Skip to main content

Vaarwens 819 op 24-02-2021

Zomervaarwens in februari…819 Ron 10
-
Er komt een wens binnen met de volgende vraag: “Voordat Ron 4 jaar geleden een infarct kreeg, was hij zelfstandige met een eigen beveiligingsbedrijf. Van de één op de andere dag werd hij eenzijdig volledig verlamd en hij kwam in een rolstoel terecht. Volledig hulpbehoevend en zonder te kunnen praten maakt het zijn wereldje onvoorstelbaar klein.”
We lezen de intake verder door en de waslijst met aandoeningen is groot, te groot… De vaarwens wordt gepland en Ron treft het, want hij wordt getrakteerd op een volle zomerdag in februari…
-
Schipper Hanno en stuurvrouw/gastdame Carla zijn al op tijd in de Amsterdam Marina om de Vaarwens klaar te maken voor ontvangst van een zware elektrische rolstoel. Even later geurt de koffie en dan komt het busje aan met Ron en zijn naasten. Het was geen wereldrit, want hij komt uit Zandvoort en de vreugde is groot als hij uit het rolstoelbusje komt. Nu blijkt dat ook Ron zijn maat ernstig gehandicapt is wegens een halfzijdige verlamming, dus rukken we nog een rolstoel aan… Hanno en Carla verwelkomen onze onfortuinlijke gasten en begeleiden hem aan boord.
-
Er is koffie en een kletspraatje van de schipper. Laat dat maar aan Hanno over, want ‘Bonkie’ heeft een vermakelijke verteltrant. Het is echter eenrichtingsverkeer, want Ron kan geen woord meer uitbrengen!
Toch geniet hij van alles wat hem geboden wordt en het vaarplan wordt gesmeed. Het wordt een retourtje Muiden, want het prachtig vaarweer om open water op te gaan. De trossen gaan los en genieten maar…
De Oranjesluizen, stadsgezichten, mooie schepen, weidsheid, Pampus, het weer, het water… alle ingrediënten voor een topdag zijn aanwezig! Onderweg gaat Ron met rolstoel en al aan het roer en hij vaart de Vaarwens goed op koers naar Muiden!
-
In Muiden meren we aan bij de KNZ&RV waar we een heerlijke lunch nuttigen en dan start Hanno de motor weer. Nog even langs bezienswaardigheden als de Meander V en het Muiderslot, en dan wordt er weer koers naar Amsterdam gezet. Op de terugreis gaan alle gasten tot grote vreugde van eenieder nog een stukje aan het roer en de camera’s klikken veelvuldig om herinneringen voor Ron en zijn naasten vast te leggen.
Het eindstation komt weer in zicht en de werkelijkheid daalt weer in. We nemen afscheid van onze dappere vaargast en zwaaien het gezelschap uit tot ze uit het zicht zijn.
Het was een TOPdag in de ruimste zin van het woord!
-
Sterkte Ron
Auteur Vaarwens.
-
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Dagschipper Hanno en gastdame Carla voor hun inzet
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
Discovery Kraanspoor voor de parkeergelegenheid
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Het verslag van de opvarenden:


Het is voor Ron moeilijk onder woorden te brengen hoe hij de vaartocht van Amsterdam Marina naar de Jachthaven van Muiden heeft ervaren. Door de hersenbloeding heeft Ron, naast een eenzijdige verlamming, een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. Wel kan Ron op gesloten vragen met ja of nee antwoorden. Maar wij weten dat Ron ontzettend van deze dag genoten heeft. Het verslag en de foto 's van deze dag laat hij aan iedereen op zijn telefoon zien. Voor ons als begeleiders van Ron was het ook een hele mooie ervaring om met de Vaarwens mee te mogen varen.
Dankzij de Stichting Vaarwens en de dienstdoende vrijwilligers Hanno en Carla is het voor Ron een mooie dag geweest, lang heeft hij vanwege de Coronamaatregelen niet van zoiets kunnen genieten. Door Evert, de 2e passagier van deze tocht, zal een fotoboek samengesteld worden zodat Ron regelmatig op deze mooie dag kan terugkijken.

Met vriendelijke groet, Henk Zonneveld en Bert Slagter

Ron 102
Ron 103
Ron 110
Ron 113
Ron 119
Ron 121
Ron 131
Ron 140
Ron 144
Ron 146
Ron 159
Ron 164
Ron 172
Ron 179
Ron 186
Ron 200
Ron 215
Ron 250
Ron 265
Ron 267