij de dames goed in te gaan. Dan de trossen snel weer los, zodat de spoorbrug geen oponthoud zal gaan geven.

Een dipje na de lunch, zeker niet! De gesprekken die even wat verstomd waren tijdens de lunch laaien weer op, waarbij serieuze gesprekken en lachsalvo’s elkaar afwisselen.

Claudia weet nog maar kort dat ALS in haar is komen huizen. Maar deze krachtige dame weet helder wat voor haar nog belangrijk is en wat ze nog wil meemaken voor het niet meer gaat. Sinds kort kan ze niet meer werken en naast dat dit voor iemand die 35 jaar bij een bekende grootgrutter heeft gewerkt moeilijk te verwerken is, heeft het ook negatieve financiële consequenties voor haar. Zo komt ze pas voor een transitievergoeding in aanmerking als ze twee jaar ziek is. Ook het naar voren halen van haar opgebouwde pensioen bij deze grootgrutter blijkt pas over drie jaar realiseerbaar. Tijd die ik niet meer zal hebben verzucht ze. Ze heeft nog grote plannen waar financiën onontbeerlijk voor zijn. Ze wil ze in september/oktober met haar twee kinderen hun partners naar Hawaï. Een wens die ze al heeft vanaf dat de kinderen klein waren en ze nu nog wil realiseren met de kinderen zodat zij dit, als waardevolle herinnering aan haar, bij zich kunnen dragen. Geld van een transitievergoeding of een eerdere uitkering van haar pensioen zou haar zó helpen dit te realiseren. Datzelfde geldt voor een reeds lang geplande uitstap naar Euro Disney. En er wacht nog meer; haar zoon en zijn partner hebben ervoor gekozen hun trouwen te vervroegen naar augustus, zodat op deze bijzondere dag Claudia haar rol als moeder nog in kan vullen zoals zij en haar zoon dat waardevol vinden.

Na wat oponthoud bij de Wilhelminasluis, het Noorzaakanaal op en richting het station van Amsterdam. De renovatie is gereed en het is een indrukwekkend gebouw geworden. Ondertussen doet de waterpolitie oefeningen op het IJ en koerst de Vaarwens daar onverstoorbaar tussendoor. Zijkanaal K wordt nog bezocht en laat de Vaarwens zich spiegelen in de grote ruiten van de riante woonboten die daar liggen. Dan komt de reis ten einde, Amsterdam Marina komt in zicht waar de Vaarwens zich om 15.45 uur weer zachtjes tegen de kade vlijt.

Hartelijk nemen Claudia, haar vriendinnen en de bemanning afscheid van elkaar.

Claudia, je gaf aan de statistieken te willen breken en alles wat je nog wilt doen te realiseren. Rochus, Arjan en Carla wensen je dit en alles wat goed voor je is meer dan toe.

Vaar-wel Claudia!

Auteur Vaarwens: Carla

Reactie van onze vaargasten:

Vandaag was het zover !
Een wens van Claudia in vervulling. Samen met 3 vriendinnen een dagje uit en wat hebben we genoten.
Heerlijk gevaren naar de Zaanse Schans en daar de houtzaagmolen bezocht.
En yeahh er stond wind dus deze ook in werking gezien. Een leuke ervaring rijker.
We hadden prachtig weer en genoten van het uitzicht en mooie woonboten gezien.
Vooral ook heerlijk gekwebbeld en mooie herinneringen gemaakt. Genoten van de goed verzorgde lunch en al het lekkers.
Met dank aan de lieve schippers en gastvrouw aan boord. Wat een schatten die dit met liefde hebben gedaan.

Liefs Claudia, Ceciel, Jolanda en Samara


Met dank aan:
Dagschipper Rochus en schipper Arjan en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Jachthaven Naarden voor de gratis ligplaats van ons kantoor
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Claudia 102
Claudia 104
Claudia 105
Claudia 108
Claudia 115
Claudia 117
Claudia 119
Claudia 130
Claudia 131
Claudia 132
Claudia 133
Claudia 134
Claudia 137
Claudia 140
Claudia 142
Claudia 143
Claudia 144
Claudia 145
Claudia 146
Claudia 149
Claudia 152
Claudia 154
Claudia 156
Claudia 163