header2

We hebben in 2018 gevaren op:

Vaarwens 616 op 18-10-2018

Lotgenoten delen de dag…616 Arian en Geertrui 11616 Arian en Geertrui 10
-
Spierziektes… ze verschijnen in soorten en maten en er wordt al jaren onderzoek naar behandelingen en geneesmiddelen ervoor gedaan, maar nog altijd met magere resultaten. Vandaag kregen we twee lotgenoten aan boord, beiden getroffen door een spierziekte. Hoewel de beide gasten een verschillende aandoening hebben (de 20 jarige Arian lijdt aan Duchenne en Geertrui aan Multiple Sclerose) zitten ze beiden in een loodzware elektrische rolstoel. Vandaag gingen de lotgenoten samen het water op…
-
Op de Meander V kan veel, maar een zware en brede elektrische rolstoel kan helaas niet door de trapopening om in de stuurhut te komen. Met ons nieuw te bouwen schip is dat allemaal geen probleem meer, maar nu moeten we ons behelpen met de mogelijkheden die voor handen zijn. Evert heeft de 20 vierkante meter grote buitenkuip leeg gemaakt en de tent is dicht. Er snort een kacheltje en de grote deuren naar de stuurhut staan open zodat we vanachter de stuurstand toch contact met onze gasten kunnen hebben. We zijn er klaar voor!
-
Klokslag 10.00 uur rijden er twee rolstoelbusjes bij de KNZ&RV de parkeerplaats op. Daarin zitten Arian en Geertrui en beiden hebben er zin in. Evert en vrijwilligers Gerda en Kees verwelkomen het gezelschap en vervolgens rijden we naar het schip. Het water staat erg laag en de rijplaat staat flink naar beneden, maar voor beide rolstoelrijders is het geen enkel probleem. Arian rijdt als een volleerd heftruckchauffeur de elektrische machine naar beneden en zoekt een plekje in de kuip. Dan volgt Geertrui. Zij moet met haar mond en twee druktoetsen in haar hoofdsteun de logge machine naar beneden rijden. Tijdens de afdaling haalt iedereen maar één keer adem, maar de angst is ongegrond. Geertrui parkeert haar steun en toeverlaat behendig bij Arian in de kuip en dan is er koffie…
-
Achter ons is er ook bedrijvigheid, want de bemanning van de Groene Draeck maakt aanstalten om het schip van onze Princes naar Den Helder te brengen voor de winterstalling. Vol verwondering en belangstelling bekijken onze gasten het tafereel en genieten van het feit dat ze dit mogen meemaken. Dan horen ze Evert de motoren ook starten en even later scharrelen we achter het Koninklijke vaartuig aan richting Pampus. Er wordt gefotografeerd, gefilmd en genoten van de ontmoeting van beide schepen met ieder haar eigen bijzonderheden.
-
Wij gaan Amsterdam in de Groene Draeck zet koers naar Enkhuizen, dus onze wegen gaan scheiden. Op het schip is de bemanning in de weer en zwaait plechtig met een afscheidsgroet, hetgeen allen enorm emotioneert. Dan scheiden onze wegen en met korte steile golven dwars in slingeren we richting Amsterdam. Onze gasten genieten van de ervaring, de zonnestralen die ons begeleiden en het samenzijn aan boord.
-
We schutten met een ‘grote jongen’ in de Oranjesluizen en zitten helemaal klem tussen wal en schip. De Meander V kan het hebben en even later schuiven we de nauwe sluiskolk uit richting stad. Iedereen laaft zich aan alles wat er te zien valt en Geertrui haar vriendin Paula en de vader van Arian komen beurtelings hun genoegen en verbazing namens hun naasten bij Evert achter het roer uiten. We lunchen onderweg en komen enorme Cruise- en zeeschepen tegen op het IJ. Arian’s vader legt veel op film vast en wij schieten ruim honderd foto’s van de geweldige dag samenzijn.
-
De dag vliegt voorbij en moe maar voldaan meren we weer met onze kostbare lading aan in Muiden. We maken nog een gezamenlijke foto en nemen afscheid van onze zwaar gehandicapte gasten die iedere dag als reservetijd beleven, maar vandaag was een superbeleving met een warm samenzijn.
-
Sterkte Arian en Geertrui
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
KNZ&RV voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bemanning Groene Draeck voor de groet
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Vaarvrijwilligers Gerda en Kees voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Arian-en-Geertrui-15
-Arian-en-Geertrui-16
-Arian-en-Geertrui-17
-Arian-en-Geertrui-18
-Arian-en-Geertrui-19
-Arian-en-Geertrui-20
-Arian-en-Geertrui-21
-Arian-en-Geertrui-22
-Arian-en-Geertrui-23
-Arian-en-Geertrui-24
-Arian-en-Geertrui-25
-Arian-en-Geertrui-26
-Arian-en-Geertrui-27
-Arian-en-Geertrui-28
-Arian-en-Geertrui-29
-Arian-en-Geertrui-30
-Arian-en-Geertrui-31
-Arian-en-Geertrui-32
-Arian-en-Geertrui-33
-Arian-en-Geertrui-34

E-mail