header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 499 op 11-7-2017

Een vaart voor een varensman…499 Leendeert 088

Na een leven als marineman, scheepstimmerman en varensman, wordt Leendert getroffen door de kanker en verblijft in het Hospice Purmerend. Hij wordt geattendeerd op de mogelijkheid om nog één keertje het water op te gaan, maar Leendert is moegestreden! De ziekte sloopt zijn lichaam stukje bij beetje en de energiesupply staat op de allerlaagste stand, maar toch zet hij de knop hoger en wil nog wel een keertje varen. Vandaag was het zover!

De weerberichten zijn niet echt om over naar huis te schrijven, maar in een stralend zonnetje komt Leendert aan op de Jachthaven Waterland. Er is een cameraploeg (met ook al een ex marineman en presentatrice Jannie) mee van RTV LOVE uit Volendam om opnames van de dag te maken. Leendert was er op voorbereid en vindt het best! Samen met zijn naasten nestelt iedereen zich in op het achterdek. Evert doet een welkomstwoordje en dan gaan de trossen los…
Langzaam komt Leendert los van zijn huidige slechte situatie en oude tijden herleven. Hij begint te vertellen over tijden van weleer op een sleepboot bij de Marine, over zijn werk als scheepstimmerman op de NDSM werf, over varen… en over nog veel meer! Zijn gezicht krijgt kleur en een glimlach en iedereen geniet, omdat Leendert geniet!

Bij het Paard van Marken gaan we van boord. Zelfs Leendert klimt van het schip en klautert de terp op om er niets van te missen. We krijgen samen met de familie een rondleiding van Thijs de vuurtorenwachter en Leendert geniet in het heerlijke strandstoeltje uit de wind van het nautische gebeuren om hem heen…
We gaan weer varen en Leendert gaat aan het roer! “Gaat ie zo goed Evert?” vraagt hij nog enigszins onzeker over zijn koers.
“Steady as she goes Leendert!” antwoord schipper Evert een beetje naar links wijzend. “Je mag nog wel een beetje stuurboord uit varen hoor!”
“Dat is bakboord!” antwoord Leendert snibbig…

Geweldig, hij is er nog helemaal bij en iedereen schiet in de lach om deze prachtige conversatie tussen schipper en stuurman!
We naderen Monnickendam… “Wil jij hem zelf even voor de kant prutsen Evert? Het lijkt me niet verstandig als ik dat doe!” lacht Leendert, nu helemaal enthousiast geworden van het heerlijke schip dat hij mocht besturen.
We nemen afscheid van dit moedig strijdende watermens en kunnen hem met een dikke knuffel en een ferme handdruk alleen maar sterkte wensen op de weg naar... zijn allerlaatste vaart!

Sterkte Leendert en naasten.

Auteur Vaarwens499 Leendeert 218

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Spronk voor de gesponsorde catering
Thijs voor de prachtige foto’s
Vaarvrijwilligers Henk en Nel voor de inzet
RTV LOVE voor het maken van de prachtige beelden
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Leendert: † 28-11-2017

-Leendeert-003
-Leendeert-004
-Leendeert-005
-Leendeert-008
-Leendeert-009
-Leendeert-019
-Leendeert-020
-Leendeert-021
-Leendeert-026
-Leendeert-033
-Leendeert-044
-Leendeert-088
-Leendeert-109
-Leendeert-120
-Leendeert-121
-Leendeert-208
-Leendeert-209
-Leendeert-213
-Leendeert-217
-Leendeert-218

E-mail