Skip to main content

Vaarwens 1083 op 10-09-2022

1083 Peter 10De scheepvaart blijft trekken…

Als je op leeftijd bent, verzwakt wordt door een en onbehandelbare ziekte met al zijn bijverschijnselen en je levenskansen tanen, dan leef je vaak alleen nog in het verleden, want de toekomst biedt weinig vooruitzicht meer. Peter (geb. 1946) zit in deze situatie. Hij komt uit de scheepvaart en zou nog graag een keertje terug gaan en weer een keer varen. We gaan graag een vaardag voor Peter organiseren…

Amsterdam wordt nog steeds met grote regelmaat schoongespoeld door een fikse bui, maar tussendoor schijnt ook het zonnetje en het is niet koud. Dagschipper Anita, boots Henk en gastvrouw An maken gezamenlijk gezellig het schip klaar voor de vaardag en we hebben er zin in…

Een prachtig vaardagverslag van boots Henk:


Vandaag hadden we als gast Peter en zijn vrouw Corrie met dochter Christine en haar kinderen Dante en Gioia. Peter is verlamd aan de linkerkant en loopt heel moeilijk. Na een paar stappen is hij al zo moe, dat we hem opgehaald met de rolstoel. Peter is woonachtig in Leidsendam maar voorheen in Den Haag, en dat was te horen…

De familie was prima op tijd en onder het genot van een heerlijk kopje koffie met de lekkere soesjes van de Hema heette ik de gasten welkom, waarbij ik het ontstaan van Stichting Vaarwens heb verteld. Natuurlijk ontbrak Tara - onze allereerste gaste - daar niet bij. Sinds ikzelf 8 jaar geleden het verhaal van Tara voor het eerst hoorde van Evert, emotioneerde het mij toen Tara had gezegd bang te zijn dat zij snel vergeten zou worden. Daarna ben ik dit verhaal blijven vertellen.

Anita - onze schipper - was al een paar keer naar de Zaanse Schans geweest, maar nog niet naar het Markermeer, Muiden en Pampus. Wij hoopten dat onze gasten dus die kant op zouden willen, ook al omdat ik daar alles van afweet, want daar heb ik mijn jeugd door gebracht. Laat de gast nou net deze bestemming kiezen, en wij blij!

Ik vergeet helemaal te vertellen dat we vandaag ondersteuning hadden van Saskia. Saskia zit op kantoor bij Vaarwens en regelt samen met Erica en Inge de planning en ze wilde graag een Vaarwens ervaren. Nou Saskia je ben een super aanvulling, TOP!

De trossen gingen los en we voeren langs Centraal station en alle gebouwen die iedereen bekend voorkomen naar de Oranjesluizen. Dan hebben we even de tijd nemen om met de gasten te praten over hun situatie en hun vooruitzichten.
Peter is al 52 jaar getrouwd met Corrie en Peter is acht maanden geleden opgenomen in een verzorgingshuis omdat thuis de zorg te zwaar werd. Hoe moeilijk is het dan om gescheiden verder te leven en hoe zwaar moet dat wel zijn. Dan hoor je ook nog dat hun zoon in 2014 gestorven is. Hoeveel kan een mens verdragen en dan mag je emotie tonen. Zoveel respect voor jullie!

In Muiden bij de Koninklijke heerlijk van de door Saskia klaargemaakte lunch genoten en daarna de terug gevaren via Pampus waar Peter het roer heeft overgenomen en ons heeft terug gestuurd richting Schellingwouderbrug. Daar in het drukke scheepvaartverkeer heeft Anita het roer weer overgenomen om de sluis in te varen. Ondanks de drukte werden we weer als eerste de kolk in geroepen. Top van de Oranjesluizen. Daarna nog even het Vliegenbos ingevaren en een heel andere kant van Amsterdam laten zien.

Klokslag vier uur waren we weer in de Marinehaven. Ook vandaag heb ik het gevoel dat we bij deze Vaarwens de ziekte en ellende op de steiger hebben achtergelaten en de gasten een hele mooi dag hebben kunnen geven. Peter en Corrie alle respect voor jullie.

Vaarwel Peter
Auteur Vaarwens / Henk

Met dank aan:
Dagschipper Anita en bootsen Henk en Saskia voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Peter 100
Peter 109
Peter 128
Peter 131
Peter 136
Peter 144
Peter 150
Peter 160
Peter 165
Peter 172
Peter 181
Peter 203
Peter 204
Peter 214
Peter 222
Peter 226
Peter 245
Peter 246
Peter 252
Peter 254
Peter 255
Peter 264
Peter 268
Peter 291