header2

We hebben in 2022 gevaren op:

Vaarwens 1051 op 09-07-2022

1051 Jaap 10Burenvrienden varen samen...

We krijgen aan aanvraag voor Jaap (geb. 1938) die is ingediend door zijn lieve buren; “Naast dat Jaap hartpatiënt is, is sinds kort ook bekend dat hij onbehandelbare darmkanker heeft. Ondanks dat hij erg snel achteruit, ziet grauw en is erg moe, doet hij het voorkomen dat het anders is. Vakantie of een dagje uit gaat niet meer, maar ze zouden nog wel graag een dagje varen.”
De vaardag wordt ingepland en vandaag is het al zo ver. Jaap komt samen met zijn vrouw, de buren Hans en Gerry en de bovenburen. Jaap en zijn vrouw worden door de ambulance (SAW) gebracht. De buren komen met eigen vervoer…

In de Amsterdam Marina is het nog rustig en er is nauwelijks wind, maar dat zal spoedig veranderen. Er zit wind aan te komen, dus anticiperen we er op m.b.t. de vaarroute. Dagschipper René en boots Esther maken al vroeg het schip gereed voor een redelijk grote groep, want Jaap komt met de ambulance. De broodjes zijn gehaald en de koffie staat klaar… we kunnen los!

Een mooi verslag van boots Esther:

Rond een uur of 11 komen ze aan; een vriendengroep van 6 mensen en de ambulance medewerkers Hans en Wietske. Ze hebben er allemaal zin in, alhoewel Jaap en Janny nog wat overdonderd zijn, door het snelle handelen van hun vrienden. Zo krijg je slecht nieuws en zo zit je ineens op een boot, waar de hele dag draait om jou, niks doen en genieten.

Jaap ligt op een brancard, die met gemak de boot op komt, door de in hoogte te verstellen loopplank. Hij wordt op een mooie plek gezet, maar dan zegt Jaap kordaat: “Ik heb lang genoeg gelegen, mag ik asjeblieft in een stoel?” Zo geschiede. We zetten hem als een koning op z’n troon bij het raam. De koffie wordt ingeschonken, de soesjes geserveerd en de trossen gaan los.

We zetten koers naar Durgerdam. Jaap en René hebben deze route overlegd. Janny vertelt dat ze vaker in de Marina zijn geweest toen ze nog een boot hadden. Vele herinneringen komen terug. In feite hebben ze eigenlijk niets met Amsterdam, maar zo op het water krijgen ze een totaal andere indruk van onze hoofdstad. Het genieten is begonnen…

“Het is een mooi cluppie vrienden die elkaar nog niet zo heel lang kent eigenlijk,” zo vertelt Gery. Zo’n jaar of vier geleden leerden ze elkaar kennen, doordat ze in hetzelfde complex bleken te wonen. Het mooie van buren is, dat je een goeie sociale controle hebt. Adry en Aart checken eigenlijk elke dag of de gordijnen wel open staan en andersom wordt er ook zo af en toe eens gekeken; “je weet immers maar nooit”. Gery vertelt dat hun (kleine) hondje op een dag dat Jaap en Janny op visite waren, ineens heel erg aansloeg in de kamer waar Jaap even zat. Dit kleine wonder heeft volgens Jaap zijn leven gered. Jaap was onwel geworden en lag op de grond. Door het geblaf van de trouwe viervoeter werden Gery en haar zoon getriggerd en dus namen ze polshoogte. Niet voor niets en gelukkig waren ze op tijd. Zo zie je maar, beter een goeie buur, dan een verre vriend.

Eenmaal door de Oranje Sluizen, stuurt René het schip naar Durgerdam, waar we aanleggen in de haven en de lunch aan boord wordt genuttigd en genoten. Langzaamaan varen we na de lunch weer richting de Marina, via de Oranje Sluizen en zijkanaal K. Achter op het dek, waar Jaap, Janny en Gery zich hebben gezeteld in de zon, wordt druk gesproken en enthousiast gereageerd op alles wat de revue passeert. Onder andere de zeer fraaie en grote woonarken.

Over deze dag kunnen we eigenlijk heel kort zijn; Vanaf het moment dat ze aankwamen, tot het moment dat we hen uitzwaaiden, zat er zelfs bij Jaap een blosje op de wangen van het genieten. “Dat dit mogelijk is en dat ik dit nog mag meemaken, da’s toch ongelooflijk?” roept Jaap. En dat is precies waarvoor we het allemaal doen. Ook onze dag kan niet meer stuk!

Vaar wel, lieve Jaap en blijf met z’n allen jullie vriendschap koesteren. Deze is goud waard.

Vaarwel Jaap
Auteur Vaarwens / Esther

Met dank aan:
Dagschipper René en boots Esther voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Jaap 12
Jaap 15
Jaap 17
Jaap 20
Jaap 23
Jaap 25
Jaap 27
Jaap 29
Jaap 32
Jaap 36
Jaap 37
Jaap 39
Jaap 40
Jaap 41
Jaap 45
Jaap 48
Jaap 49
Jaap 59
Jaap 61
Jaap 65

E-mail