header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 495 op 4-7-2017

Het voelt soms zoooo oneerlijk...495 Francien 002

Een forse flinke krachtige vrouw geniet van haar leven, totdat… alles categorisch begint uit te vallen! De medici constateren ALS, en dan wel in de ‘bulbaire vorm’! Francien kreeg haar vonnis en dat luidde: “We verwachten een half tot drie jaar mevrouw!”
Francien gaat de strijd aan en leeft het leven zo goed en zo kwaad als het gaat. Momenteel zijn we een half jaar verder, weegt ze nog amper 55 kg en is gebonden aan de rolstoel.
Ze ziet in april de TV uitzending van Stichting Vaarwens in Hart van Nederland en besluit (omdat ze dol op het water en varen is) een vaarwens aan te vragen. In no time heeft Inge de vaarwens gepland, en vandaag is het zo ver…

De zon schijnt en de wind laat het voor een groot gedeelte afweten, als Francien met haar naasten arriveren op de Jachthaven Waterland. Het echtpaar heeft speciaal voor deze dag een rolstoelbusje gehuurd opdat het hele gezin de dag samen kan doorbrengen. Francien komt uit de bus en ontmoet Evert, die er gelijk een grap in gooit! Francien schiet vol van de humoristische opmerking en blijft bijna in de lachstuip. Evert raakt bezorgd en is enigszins bang dat de broze vrouw er in blijft, maar even later neemt ze een diepe teug adem, en dan kan ook hij weer lucht innemen… Het ijs is gebroken!
We gaan aan boord en de kleinkinderen waren enigszins bezorgd dat het een saaie dag op een ‘boot’ zou worden, maar niets is minder waar. Er gebeurt zoveel, dat ze hun mobieltje wegleggen en er geen tijd meer voor vinden!!
We gaan op naar Volendam! Het is Francien haar keuze, en Evert weet wel waarom… Henk en Nel hebben een heerlijke lunch voorbereid en er wordt heerlijk gegeten. Zelfs Francien eet haar bordje helemaal leeg!!
Daarna gaat de familie gezamenlijk een verkleedpartij doen en iedereen geniet van de hilarische momenten bij Foto de Boer. Een prachtfoto is het resultaat!

Als de familie terugkomt, is Francien haar accu leeg! We brengen haar naar boven en in de stuurhut wordt ze liefdevol door haar schoonzoon op de stuurhutbank gelegd. Evert blijft – samen met haar 14 jarige kleinzoon - bij haar en samen delen we! Francien breekt… tranen van angst, verdriet, boosheid en onmacht rollen over haar wangen. Haar lieve kleinzoon dept de rijkelijke tranenzee met een zakdoek van haar wangen, terwijl Evert troost. “Het voelt zoooo oneerlijk!” mompelt ze moeizaam en dan zit zelfs Evert zonder woorden! Wat kun je op zo’n moment zeggen?
We zoenen en knuffelen en de lieve knul trekt het nu ook even niet meer nu zijn oma zo verdrietig is. Hij gaat bij zijn vader op het voordek zitten en ook hij laat zijn tranen de vrije loop! Wat een hechte familie! Wat een lief gezin! Wat een emoties, en dan allemaal op, door, en met het water…

We naderen de vuurtoren! Francien zit weer struis rechtop terwijl Evert vertelt over het leven van de vuurtorenbewoners Thijs en Liliane. Ze geniet weer met volle teugen en de lach is niet van haar broze gezicht… Thijs maakt foto’s die even later op de e-mail staan en dan gaan we huiswaarts…
Het was een topdag voor een topfamilie onder top weersomstandigheden voor een topvrouw!

Vaarwel moedige Francien en sterkte lieve familie,

Auteur Vaarwens

Francien:25-9-2017

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Bakker Gutter en slagerij Spronk voor de gesponsorde catering
Thijs Spijker voor de prachtige foto’s
Vaarvrijwilligers Henk en Nel voor de inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Lieve mensen,
Ik wil jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor het vervullen van deze belangrijke wens van mijn zus Francien Folmer. Uit het verslag blijkt duidelijk dat ze, ondanks haar kwetsbaarheid, genoten heeft met haar meest dierbaren. Zonder jullie belangeloze en tomeloze inzet was dit niet gelukt. Dus nogmaals ontzettend bedankt.
Met vriendelijke groet, Claudia Pestman - van Zelst

-Francien-002
-Francien-003
-Francien-009
-Francien-011
-Francien-013
-Francien-027
-Francien-028
-Francien-055
-Francien-057
-Francien-072
-Francien-074
-Francien-085
-Francien-086
-Francien-097
-Francien-102
-Francien-103
-Francien-107
-Francien-114
-Francien-115
-Francien-116
-Francien-117
-Francien-143

E-mail