Skip to main content

Vaarwens 1163 op 26-05-2023

Het water weer op… 1156 Mathieu 10 BorderMaker

Vandaag varen we met Ruud (geb.1962) uit Zaandam. Hij treft het niet op zijn oude dag, want hij lijdt aan drie ziektes. Ruud heeft een mix aan ziektes onder zijn leden. Dit alles heeft ertoe geleid dat hij uitbehandeld is.
Er is al veel van hem afgepakt maar een fijne familie om hem heen neemt niemand hem af. Schoonzus Brigitte is een ware reisleidster en heeft de regie goed in handen. Vandaag gaat de hele familie met Ruud mee een heerlijke dag varen.

Amsterdam: Dagschipper Alex rijdt naar Amsterdam waar de Vaarwens weer ligt na een reparatie aan een van de liften. Ook bootsen An en Nella zijn aanwezig en samen maken ze het schip weer gezellig. Het weer is goed en het is niet koud maar wel een beetje winderig. Prachtig vaarweer met Hollandse luchten…

Een mooi verslag van schipper Alex: 

Vandaag een groot gezelschap, met in totaal 16 wieltjes aan boord. De vader van Ruud en Schoonouders, schoonzus Brigitte en man Hans schepen in en uiteraard Ruud zelf en zijn vrouw Angelique. Dus we hebben de gerepareerde lift aan de achterzijde hard nodig om onze gasten veilig aan boord te krijgen, en het is weer gelukt. De ouders van Angelique zijn opgegroeid in Amsterdam en hebben er vele kilometers gereden. Maar dat was toch al wel zo’n 30 jaar geleden. Nu kwamen ze erachter dat de stad is veranderd, waardoor ze de weg niet meer goed weten. Met hulp van de familie komen ze rond 10:45 uur toch aan boord. Het Vaarwens gezegde “we laten de ellende achter op de steiger en nemen alleen het fijne mee” gaat vandaag ook op. We zetten de stress van de verkeersellende ook maar op de steiger en laten dat met liefde daar staan.

Snel maken we een plan voor de dag. Eigenlijk maakt het niet uit waar we heen varen, maar de schipper hoort allerlei herinneringen die in en rondom Amsterdam verzameld zijn. We gaan richting het IJ Vuurtje, het vuurtorentje nabij Durgerdam. Daar waren ze nog nooit geweest. Maar eerst rommelen langs het IJ, het is druk met schepen, dus er is veel te zien. Alex is een luie schipper dus snel wordt het schip overgedragen aan Hans. Die met volleerde stuurmanskunsten de Vaarwens moeiteloos richting de Oranjesluizen brengt. Zo wordt even tussen neus en lippen verteld dat Nieuwendam bekend terrein is. Oh ja, Cafe het sluisje was ooit een soort huiskamer. Nou dat treft want daar komen nog wel langs.
Na de sluizen wordt de gehele bemanning als stuurman ingezet. Ook Ruud krijgt de kans om zij talent te showen. Geslaagd! Dus krijgt hij de kapiteinspet op. Knip knip knip knip. Alle fototoestellen worden volgeladen met deze dierbare herinneringen.

Aangekomen bij het Vuurtje laat het IJsselmeer zijn karakter zien. Stevige golven rollen vanuit Lelystad naar de Vaarwens. Maar de golven krijgen geen vat op de bemanning van vandaag. Snel draaien we weer richting Durgerdam nadat we de eerste golven een kusje hebben gegeven.
Het havenntje van Durgerdam heeft een mooi plekje voor de Vaarwens. Met prachtig uitzicht zijn An en Nella druk doende om een heerlijke lunch voor te schotelen. De familie snavelt heerlijk van de Hema lunch. Zo dierbaar om te zien dat deze familie zorg voor elkaar heeft en helpen Ruud en Angelique met deze heerlijkheden.

Tijd voor trossen weer los. Ho ho! roept Brigitte en heeft een verrassing voor het Vaarwens team. Spannend, want dat gebeurt niet zo vaak. An krijgt de eer om het cadeau uit te pakken. Wat schetst onze verbazing, er komt een prachtige spaarpot uit de verpakking. Schitterend en deze blijkt ook nog eens rijk gevuld te zijn met waar een spaarpot voor bedoeld is. Ontroerd en dankbaar aanvaarden we deze prachtige en kleurrijke spaarpot. Een beetje beduusd gooien we de trossen los.
Ditmaal schutten we met de pleziervaart mee, gezellig met een volle sluis weer richting het IJ. Uiteraard gaan we zijkanaal K in om even de openstaande rekening van Hans bij café Het Sluisje te voldoen. Deze was echter al voldaan dus kunnen we weer onverrichtezake richting IJ. Onderweg wordt een fraaie woonark uitgezocht en varen we richting Amsterdam Marina. Iedereen heeft zorg voor elkaar. Ruud geniet lekker naast de stuurstand en heeft de mooiste plek aan boord. Het is zo fijn om te zien dat ook deze familie gezamenlijk deze periode het hoofd kan bieden. We bekijken nog wat schepen langs de route van dichtbij en komen zo aan het einde van deze heerlijke dag waarbij er weer vele herinneringen zijn opgehaald en gemaakt.
Uiteraard maken we een fraaie foto met z’n allen met de MS Vaarwens op de achtergrond. Wat is het toch een fijn schip, met al zijn liften en ruimte, speciaal voor dit soort gezelschappen. Dankbaar en voldaan nemen we afscheid van Ruud en zijn warme familie. An, Nella en Alex maken het schip weer klaar voor de volgende wens. Dat doen we met een ingetogen tevredenheid.

Vaarwel Ruud
Auteur Vaarwens / Alex

Ruud is nog dezelfde avond overleden... † 26-05-2023

Met dank aan:
Dagschipper Alex en bootsen An en Nella voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Haven Durgerdam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de weer vlotte schuttingen
Port of Amsterdam voor de vergunningen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Ruud 101
Ruud 106
Ruud 108
Ruud 113
Ruud 114
Ruud 117
Ruud 119
Ruud 121
Ruud 122
Ruud 125
Ruud 131
Ruud 137
Ruud 143
Ruud 144
Ruud 147
Ruud 153
Ruud 158
Ruud 163
Ruud 164
Ruud 170
Ruud 173
Ruud 174
Ruud 181
Ruud 188