Skip to main content

Vaarwens 1197 op 22-07-2023

1197 Izaak 10Een hartverwarmende dag…

Onze vaargast is Izaak (76 jaar). Hij komt samen met zijn partner Tineke, dochter Desiré kleindochter Rebecca (18) en schoonzoon Nico. Van Dordrecht naar Amsterdam is - op vele manieren - best een afstandje, maar het water lonkt en de Vaarwensdag ook. Hoe zal het zijn? Wat gaan ze zien? Zal Izaak ervan genieten? Blijft het de hele dag regenen?

Dagschipper David en boots Esther hebben in Amsterdam de MS Vaarwens klaargemaakt voor de dag. De broodjes zijn gehaald, de koffie gezet en het schip gezellig en schoon. De telefoon rinkelt. Desiré meldt enthousiast dat ze over ongeveer 10 minuutjes zullen arriveren…

Een prachtig verslag van David en Esther:

Esther haalt de familie op bij hun auto. Precies op het moment dat iedereen is uitgestapt, houdt het op met zachtjes regenen. David reikt snel twee knalgele papaplu’s aan en zo komt eenieder toch nog redelijk droog aan boord.

Izaak is een dankbare, vrolijke man, die niemand tot last wil zijn. Als we hem keuzes laten (waar wil je zitten, wil je misschien een comfortabelere stoel, wil je wat drinken?) dan zie je hem bijna schrikken, want kiezen is niet zijn ding. Dus we maakten de keuzes voor hem. Hier een luie stoel, daar een voetensteun met kussens, na de lunch de rugleuning lekker naar achteren, een zacht dekentje over hem heen en wat ruimte om af en toe de ogen te sluiten.

Het hele gezin lijkt trouwens graag ten dienste te staan van anderen. Desiré en Tineke vonden het serieus even wennen, dat ze echt niets hoefden te doen. Gelukkig konden ze het redelijk loslaten en genoten ze schaamteloos van wat de dag hen bracht. De versnaperingen (waaronder Tineke’s ‘lievelings’ Engelse drop), de koffie, drankjes, het uitzicht, het delen van verhalen en de Houtzaagmolen Het Jonge Schaap, aan de Zaanse Schans gevolgd door een uitgebreide lunch aan boord, vlak ernaast. De hele familie is de molen ingegaan. Izaak ook en niets leek hem tegen te houden, om alles uit deze dag te halen. Genieten met een grote G. En het regende al een hele tijd niet meer…

Schoonzoon Nico heeft een maritiem verleden als derde stuurman op de grote vaart en ook hij geniet van het water, het schip en de techniek. Hij hielp onze Esther graag met de fenders uithangen of binnenhalen. Schipper David laat hem vervolgens een lekker stukkie aan het roer.

Kleindochter Rebecca en haar opa hebben een warme band. Ze houdt Izaak goed in de gaten en waar ze maar kan, probeert ze een glimlach op zijn gezicht te toveren. Overigens hoeft ze daar geen moeite voor te doen want Izaak glundert en geniet sowieso van haar aanwezigheid. En wij begrijpen dat. Ze is een openhartige, prachtige en gevoelige jonge dame. Daar zijn haar moeder en oma Tineke het volledig mee eens. Trouwens, de appel valt niet ver van de boom hoor…

Dat liefde en dankbaarheid door de aderen van alle vijf onze gasten stroomt, werd helemaal duidelijk bij de auto. Hartverwarmende knuffels omlijsten het afscheid. Izaak hield ons vast, om bijna niet meer los te laten. In tranen werden we bedankt voor deze nieuwe herinnering.

Potverdikkie, wat is het mooi om dit te mogen doen.

Vaarwel, lieve Izaak.
Auteurs Vaarwens / Esther en David


Een bericht dat we na afloop ontvingen van Tineke:
Lieve Esther en David,
Wat hebben jullie ons, en in het bijzonder Izaak, een SUPER FIJNE DAG bezorgd. Een ontvangst alsof we in een warm bad belandden."Wiegend" in een sfeervol huisje op het water voelden wij ons weldra thuis, hoe leuk zoals jullie met de diversiteit van mensen omgaan, een gave, waar ik ook, tussen veel zorgen door, een voorbeeld aan wil nemen. En zo konden wij genieten van de omgeving en de rust die het water met zich meebrengt. En al die lekkere snoeperijen bij de koffie en die zo leuk verzorgde lunch. Nog steeds heb ik het beeld op mijn netvlies. Ook Izaak voelt en kan deze dag via de foto's opnieuw beleven. Inmiddels hebben we met de kinderen de mooi genomen en leuke foto's van jullie ontvangen gisteren, met hen ook bekeken en nog na kunnen praten en genoten daarvan. Het bezoek aan de molen was ook zo leuk, die gepassioneerde mensen daar en die eeuwenoude techniek, weer wat geleerd, en even heel wat anders. Toen we onderweg waren appte onze kleinzoon van 15 jaar dat hij pannenkoeken aan het bakken was aan zijn zus, sssst, overleg hoeveel hij dan zou moeten bakken voor allemaal, of het goed was wanneer we elk dan vier pannenkoeken zouden krijgen, z'n vader en moeder dan maar 2 want het pak was op. Nou alles kwam goed natuurlijk. Kortom EEN DAG MET GOUDEN RAND. DUIZENDMAAL DANK DAARVOOR.
Een warme groet, mede namens ons allen.
- Tineke H.


Met dank aan:
Dagschipper David en boots Esther voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweer Amsterdam Amstelland - kazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Hema Amsterdam voor de deels sponsoring van de lunch
Houtzaagmolen Het Jonge Schaap voor de gastvrijheid tijdens de lunch en de rondleiding
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Wilhelminasluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Izaak 11
Izaak 12
Izaak 13
Izaak 14
Izaak 15
Izaak 16
Izaak 17
Izaak 18
Izaak 19
Izaak 20
Izaak 21
Izaak 22
Izaak 23
Izaak 25
Izaak 26
Izaak 27
Izaak 28
Izaak 29
Izaak 30
Izaak 31
Izaak 32
Izaak 34
Izaak 35
Izaak 36