Skip to main content

Vaarwens 1077 op 26-08-2022

1077 Teun 10Genieten met een grote 'G'.

Onze gast van vandaag is hoogbejaard en langzaamaan begint het kaarsje opgebrand te raken.
Tijdens het intake gesprek met dochter Marloes kwam naar voren dat voor Teun (geb. 1928) naar de Middellandse Zee varen met zijn eigen schip en dan daar a/b vele jaren in alle vrijheid van al dat moois genieten, alleen nog herinneringen zijn. Dát was zijn leven, maar dat is helaas voorbij. Afhankelijkheid en beperkt zijn kwam er voor in de plaats. Marloes gunt hem nog graag één dag dat gevoel van toen en wij mogen er voor zorgen…

De verzengende hitte heeft plaats gemaakt voor verkoeling met bewolking. Voor velen een verademing, maar ook voor velen jammer, want zij die er tegen kunnen genoten ervan. Enfin… in Amsterdam luchten dagschipper Sido en bootsen Ingrid en Johan snel het schip door en maken haar klaar voor de ontvangst van onze gast Teun uit Gouda. Even later pruttelt de koffie en we zijn er klaar voor…

Een mooie impressie van de dag van boots Johan:

Zoon Erik komt met zijn auto als eerste aan. Helaas doet de slagboom het niet maar de altijd vriendelijke en behulpzame parkeerwachter Jan steekt de helpende hand uit en zorgt ervoor dat de slagboom het weer doet. Hij wordt direct gevolgd door onze hoofdgast Teun samen met diens dochter Marloes en kleinzoon Jan. Ze hebben een mooie auto kunnen huren van De Zonnebloem waar Teun zo met zijn elektrische rolstoel in-en uit kan rijden.

Vandaag geen standaard soesjes bij de koffie en thee maar roze soesjes gevuld met pudding, ze gingen er in als koek. Teun neemt gelijk het woord; hij wil cappuccino maar die wens kunnen wij niet vervullen maar gelukkig neemt hij ook genoegen met gewone koffie. Vervolgens krijgt de bemanning eerst een kwartiertje aardrijkskunde- en geschiedenisles. Hij woont in De Hanepraij in Gouda. De naam zou verband houden met het aanroepen (aanpraaien) van schepen voordat ze de sluis bij Gouda in konden. Ook alle omliggende wateren en rivieren werden gelijk maar even door hem genoemd en zo hebben we weer gelijk wat geleerd vandaag.

Ja, Teun heeft heel wat gevaren met zijn eigen boot. Vanuit Griekenland en Italië via Frankrijk weer naar huis. De laatste 20 jaar is daar helaas niets meer van gekomen dus deze dag is voor hem heel bijzonder. “Ik wil eigenlijk wel door de sluizen bij IJmuiden vandaag” gaf hij te kennen. Helaas lukt dat met de Vaarwens niet maar een suggesties van schipper Sido om naar de Zaanse Schans te gaan vindt hij gelukkig ook goed. Hij was daar nog niet geweest. We gooien de trossen los en gaan op weg. Teun rijdt met zijn stoel al snel naar voren en kan via het verhoogde vloergedeelte naast de schipper alles goed zien. Nog even een klein uitstapje in zijkanaal C om de oude-en moderne woonboten te bekijken.

De geur van cacao komt ons al snel tegemoet en dankzij een vlotte schutting in de sluis en geluk bij de spoorbrug, zijn we rond 12:30 bij molen “Het Jonge Schaap”. Eerst maar even genieten van de lunch die boots Ingrid voor ons klaarzet.
Teun heeft tot zijn 55e een slagerij gehad die hij daarna heeft verkocht om te kunnen gaan varen. De slagerij was niet zijn wens maar die moest hij overnemen van zijn vader. Zelf was hij liever de techniek ingegaan maar vaders wil was wet (destijds). Een bezoek aan de molen deed zijn hart dan ook sneller kloppen. Wat een (wind) techniek gebruiken om van dik hout planken te zagen. Hij vroeg de aardige vrijwilliger van de molen dan ook het hemd van zijn lijf. Helaas moesten we hem wel onderbreken want de terugvaart naar Amsterdam moest ook nog gebeuren…

Direct nam Teun weer zijn plekje naast de schipper in en kon ook nu weer goed zien hoe alle bruggen weer voor ons open gingen en we net nog een plekje in de sluis overhadden naast een enorm passagiersschip. Als zoon Erik het stuur overneemt, vraagt Teun hem wel of alles goed gaat en of de fenders binnen hangen. Niets ontgaat hem. Zijn lichaam heeft hem fors in de steek gelaten maar zijn hersens zijn nog niet zo goed als heel lang geleden. Een genot om de hele dag al zijn verhalen aan te horen!
Na weer in de Marina aangemeerd te hebben, begeleiden we onze leuke en lieve gasten vandaag weer naar hun auto’s. Door het raam steekt Teun zijn duim op en zwaait ons toe met zijn Vaarwens pet…
We hebben genoten van je Teun, het ga je goed!!

Vaarwel Teun
Auteur Vaarwens / Johan

Met dank aan:
Dagschipper Sido en bootsen Ingrid en Johan voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lief bericht van Marloes en Erik:

“Ik voel me hier heerlijk!" zei Teun uit de grond van z’n hart, toen we vrijdag 26/8 koers zetten naar de Zaanse Schans. Méér dan de prachtige foto’s en jullie mooie verslag op de website, geeft deze uitspraak aan hoe waardevol de vaardag voor onze vader en daarmee voor ons was. Namens Teun héél hartelijk dank Sido, Ingrid, Johan en aan Stichting Vaarwens dat jullie zijn grootste wens in vervulling lieten gaan.
Hartelijke groet,
Marloes en Eric Vaarwens 1077

Teun 103
Teun 107
Teun 108
Teun 110
Teun 111
Teun 112
Teun 114
Teun 116
Teun 131
Teun 142
Teun 146
Teun 148
Teun 150
Teun 157
Teun 166
Teun 172
Teun 182
Teun 184
Teun 185
Teun 186