header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 509 op 9-8-2017

Vaarwens op 9-8-2017: De vechter vaart…509 Jan 001

Jan lijdt aan ALS en schreef op zijn website:
“Op de eerste werkdag van 2014 kreeg ik de auto niet gestart omdat ik de sleutel niet omgedraaid kreeg met mijn rechterhand. Op zich niet wereldschokkend, na wat gesputter heb ik met links gestart en ben ik naar mijn werk gereden. Ik vertelde daar het verhaal aan een collega, waarop hij antwoorde: "Hee, dat had mijn buurman ook. Hij bleek ALS te hebben en inmiddels is hij dood, maar dat zal jij heus niet hebben." Dat leek me ook niet, maar het zaadje was gepland. Twee maanden later kreeg ik een bowlingbal niet opgetild. Al voordat ik bij de huisarts kwam, wist ik het eigenlijk al. Een uurtje googelen op basis van het eerste gesprek in 2014 wees maar in 1 richting. Hierna kwam de huisarts, de neuroloog in het Albert Schweitzer en uiteindelijk het ALS centrum met op mijn veertigste verjaardag de definitieve diagnose:
“ALS, met als ondertitel: u heeft waarschijnlijk nog tussen de 3 en 5 jaar te leven waarvan het grootste deel in bijzonder onprettige omstandigheden.”
Vandaag ging Jan een dagje mee varen… De dag begon buiig, maar al snel klaart het op. Evert heeft de Meander V toegankelijk gemaakt voor de zware elektrische rolstoel en vrijwilligers Marijke en Danny komen hem vandaag helpen. Evert wil natuurlijk niets liever dan met Jan kletsen in de kuip over Loodstenders en beloodsingen, want Jan werkte bij het Loodswezen, dus het plan is dat Danny achter het roer gaat… Als Jan met zijn naasten op de Jachthaven Waterland arriveert en even later met de elektrische rolstoel in de kuip staat, geeft Evert aan welke mogelijkheden er zijn. Jan wil erg graag de stuurhut in. Hij heeft een goede dag en krijgt energie genoeg om de transfer vanuit zijn elektrische rolstoel te maken naar de gewone rolstoel die hier op de Meander V staat. Even later staat hij op een soort podium lekker hoog achter de stuurstand, waar Evert iedereen welkom heet tijdens koffie en koek. Na een korte introductie gaan de trossen los en de ex loodstender brengt het gezelschap waar ze willen zijn…
Iedereen geniet terwijl mooie Hollandse luchten ons begeleiden en de hemel versieren. We praten, delen, beleven, leven, varen en genieten van wat ons geboden wordt. Respect voor Jan, een mooi mens met een zeer slechte levensverwachting, die strijdt en vecht tegen zijn onfortuinlijke lot, maar ondanks dat een uiterst positieve uitstraling heeft. Jan vecht niet alleen voor zichzelf, maar is zeer actief bij alles wat het gevecht tegen de ziekte aangaat, dus ook voor zijn lotgenoten. ‘ALS moet de wereld uit…’, is zijn kreet en daar gaat hij voor.

We meren aan in Volendam en genieten van de heerlijke lunch die Marijke en Danny hebben klaargemaakt. De familie gaat Volendam in om een rondje over de dijk te maken. De zon vergezelt het gezelschap en allen genieten. Dan gaan de trossen weer los. Nog een rondje langs de vuurtoren en dan gaat Jan zijn schoonmoeder aan het roer. Een schippersvrouw vaart weer en met een grote glimlach vaart ze de Meander V behendig tussen de drukte van alle jachten door naar Monnickendam terug.
Het was een topdag voor allen en het leek vandaag of alles heel gewoon was.... Als we afscheid nemen, voelen we de lading weer! Jan lijdt aan ALS en zal – ondanks zijn strijdlust – het (nog) niet van de ziekte kunnen winnen, maar vandaag voer de vechter op de Meander V, en dat neemt niemand hem meer af…
Dank dat we je hebben mogen leren kennen Jan! Je bent een kanjer!
Sterkte Karin en kinderen…
Auteur Vaarwens
Jan heeft een eigen website. Lees zijn leven op: http://www.alsjan.com en help mee in de strijd tegen ALS.

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Havendienst Volendam voor de gastvrijheid.
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilligers Marijke en Danny voor de inzet
Thijs en Liliane Spijker voor de foto’s
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Jan-001
-Jan-009
-Jan-014
-Jan-016
-Jan-029
-Jan-052
-Jan-059
-Jan-071
-Jan-085
-Jan-087
-Jan-099
-Jan-117
-Jan-119
-Jan-120
-Jan-121
-Jan-130
-Jan-132
-Jan-135


Een reactie van Jan:
"Bedankt Evert, Danny en Marijke voor de organisatie van deze mooie dag. Een mooie combinatie van twee carrières, varen op een ex-vaartuig van het Loodswezen op de binnenwateren. En dan ook nog met het gezin en mijn ouders, allemaal dejavu! Bedankt Evert, Danny en Marijke voor de organisatie van deze mooie dag. Een mooie combinatie van twee carrières, varen op een ex-vaartuig van het Loodswezen op de binnenwateren. En dan ook nog met het gezin en mijn ouders, allemaal dejavu! Voor iedereen met ALS of iets anders ergs ( sorry gezonde lezers, je moet wel minimaal licht terminaal zijn :)), zeker een aanrader!! Even lekker een dagje wat anders, volledig verzorgd. En, goed voor het binnenvaarthart, zodra het gele gevaarte aankomt worden alle jachten weggestuurd om plaats te maken :). Kortom, een heerlijk dagje. Nu alleen die drone met big macs nog spotten!"

E-mail