header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 508 op 3-8-2017

Net te weinig tijd...508 Elly 002

Sportvrouw, middenin het leven, genietend van het samenzijn, bijna oma… en dan slaat de onverbiddelijke ziekte toe. Elly wordt getroffen door een onbehandelbare kankervorm, maar vecht! Ze vecht om het toch van de ziekte te winnen, vecht om haar kleinkind - dat over enkele weken geboren zal worden – nog te kunnen zien, vecht voor het leven, vecht….
De ziekte kent geen mededogen, het gaat z’n eigen gang, het wil de onzinnige strijd winnen, met totaalverlies tot gevolg… Elly is een wondermens en ondergaat haar lot met opgeheven hoofd. Ze is voornemens er van te maken, wat er van te maken valt. De kans om met haar naasten nog éénmaal het water op te gaan, liet ze zich niet ontglippen en er werd direct een intake ingevuld. Inge herkende de korte tijdsspanne en plande Elly deze week als vierde wens in…
Vandaag is het zo ver… Keurig op tijd arriveert de SAW met Elly en haar naasten op de haven.
“De stront waait straks van de dijk en de uiers hangen dwars onder de koeien!” grapt Evert bij het openen van de ambudeuren. “Wees welkom in winderig Waterland…”
We maken kennis met elkaar en gaan aan boord. Elly raakt helemaal opgetogen en wil wel boven in de stuurhut zitten. Even later transformeert haar verzwakte lichaam zich tot de – ooit eens – sterke sportvrouw, en met wilskracht en doorzettingsvermogen weet ze van de brancard te stappen, de lift op, de stuurhut door en nestelt zich in bij Evert op de comfortabele stuurhutbank.
“Kijk… dit is nou een vorstelijk plekje!” lacht Elly terwijl ze zich verbaast over het schip.
Evert heet iedereen welkom en legt het e.e.a. uit over de Meander V terwijl Vrijwilligsters Nel en Henk zorgen en fotograferen. Het is een nautisch onderlegde familie (wat wil je… uit Den Helder) en ze hebben genoeg aan een half woord. Naast Elly zitten haar (schoon)dochters, waarvan er ééntje een mooie bolle buik heeft. Ook de allerjongste telg gaat vandaag mee, veilig in moeders buik.
“Hoe lang moet je nog?” vraagt Evert.
Elly schiet bij merkt op dat haar net te weinig tijd zal resten om de geboorte nog mee te mogen maken…
We zijn even stil! Nieuw leven en eindig leven, samen aan boord…
“Maar ik heb het kindje wel al gezien hoor! Een prachtige duidelijke scan… geweldig!” lacht Elly positief.
Wat een vrouw, wat een kracht, wat een liefde…
De trossen gaan los en terwijl de wind aanwakkert, komt de zon tevoorschijn. Een prachtig schouwspel van wind en water schuift aan ons voorbij, terwijl de Meander veilig en betrouwbaar door de golven klieft. Elly ligt achter het raam met hele grote ogen te genieten van alles wat haar nog geboden wordt.
“Keek de hele wereld maar met haar ogen, dan was er een hoop minder ellende op deze aardkloot…” mompelt Evert tegen Henk…
We meren aan in Volendam en de familie geniet van Nel haar heerlijk klaargemaakte lunch, passagiert over de zonnige dijk tussen de toeristen en laaft zich aan het samenzijn.
Daarna stuiteren we nog een rondje langs de vuurtoren over het knobbelige Markermeer, waar Thijs trouw als altijd foto’s van ons zit te maken en direct naar ons toe mailt.
Als we weer aanmeren, is het water een halve meter gezakt en we vragen Elly of ze het aan kan om met onze rolstoel weer van boord te rijden. Ze lacht… “Deze dag heeft me zoveel energie gegeven, dat ik nu het gevoel heb dat ik alles weer aan kan! Gisteren dacht ik nog… waar ben ik mee bezig… maar nu??? Ik had het voor geen goud willen missen!
…. En wederom gaven we iemand de ‘Vaarwensboost’….

We nemen na een geweldige dag samenzijn met een dikke traan afscheid van elkaar, waarop het voelt of we elkaar al jaren kennen…

Vaarwel moedige vrouw!
Sterkte te komende tijd lief gezin.
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Haven Volendam voor de medewerking en gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter en slagerij Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Vrijwilligers Henk en Nel voor hun inzet
Thijs Spijker voor de foto’s
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Elly-001
-Elly-002
-Elly-004
-Elly-016
-Elly-022
-Elly-025
-Elly-066
-Elly-069
-Elly-072
-Elly-074
-Elly-080
-Elly-100
-Elly-101
-Elly-111
-Elly-113
-Elly-116
-Elly-130
-Elly-138
-Elly-139
-Elly-143

E-mail