header2

We hebben in 2018 gevaren op:

Vaarwens 584 op 27-7-2018

Twee brancards… één echtpaar… nog één keer samen varen!584 Yvon Jacob 11

In het hospice te Zutphen ligt het echtpaar Schutte. Beiden leven daar hun laatste dagen, maar de mogelijkheid om samen nog een dag het water op te gaan, willen ze samen nog graag benutten. Het koppel snakt echter beiden naar lucht en zeker Jacob moet beademd worden. De rit van Zutphen naar Monnickendam is te lang en zwaar per normaal vervoer, dus wordt er een logistieke machine in werking gezet. Inge gaat regelen en bellen en in no-time zijn er twee ambulances gereserveerd om het stel naar Monnickendam te brengen.
-
Hoewel het gisteravond hier en daar noodweer was, vielen er in Monnickendam amper 10 druppels op de Meander V. Bij het ontwaken om 06.30 meet Evert al een buitentemperatuur van 26 graden… Het wordt een snikhete dag… We maken de Meander V klaar voor de ontvangst van twee brancards en doen boodschappen. Als rond 10.30 de koffiepot pruttelt, komen er twee gele ambulances de haven oprijden.
Binnen draait de airco op volle toeren en als de deuren open gaan, liggen er in beide auto’s heerlijke frisse gezichten die zin hebben in hun vaardag.
-
Yvonne krijgt gelijk al de ‘vaarwensboost’ en wil van de brancard, maar het lijkt ons verstandiger dat ze met de rolstoel van de Meander V aan boord gaat. Jacob heeft door zijn COPD minder lucht en hij laat zich gewillig aan boord rijden. Ada heeft het druk met het grote gezelschap van 4 gasten, 4 ambulancevrijwilligers en onszelf, maar ze heeft alles onder controle. Koffie, koek en een kletspraatje van Evert opent de dag en even later gaan de trossen los.
-
Jacob ligt te genieten op de brancard en de beademing kan haast een tandje lager, want op het water is meer zuurstof… Yvonne geniet van de veranderende wereld om haar heen en zoekt een rustig plekje in het gangboord met een sigaretje, want daaraan zal ze niet meer…
Hun beider lieve dochter Marta geniet samen met haar vriend van deze aangeboden vaardag en hun verbazing is groot dat dit allemaal ‘zomaar even’ voor haar ouders geregeld wordt. Straks is ze alleen en zijn haar beide ouders haar ontvallen… Dat besef geeft aan de dag voor haar een dubbele lading, maar ze gaat er geweldig mee om. Wat een topper!
-
Snikhete zon, varen, Volendam, verkoelend briesje zoeken, varend Nederland komt voorbij, Vuurtoren van Marken… het gezelschap laaft zich aan de heetste dag van het jaar op het water! Na een korte rondleiding op de vuurtoren en pootjebaden op het privé strandje van Thijs en Liliane, gaan we weer aan boord. Iedereen zoekt tijdens het varen zijn/haar plekje op het schip en iedereen heeft zo zijn gedachten bij deze vreemde hete emotionele dag. Evert zit achter het roer en verzamelt de honderden foto’s van deze bijzondere momenten van samenzijn aan boord van zijn schip, geschoten door iedereen die de camera’s maar vast kon- en wilde houden.
-
We meren op het heetst van de dag weer aan in Monnickendam. Het afscheid duurt kort, want men wil graag rijden, airco aan en nog even in de ambulance namijmeren van deze prachtige momenten van innig samenzijn op het weidse verkoelende animerende water van het Markermeer.
Vaarwel lief echtpaar en sterkte lieve flinke Marta…
Auteur Vaarwens.

Met dank aan:
Jachthaven Waterland Monnickendam voor het gratis faciliteren van de ligplaats
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het dubbele vervoer en de verpleging
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter en Keurslager Dirk Spronk voor de catering
Thijs en Liliane voor de gastvrijheid en de prachtige foto’s
Vaarvrijwilliger Ada voor haar inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Yvon-Jacob-16
-Yvon-Jacob-17
-Yvon-Jacob-18
-Yvon-Jacob-19
-Yvon-Jacob-20
-Yvon-Jacob-21
-Yvon-Jacob-22
-Yvon-Jacob-23
-Yvon-Jacob-24
-Yvon-Jacob-25
-Yvon-Jacob-26
-Yvon-Jacob-27
-Yvon-Jacob-28
-Yvon-Jacob-29
-Yvon-Jacob-30
-Yvon-Jacob-31
-Yvon-Jacob-32
-Yvon-Jacob-33
-Yvon-Jacob-34
-Yvon-Jacob-35
-Yvon-Jacob-36
-Yvon-Jacob-37
-Yvon-Jacob-38

E-mail