header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 534 op 3-11-2017

Een nautisch onderonsje…533 Nijs 001

Binnenschipper op een tanker, gewend aan het vrije leven, varen als verdienmodel… in mooie, maar zware tijden bevoer Nijs op een tanker de Nederlandse binnenwateren! Voor hem is het varen louter nog herinnering, want zijn geest en lichaam laten hem in de steek. Nijs wordt niet meer beter en wacht op wat gaat komen. In zijn geest, vraagt zijn echtgenote een Vaarwens aan, die nog net ingepland kan worden voordat de Meander V met winterreces gaat. Vandaag was de prachtige najaarsvaardag een nautisch onderonsje…

De Meander V ligt in Jachthaven Naarden klaar om haar gasten te ontvangen, want in Muiden wordt de Muiden-Pamus-Muiden roeirace dit weekend gehouden. Gelukkig kunnen we ook in deze prachtig geoutilleerde haven terecht om onze wensen te vervullen.
Vrijwilliger Hanno komt aan boord en weldra komt de ambulance het terrein oprijden. Daarin ligt Nijs, vergezeld door zijn zorgzame echtgenote. Nijs lijdt aan long-CA en wacht thuis geduldig op wat gaat komen. Stukje bij beetje wordt hem de energie afgenomen en zijn longcapaciteit taant… Toch heeft hij energie om van de brancard te komen en over te stappen in de rolstoel van de Meander V.
Er verschijnt vreugde op zijn gezicht, want zijn drie zoons (allemaal varensmannen) komen allerdrie aanlopen om zijn vaarwensdag ook mee te maken!
We gaan aan boord… koffie… klets… keuvel… gezelligheid… varen… nautiek… het is een feest van herkenning en Nijs geniet van alles wat er om hem heen gebeurt. Hanno en Evert varen beurtelings, ambulancevrijwilligster Marriet zorgt, en dat terwijl de Meander V gezellig door de wateren knort!

Oranjesluizen… oud collega schippers… Amsterdam… zeehavens… schallende stemmen door de marifoon… het is een nautisch onderonsje met een nautische familie!
Moe, maar voldaan gaat Nijs na een mooie vaardag weer van boord, en met uiterste laatste krachtsinspanningen onderneemt hij de weg van de bank bij de stuurstand via de traplift en met de rolstoel, naar de ambulance. De werkelijkheid keert terug en in de ambulance rolt er een traan over Nijs zijn wang.

“Dankjewel schipper! Dankjewel…”, klinkt de broze stem van een man die vandaag nog éénmaal genoot van het samenzijn met zijn gezin op het water…

Sterkte kanjer…
Auteur Vaarwens.

Met dank aan:
Jachthaven Naarden voor de gastvrijheid en het beschikbaar stellen van de ligplaats
De Stichting Ambulancewens voor het vervoer
Oranjesluizen voor de vlotte bediening
Vaarvrijwilliger Hanno voor zijn inzet
...en alle sponsors die dit mogelijk hebben gemaakt

-Nijs-002
-Nijs-006
-Nijs-008
-Nijs-009
-Nijs-012
-Nijs-020
-Nijs-024
-Nijs-029
-Nijs-032
-Nijs-046
-Nijs-075
-Nijs-077
-Nijs-083
-Nijs-091
-Nijs-095
-Nijs-097
-Nijs-098

E-mail