Skip to main content

Vaarwens 1211 op 14-08-2023

Twee dappere mensen op minicruise naar Muiden
1211 Jan 10
Vandaag was onze gast Jan. Jan is geboren in 1944 aan de Veluwezoom. Ook zijn vrouw Betty is geen Noord-Hollandse van geboorte. Jan is ziek en de ziekte heeft zich overal in zijn lichaam genesteld. Vandaag komt hij nog een dag genieten, samen met zijn vrouw Betty, die nog wel zelfstandig woont met de nodige hulp en ondersteuning. Jan verblijft inmiddels in hospice Kuria in Amsterdam.

Een mooi verslag van schipper Frouk:

Het is koud half tien als de telefoon gaat en zoon Gerard meldt dat ze bijna bij de slagboom zijn. “We zijn wel een beetje vroeg, moeten we eerst nog een rondje rijden?”
Natuurlijk geen extra rondjes rijden, Jan en Betty komen om te varen!
We halen onze gasten bij de auto op. Rolstoelen waren niet nodig, want beiden hebben een rollator en daarmee kwamen ze naar de MS Vaarwens toe!
Jan en Betty wonen al decennia in Amsterdam, ze hebben drie kinderen, tien kleinkinderen en zelfs ook achterkleinkinderen! Hun oudste zoon en zijn vrouw brachten hen aan boord en gezamenlijk dronken we koffie met wat lekkers erbij.

Betty wordt helaas gekweld door een ziekte in haar hoofd, waardoor ze het zo af en toe even erg moeilijk heeft, erg onzeker wordt en niet weet hoe het dan verder moet. Iets vreemds, onbekends of onverwachts kan haar van haar stuk brengen. We hebben onze inleiding daarom maar kort gehouden en alle ingestudeerde teksten achterwege gelaten. Tara zal ons dat vast vergeven; haar foto aan de wand en de door haar moeder ingelaste munt in de kiel van de boot zijn toch wel aanwezig en gaan mee!
Wel leggen we een vaarplan voor. De keuze is heel erg rap gemaakt; toen Jan de namen Markermeer en Muiden hoorde, glommen zijn ogen en straalde zijn hele gezicht! De familie ging van boord en wij maakten snel los en voeren richting Oranjesluizen.

Wat genoten deze twee lieve mensen intens van het samenzijn, het varen van de boot en verder even helemaal niets! Amsterdam kennen ze wel; Jan heeft vele jaren gewerkt voor politie en justitie, mensen duidelijk de grenzen aangegeven en (aanstaande) collega’s opgeleid. Teveel en te vaak gewisseld, zodat we niet verder aandringen en hen rustig samen van elkaar laten genieten. Meer dan 56 jaar samen getrouwd zijn en nu ergens staan, wetende dat ze elkaar zullen moeten loslaten en verliezen. Maar vandaag zijn ze samen en is deze dag helemaal voor hen alleen en dat is met “handen en voeten” aangepakt en omarmd. Wat zijn wij als bemanning van deze vaarwens een bevoorrechte mensen dat we dit mogen doen, kunnen geven en zien gebeuren!

MS Vaarwens meldde zich voor een schutting bij de Oranjesluizen en we mochten mee in de allergrootste nieuwste sluis, samen met een groot duwstel! Ook dat was een belevenis en genieten. Via de vaargeulen, waar nog altijd fonteinkruid is (waarom blijft dat spul niet gewoon in een fontein zoals de naam aangeeft) bereikten we de KNZ&RV. We mogen de ligplaats nemen aan de “koninklijke steiger”. Als de Groene Draeck met de koninklijke familie gaat varen schepen ze aan deze steiger in.

Hanneke maakte de tafel klaar en ditmaal konden we gezellig huiselijk aan tafel onze broodjes klaarmaken en kiezen wat we op welk soort broodje wilden. Jan hadden we kort na het passeren van Pampus kunnen verblijden met een kopje bouillon, wat hem zichtbaar goed deed en smaakte. We wierpen nog een blik op het Muiderslot, spraken nog even over Floris de Vijfde een andere grootheden uit onze vaderlandse geschiedenis. Het werd weer tijd om de terugreis te aanvaarden. Jan Installeerden we in een van de heerlijke stoelen met relaxstand en Betty vleiden we lekker languit op de bank binnen. De motor snorde weer lekker, het water kabbelde van het schroefwater achter de boot en er heerste totale rust. Na een kwartiertje had het Betty lang genoeg geduurd, we hielpen haar comfortabel in de kussens rechtop zodat ze weer naar buiten kon kijken; “slapen kan ik morgen wel, desnoods de hele dag, maar nu wil ik alles zien en naar buitenkijken”!
Niet lang daarna wilde ook Jan geen moment van deze heerlijke dag missen dus kwam ook hij weer lekker knus op de bank zitten. Even alles vergeten en genieten van deze dag en ieder moment! De Sluizen kwamen weer in zicht, de Noordersluis kregen we dit maal samen met een behoorlijk aantal vakantievierende jachten, wat weer een heel ander moment van drukte en genieten met zich bracht. De middag begon alweer aardig te vorderen toen we de Marina binnen liepen. Alles liep soepel en hoog op het parkeerdek stonden hun zoon en zijn vrouw foto’s en film te maken van het binnenkomen en afmeren van ons prachtige schip met haar kostbare lading.

Emotie van dankbaarheid en het besef van het moment kwamen samen bij het afscheid.
Jan en Betty jullie waren lieve en dankbare gasten, wij hopen dat we met elkaar nog mooie herinneringen hebben kunnen maken.

Vaarwel
Auteur Vaarwen / Frouk


Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots Hanneke voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gast
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Port of Amsterdam voor de vergunningen
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
KZ&RV Muiden voor de ligplaats tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Jan 102
Jan 108
Jan 113
Jan 116
Jan 117
Jan 119
Jan 121
Jan 128
Jan 129
Jan 137
Jan 138
Jan 140
Jan 143
Jan 144
Jan 148
Jan 150
Jan 154
Jan 155
Jan 156
Jan 158