Skip to main content

Vaarwens 1150 op 07-04-2023

1150 Mariska 10Te vroeg… veel te vroeg!

Onze vaargaste is Mariska (geb. 1978) die met haar twee kinderen en haar zus maar haar twee kinderen (leeftijden 14, 16, 17 en 19) de vaardag komt beleven. Mariska treft het niet, want haar lichaam is veel te vroeg geteisterd door de kanker. De artsen deden hun best, maar twee weken geleden moesten ze toegeven dat er niets meer aan te redden valt… Het slaat in als een bom en zus Wendy speurt het internet af voor mogelijkheden om nog een paar mooie herinneringen te kunnen maken voordat… Ze vindt Stichting Vaarwens en vult het aanvraagformulier in, waarbij ze vermeld; “Graag zo snel mogelijk omdat de ziekte mijn zus aan het inhalen is…”

De MS Vaarwens ligt zacht te wiegen in de Amsterdam Marina en dagschipper Anita maakt samen met boots Carla haar klaar voor deze ingelaste spoedvaardag. De weermannen beloven dat de regen zal wegtrekken, maar de hemel is nog gevuld met een grijs wolkendek. Zodra de koffie pruttelt, zijn we klaar om Mariska en haar naasten te ontvangen…

Een lief verslag van dagschipper Anita;


Carla en ik (Anita) waren vroeg aan boord en hadden alle tijd om van de MS Vaarwens weer een gezellig schip te maken. Met dank aan de Hema voor extra zakken chocolade paaseieren ging dat zeker wel lukken.
Tegen half 11 kwam er een groepje dames aan lopen en ja hoor die waren voor ons. Mariska met dochters Tander en Jorden en zus Wendy met dochters Priscilla en Celesta.
De bestemming was snel gekozen, eerst naar de Zaans schans en als er tijd over was nog even voor het Centraal station langs.

Om 11uur gingen de trossen los en eenmaal op het kanaal nam Mariska het stuurwiel over.. Drukkend op de claxon om aan te kondigen dat ‘de vrouwenboot’ eraan komt. Ook alle kinderen probeerden het even en soms wat zwabberend bleef de Zaans schans in het vizier. In de Voorzaan gingen moeder en dochter lekker buiten om foto’s te maken met de haren in de wind. Er kwam een schutting van de binnenzijde, dus we hebben even moeten wachten, maar eenmaal door de sluis stonden alle lichten van de bruggen op voor ons op groen.

Bij de prachtige molen ‘Het Jonge Schaap’ heeft iedereen genoten van de lunch die Carla had opgediend en toen besloot Wendy om eieren te gaan verstoppen. Daar leent de vaarwens zich prima voor. De jeugd ging fanatiek op zoek en wie had de meeste? Heerlijk, plezier en vergetelheid aan boord…
Even na één uur vertrokken we weer. Met de spoorbrug hadden we het goed uit gemikt, want heen en terug werd hij gelijk geopend.

Inmiddels deed Mariska even een powernap want de lunch en het geluid van de motor maakt slaperig, maar na een half uurtje was ze weer fit wakker. Na het verlaten van de Voorzaan stoomden we op naar de stad.
Langs het Centraal Station en IJ-haven waar het cruiseschip de Aurora lag. Bij het KNSM eiland even naar ‘oude vaargasten’ gezwaaid, want die stonden op vier hoog met open raam en een theedoek te zwaaien…

We namen vervolgens een grote bocht om weer terug te varen naar de Marina. De ‘vrouwenboot’ maakte een mooie landing met top boots Carla aan dek. Ondanks dat de zon niet heeft geschenen was het een prachtige dag waarbij de zon in ieders hart toch scheen voor Mariska, woor wie het einde te vroeg nadert... veel te vroeg!
 
Vaarwel dappere Mariska
Auteur Vaarwens / Anita

Met dank aan:
Dagschipper Anita en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Mariska 11
Mariska 12
Mariska 13
Mariska 14
Mariska 15
Mariska 16
Mariska 17
Mariska 18
Mariska 19
Mariska 20
Mariska 21
Mariska 22
Mariska 23
Mariska 24
Mariska 25
Mariska 26
Mariska 27
Mariska 28
Mariska 29
Mariska 30