header2

We hebben in 2017 gevaren op:

Vaarwens 527 op 28-9-2017

Nog één keer Meanderen als afsluiting!527 Stienus 006

Met deze woorden begonnen we het verslag van Stienus zijn vaardag ruim een jaar geleden;
“Velen van ons zakken al door het ijs door één slechte diagnose die ons leven negatief gaat beïnvloeden, maar wat als er twee slechte tijdingen worden aangekondigd?
Oud buurman, dorpsgenoot en bijna zakenpartner van Evert, treft het wrede lot...
Stienus wordt gediagnosticeerd met de sloopziekte ALS terwijl hij strijdende is tegen de kanker... Hoeveel kun je hebben? Tijdens de ALS dag in Ouwehands dierenpark treft Inge Stienus en nodigt hem uit voor een vaardag. "Doe Evert de groeten van de sigarenboer uit Vries!" was zijn boodschap aan Inge. Evert schrikt bij het horen van deze slechte tijding...”
Stienus ging mee varen, genoot een volle dag van al het mooie wat de waterwereld hem bood, en zijn naasten genoten niet minder. We namen afscheid, waarbij Stienus zei: “ Ik hoop dat de kanker sneller is dan de ALS Evert, want dat lijkt me geen prettig einde…”
De afterglow van de vaardag was enorm en Stienus geniet er nog van. Zijn hele Facebookpagina staat in het teken van zijn vaarwensdag…

Nadat Evert onlangs een mailwisseling met Stienus had, besloten we hem dit voorjaar nog een keer mee te vragen op het moment dat er een paar vaarwensen uitvielen;
21 mei, Stienus; “Hallo Evert, met mij gaat het momenteel redelijk, maar heb veel pijn en ga vrij snel achteruit. Ik had heel graag nog een keer mee gewild maar durf het niet meer aan. Doe de groetjes aan Inge. Stienus.
22 september, Evert reageert op een berichtje van Stienus op Facebook; “Heee bikkel... hoe gaat het? We zouden jou ook nog graag een dagje meenemen hoor! Je wordt met de ambulance van huis gehaald en 's avonds weer in je mandje gelegd door de verpleging die de hele dag bij je is. Wees welkom als je het aan kunt Stienus! Liefs, Evert en Inge.”
Stienus; “Hallo Evert en Inge, jullie bericht komt wel op heel opmerkelijk moment want de huisarts is zojuist geweest om de levensbeëindiging in werking te stellen. Dus je begrijpt dat de tijd nog maar kort is, maar ik zou het zeer prijs stellen om jullie nog één keer te ontmoeten, en zou ik graag van jullie aanbod gebruik willen maken. Groetjes Stienus.

Niks is toeval en vandaag ging Stienus mee op zijn allerlaatste uitje…
Het regent gestaag als Evert snel naar de bakker fietst om broodjes te halen en hij hoopt dat de zon nog een dag voor Stienus en zijn naasten wil gaan schijnen. “Mist is niks, maar hier word ik ook niet blij van!” moppert hij zachtjes.
De Wensambulance arriveert bij de KNZ&RV te Muiden vanuit het Noorden, gevolgd door Stienus zijn gezin. Een warm weerzien met de lieve echtgenote en dochters volgt en even later ligt Stienus heerlijk binnen achter de grote ramen achter de stuurstand, waar hij uitzicht heeft op het Muiderslot.
We varen, delen, lachen, pinken een traan en maken veel herinneringsfoto’s, maar alles voelt dubbel, want Stienus maakt zijn - op één na - laatste reisje. Iedereen geniet van het prachtige tochtje door Amsterdam. Terwijl de druilregen plaats maakt voor een vriendelijk vaag zonnetje, dat Stienus in een comfortabele stoel beschijnt, gaan ieders gedachten hun eigen weg met de wetenschap dat we straks afscheid moeten nemen van deze prachtige man. Gezapig lurkt hij aan een heerlijke sigaar, alsof er niets aan de hand is… wát een bikkel!

Aan het einde van de dag wordt het een beetje stiller aan boord. De werkelijkheid van het afscheid nemen keert terug. We rijden Stienus van boord in onze rolstoel en zeer vermoeid - maar er helemaal klaar voor - klimt de moedige man weer op de brancard voor zijn reis naar huis. Nu nog de allerlaatste reis vriend, het was een voorrecht je mee te mogen hebben!

Vaarwel Stienus,
Evert en Inge,
Auteur Vaarwens

Met dank aan:527 Stienus 141
KNZ&RV voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Amsterdam Marina voor de gastvrijheid
Oranjesluizen Amsterdam voor de vlotte schutting
Vaarvrijwilligers Henk en Nel voor hun inzet
Wensambulance Noord Nederland voor vervoer en verpleging
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Stienus-001
-Stienus-002
-Stienus-008
-Stienus-009
-Stienus-052
-Stienus-055
-Stienus-069
-Stienus-073
-Stienus-074
-Stienus-087
-Stienus-090
-Stienus-092
-Stienus-103
-Stienus-104
-Stienus-117
-Stienus-127
-Stienus-132
-Stienus-133
-Stienus-136
-Stienus-150


Lieve berichtjes van echtgenote en dochters op Facebook:Ritha ten Cate: Wat hebben wij als familie genoten van deze mooie emotionele dag. Zo waardevol . Dank je wel Evert. Wat zijn Inge en jij mooie liefdevolle mensen. Toppers.

Linda ten Cate: Het was een dag met een lach en een traan, maar wat hebben we genoten. Evert en Inge, ik hoop dat jullie met de vrijwilligers nog veel vaarwensen mogen waarmaken. Het is zo waardevol wat jullie doen. Heel erg bedankt.

Marja ten Cate: Evert en Inge, wat fijn om jullie gastvrijheid, goede zorgen en mooie woorden weer te mogen ervaren en de vrijwilligers niet te vergeten..... TOP. Bedankt voor alles.

Sandra ten Cate: Wat hebben wij weer een fantastische dag gehad vandaag! Wij zijn heerlijk verwend en hebben erg genoten! Heel erg bedankt voor deze dag vol met mooie herinneringen.


E-mail