header2

Nieuwsflitsen

 • Jubileumboek is uit!

  Als zoenenjpgHet is zo ver, het prachtige jubileumboek ter gelegenheid van twaalf en een half jaar vaarwens dat Evert de afgelopen winter schreef, is uit. Het is een heerlijk 'koffietafelboek' vol prachtige verhalen, anekdotes en voorvallen tijdens het ontstaan van Stichting Vaarwens. Een echte aanrader en je steunt de stichting ermee bij de aanschaf. Klik op het boek om het te bestellen.
 • Nieuwsbrief beschikbaar

  Screenshot maart 2019De onlangs verschenen nieuwsbrief is beschikbaar. In de nieuwsbrief worden de meest actuele ontwikkelingen gemeld. U kunt zich inschrijven voor de regelmatig verschijnende nieuwsbrief door een verzoek in te dienen via een aanvraagpagina. Klik op de foto om naar de aanmeldpagina te gaan.
 • Evert en Inge ontvingen een lintje

  In 2019 werden Evert en Inge de Lintjesregen 57dag voor Koningsdag tijdens de lintjesregen Koninklijk onderscheiden door de Burgemeester van Amsterdam (Femke Halsema). Met gepaste trots onving het 'Stel' de onderscheiding, en ook wij zijn er als stichting bijzonder trots op. Gefeliciteerd Evert en Inge!
 • MS Vaarwens vaart voorlopig vanuit Amsterdam Marina

  Adam Marina platteg 2 De MS Vaarwens is uitgeweken naar de Amsterdam Marina en maakt tot 1 juni van daaruit haar vaardagen. Kijk altijd op 'Ligplaatsen schepen' in de zijbalk om de huidige aktuele locatie met plattegrond te vinden.

Stichting Vaarwens Nieuws

Juni 2004: Slingerdemping

De Meander is voorzien van een slingerdemping systeem.

VinnenDe loodsboten zijn schepen die ontworpen zijn om snel en wendbaar te varen, zonder daarbij aan zeewaardigheid in te leveren. De V-vormige romp met de spray's geven op hoge snelheid een goede stabiliteit en de enorm oplopende breedte boven de waterlijn geven een welhaast onkenterbaar vermogen. Op lage snelheid gaan deze eigenschappen minder werken en wordt het schip een enorme "slingerbak". Bij een snelheid tot 12 knopen is er dwarszee's niet op de zijn zonder volledig vastgesnoerd te zijn in een stoel. Er was ons voor gewaarschuwd door de ervaren loodsen, maar we dachten dat het wel mee zou vallen. Niet dus.......en aangezien we ons hele hebben en houden aan boord hebben moesten we er iets aan gaan doen.

NIET TE BETALEN

Tot voor kort waren slingerdemping systemen welhaast onbetaalbaar voor schepen onder de 20 meter. Daarbij is het een hele ingreep om een HYDRAULISCH systeem naderhand in te bouwen in het schip. Er moet aan gelast worden, een uitgebreide hydraulische installatie moet worden ingebouwd en een elektronisch controlesysteem.

Gelukkig voor veel jachtbezitters heeft de fa. MATN'S STABILIZERS daar iets op gevonden.

Een betaalbaar systeem dat in een dag wordt geïnstalleerd zonder las en breekwerk aan het schip. De vinnen worden er gewoonweg aangeschroefd.

De slingertijd van de Meander ligt rond de 2 seconden, en het leek een moeilijke opgave om een dergelijk beweegbaar schip te dempen.

Na veel rekenwerk en testfases kan nu ook ons schip gedempt worden met een computer gestuurd slingerdemping systeem. We zijn er van overtuigd dat Matn's Stabilizers daadwerkelijk ieder schip kan dempen nadat ze de slingerende Meander tot bedaren hebben gebracht. Hun inzet en doorzettingsvermogen was de sleutel tot een perfect werkend systeem.

INFORMATIE

Voor meer informatie kun je kijken op www.stabilizers.nl

E-mail