Skip to main content

Vaarwens 1140 op 09-03-2023

1140 Thijs 10Herineringen ophalen, maar ook maken!

Vandaag varen we de vaardag met Thijs (geb. 1946). Hij ligt te wachten op wat gaat komen, want het motortje is op en zijn longen en hartkleppen werken nog amper. Er is besloten verdere behandeling te stoppen en dochter Renate weet als geen ander dat haar vader veel van varen houdt. Ze kent Evert en Inge persoonlijk en deelt haar zorg om vader met hen. “Dan moet hij een dag mee varen Renate en dat gaan we regelen!” krijgt ze als reactie. Vandaag gaat Thijs het water op!

Het is grijs, grauw en waterkoud als het echtpaar Alex en Jacqueline aan boord komen. Zij gaan samen de vaarwens doen en maken in rap tempo het schip klaar voor Thijs en zijn naasten die met de SAW uit Kampen moet komen….

Een mooi verslag van het echtpaar:

Thijs en echtgenote komen met Jaap en Joyce van SAW net even voor 11 uur aan. Wellicht een beetje laat maar Thijs heeft al zijn energie bijeen gepakt om vandaag maximaal te beleven en daar was even tijd voor nodig. En het werd weer een dierbare belevenis.
Na een korte uitleg van hetgeen wat we vandaag kunnen beleven is de keuze snel gemaakt: we gaan naar de Zaanse Schans want Thijs heeft daar de nodige herinneringen liggen met vaartochten naar Den Helder en dan kwam hij daar altijd langs.

Zo komen we er al snel achter dat we een liefhebber van het vaarleven aan boord hebben. Zijn vrouw, dochters en kleindochter vinden het ook een mooi plan, zolang we maar niet gaan schommelen. Nou, dat gaan we zeker niet doen vandaag. Het weer is rustig met een dreigend buitje aan de hemel. De sfeer aan boord is fijn, Thijs wordt warm verzorgd door zijn vier engelen, bestaande uit zijn vrouw, dochters en kleindochter. Zo mooi om zo’n hechte familieband te zien. Ze gaan als vijf musketiers de laatste levensfase van Thijs samen beleven. Keuzes zijn al gemaakt en daar moeten ze het mee doen…

Thijs komt uit Kampen, daar is hij geboren, daar heeft hij geleefd. En dat heeft hij, want hij had een eigen schip. Hoe mooi is het dat hij zijn schip heeft vernoemd naar zijn dochters. De ‘ReJe’, wellicht niet erg origineel maar tekenend voor zijn liefde voor zijn dochters.
Thijs ligt op de brancard naast de stuurstand en heeft een goed overzicht op wat er allemaal zo langs komt.
Genieten met een grote G. Zijn blik naar buiten is tekenend voor hem aldus Lynn. De sluis, de bruggen, Verkade, Duyvis en de vele bijzondere Zaanse huisjes komen langs.

Zo gaandeweg praten we over alles wat er de laatste tijd is gebeurd, maar ook wat er zoal in zijn leven heeft plaats gevonden. We schuwen de nare dingen niet. En dat maakt deze vaartocht weer heel bijzonder en intens. Ondertussen maken de vier engelen - aangevoerd door kleindochter Lynn - heel veel foto’s.
Lynn fluistert tegen Opa: “Ik heb hele mooie foto’s gemaakt, daar ga ik je kamer mee behangen.”

We komen aan bij Het Jonge Schaap waar vrijwilliger Franz een uitleg geeft over de molen, dit keer aan boord met een IPad en een schaalmodel. Thijs is een techneut en vind het mooi om te horen hoe het allemaal zo werkt. Intussen heeft Jacqueline samen met Joyce de heerlijke lunch geserveerd. En er moet weer - na maanden - door Thijs koffie worden gedronken! Schipper Alex fabriceert een Senseo bakkie voor Thijs. De koffie van vanochtend was toch veel beter. Dus maakt Joyce voor Thijs weer een heerlijk klassiek gezet kopje koffie. Nee, er is niets mis met de smaak van Thijs, die het gepruts van Alex afdoet als een ‘bakkie uilenzeik’. Drie van de engelen gaan nog even de molen in die helaas stil staat vanwege te weinig wind. Maar de dames genieten, om de beurt gaan ze helemaal los met het grote fototoestel. Er worden veel herinneringen gemaakt en vastgelegd.

Het wordt weer tijd om terug te gaan richting het Noordzee kanaal. De bruggen worden behendig gepasseerd met Jaap als stuurman. Zo fijn dat alle bruggen direct op groen springen voordat we ons op kanaal 20 melden. Zo kunnen we onze mooie tocht nog voorzien van het aanschouwen van twee prachtige zeiljachten bij jachtwerf Royal Huisman. Deze keuze van Thijs is duidelijk, het moet de blauwe worden. Maar dan eerst nog even de staatloterij winnen... En dat gunnen we deze familie, helaas is die kans net zo groot als de kans op genezing. We varen nog even langs de Galaxy, het grote schip dat gebruikt wordt voor opvang voor vluchtelingen. Er wordt wederzijds gezwaaid. Thijs is blij dat hij die niet hoeft te slopen of te schilderen.

Inmiddels is het al laat en staat er nog een lange terugreis voor de boeg. Helaas geen tijd meer om even langs het Veronicaschip te gaan. Want wat blijkt: Thijs was ooit ook zendamateur. Roepnaam ‘Zilvermeeuw’.
We meren de Vaarwens weer in de haven aan en maken ons op voor het afscheid. Na een hug en een paar groepsfoto’s lopen we in een bui met natte sneeuw weer richting ambulance. Terug naar Kampen.

MS Vaarwens roept: “Zilvermeeuw, Zilvermeeuw, hier de MS Vaarwens…”
Zilvermeeuw: “Zilvermeeuw luistert!”
MS Vaarwens: ”Thijs, wij vonden het heel fijn om met jullie deze dag te mogen beleven.”
Zilvermeeuw: “Jullie hebben mij geen groter plezier kunnen doen dan me deze dag te schenken”.
MS Vaarwens: “Heel graag gedaan, lieve Thijs, voor jou en je lieve meiden.”
Zilvermeeuw: “Dank jullie wel. Over en…. Uit...”

Vaarwel Thijs
Auteur Vaarwens / Alex en Jacqueline

Thijs: † 21-04-2023

Met dank aan:
Dagschipper Alex en boots Jacqueline voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland, Joyce en Jaap voor het vervoer en de verpleging
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Thijs270
Thijs 101
Thijs 110
Thijs 115
Thijs 118
Thijs 123
Thijs 126
Thijs 130
Thijs 137
Thijs 140
Thijs 144
Thijs 147
Thijs 150
Thijs 153
Thijs 157
Thijs 160
Thijs 163
Thijs 171
Thijs 181
Thijs 182
Thijs 184
Thijs 192
Thijs 194
Thijs 206