header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 522 op 15-9-2017

Schipper Jan schippert nog één keer...522 Jan 142

Al drie keer stond Vaarwens nummer 522 in het logboek genoteerd en drie keer kon het niet door gaan. De eerste twee keer was de ziekte sneller dan de tijd en de derde keer woei de stront van de dijk en hingen de uiers dwars onder de koeien…
Na een lange nacht gestage regen, komt de zon af en toe door terwijl Evert en Inge de Meander V voor de vierde keer voorbereiden voor de wensdag. Snel halen ze tussen twee buien door het - altijd maar weer gesponsorde - verse brood bij bakker Kees Gutter met beleg van slager Dirk Spronk en dan schuiven de eerste zwarte wolken alweer dichterbij.
“We schuiven zo de winter in,” roept Evert als hij verkleumd binnenkomt, “het is amper 10 graden buiten!”
Even later arriveren onze vaargasten al, bijna gelijktijdig met vrijwilligers Reina en Kees.

Het begon allemaal doordat voormalig vaargaste Hannie een collecte in Nieuw Lekkerland voor SVW had georganiseerd en er werd daarbij haarfijn uitgelegd wat het doel van Stichting Vaarwens is. Het raakt bewoner Jaap direct en hij kent iemand die er direct voor in aanmerking komt. Wat later wordt er in huize Koese besloten om een Vaarwens voor Jan in te dienen door gezamenlijk het intakeformulier in te vullen.
Jan is namelijk begin augustus - in zijn 60ste levensjaar - gediagnosticeerd met uitgezaaide kanker. Behandelingen zullen zwaar zijn met een zeer kleine kans op wat levensverlenging… Jan besluit iedere behandeling te staken en nog uit zijn laatste stukje te halen wat er in zit, zonder ziekmakende chemokuren en andere hevige behandelingen. Hij kiest voor enig kwaliteit van leven…
Met zijn vrouw Rita en vriend (tevens aanmelder) Jaap stapt hij dapper uit de auto en de dag kan beginnen…

Het wordt droog, de zon komt door en onze Schepper verrast ons met letterlijk schitterende panorama’s als de voormalig binnenschipper weer over het water glijdt. Er wordt gedeeld, er wordt gelachen, er wordt gebeden en er rolt af en toe een traan, want Jan kan het nog niet bevatten dat zijn leven binnenkort eindig is.
Hij wilde nog zoveel, maar dat zit er niet meer in! Dan maar genieten van de momenten die hem resten en dat doet hij vandaag.
Jan wil nog graag met Rita op de foto in Volendam en dat gebeurt… Jan wil nog graag even op die beroemde vuurtoren in Marken rondstappen en dat gebeurt… Jan wil nog graag éénmaal aan het roer, en dat gebeurt… Jan geniet… en niet met mate!

Op de terugreis schippert Jan nog éénmaal en zit ontspannen achter het roer terwijl hij de Meander V terug naar Monnickendam stuurt. Af en toe mijmert hij weg en droomt van varen en verre reizen over het weidse water, maar hij beseft dat de werkelijk onverbiddelijk is!

Nog even Jan, en dan mag je je allermooiste reis maken...

Sterkte, vaarwel en God bless…
Auteur Vaarwens.

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilligers Reina en Kees voor de inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een hartverwarmend berichtje van de familie Koese:
Hoi Evert en Inge,

Ik wil jouw, je vrouw en alle vrijwilligers die achter jullie staan een hart onder de riem steken. Jullie hebben vandaag een onvergetelijke dag gemaakt voor Jan en ook voor mij, dat jij met zoveel passie en vuur dit doen! Dat heb je vandaag wel laten zien. Wij vinden dit zo mooi wat jullie doen, wie offert zijn huis op om bijna dagelijks mensen te ontvangen en ze een mooie dag te geven en vooral om dat het mensen zijn die hun laatste tocht op aarde maken… dat moet ook zo’n impact op jullie hele team zijn! Daarom, nogmaals willen wij jullie danken voor de goede zorgen en begeleiding en de hele mooie dag met mooie verassingen en bijzondere mensen te ontmoeten. Ook dank aan jullie vriend Thijs de vuurtorenwachter en verder wensen wij jullie een goede toekomst en Gods zegen op de wateren die jullie bevaren mogen.

Vele groeten aan je vrouw en de rest van het team vrijwilligers. Jan Koese

-Jan-015
-Jan-019
-Jan-036
-Jan-053
-Jan-054
-Jan-060
-Jan-061
-Jan-082
-Jan-088
-Jan-097
-Jan-108
-Jan-115
-Jan-121
-Jan-126
-Jan-141
-Jan-145
-Jan-154
-Jan-160
-Jan-162
-Jan-166

E-mail