header2

We hebben in 2018 gevaren op:

Vaarwens 608 op 25-9-2018

Schepen en varen zitten in hem het bloed…608 Frans 10
-
Net over de 80 levensjaren krijgt Frans te horen dat er niets meer voor hem te doen is. Gelaten wacht hij in het Hospice af op wat gaat komen. Gisteren vierde hij met zijn lieve Corrie het 57 jarige huwelijk en vandaag doen we die viering nog eens dunnetjes over met een vaardag, want het varen zit hem in het bloed. Frans bouwde evenals Evert eigenhandig zijn scheepje en voer het water dun. Hij werkte ook als scheepsbouwer bij de welbekende werf van Anne Wever, bekend van de prachtige Trintella’s, dus die twee hebben vandaag genoeg te kletsen!
-
De ambulance met vrijwilligers Frans en Yvonne aan boord is keurig op tijd in Boxtel en dan begint de flinke rit naar Monnickendam. Frans en Corrie weten van niets en de dag is als een verrassingsdag geregeld door de zorg van het hospice! Wat een ontzettend geweldig initiatief van het hospice!!
-
Na een stromachtig weekend heeft de natuur haar rust teruggevonden en een heerlijk zonnetje beschijnt de Meander V die geduldig ligt te wachten op haar vaargasten. Vaarvrijwilligers Marianne en Frans (drie Franssen aan boord, lekker verwarrend…) staan ook al klaar als de ambulance op de haven arriveert. Er volgt een hartelijk welkom en de camera klikt veelvuldig om een heerlijke herinnering te maken van deze gedenkwaardige dag. Frans wil eigenlijk wel van de brancard af en liever in een rolstoel, dit wordt direct geregeld. Even later zit hij in de rolstoel van zijn voormalige werkgever, want onze rolstoel behoorde ooit toe aan jachtbouwer Anne Wever en kregen die, nadat hij in 2009 overleed…
-
We gaan aan boord en even later zit Frans heerlijk met Corrie op de bank bij Evert achter de stuurstand. Frans kan er niet over uit: “Dat ik dit nog mag meemaken… varen jullie met dit enorme schip speciaal voor mij? In het hospice zeiden ze dat ik een vaartochtje als verrassing ging maken, maar dit is veel meer!!!” Frans komt met een fotomapje van zijn zelfgebouwde scheepje en laat het vol trots aan Evert zien. Geweldig!! Frans kletst met humor en optimisme honderduit en valt van de ene verbazing in de andere, maar zijn lief Corrie is het soms een beetje kwijt en praat er dwars doorheen. “Ge moet ook eefkes luistere.. Wees nou es stil!”, gebiedt Frans lief. Iedereen schaterlacht om het echtpaar. Onderweg maken we mooie foto’s van prachtige panorama’s en iedereen geniet van de dag, de gasten en het mooie leven, dat ons vandaag op zo’n ontspannen manier ten deel valt.
-
In Volendam kunnen we buiten in het zonnetje genieten van de lunch die Marianne en Yvonne hebben klaargemaakt. Frans zit vol prachtige humoristische opmerkingen en wederom liggen we meermalen gezamenlijk in een deuk om zijn prachtige woordspreuken en opmerkingen. Onderwijl eet hij als een echte dokwerker en er gaan zomaar 4 boterhammen in… Frans geniet, dat kun je aan alles merken. Verpleegster Yvonne houdt Frans zijn pijn onder de duim en controleert de suikerspiegel van Corrie met liefde, gaat beurtelings met ze naar het invalidentoilet in Volendam en zorgt lief, terwijl ze zelf ook geniet. Daarna gaat het gezelschap naar de fotograaf voor een plaatje in klederdracht. Het lieve echtpaar valt van de ene verbazing in de andere terwijl vaarvrijwilliger Frans een prachtige fotoreportage van de dag maakt.
-
Het gezelschap komt opgetogen weer aan boord met een prachtige foto en dan gaan de trossen weer los. We scharrelen over vlak water naar de vuurtoren waar Thijs weer een lading foto’s van ons schiet. We zien het dappere paar beiden langzaam aan energie inleveren en besluiten huiswaarts te keren. Tijdens de stapjes vanaf de traplift merken we hoe moe onze dappere gast is, maar hij blijft scherp en de prachtige opmerkingen blijven komen. Frans gaat weer van boord en op de brancard. Hij is blij dat ie weer ligt en er volgt een warm en hartelijk afscheid met een lach en een dikke traan van deze rasechte jachtbouwer die vandaag nog eenmaal het water onder zich door voelde glijden…

Vaarwel vrolijke Frans
Auteur Vaarwens

Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter en Keurslager Dirk Spronk voor de gesponsorde catering
Thijs de mooie foto’s
Vaarvrijwilligers Marianne en Frans voor de inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Frans-15
-Frans-16
-Frans-17
-Frans-18
-Frans-20
-Frans-21
-Frans-22
-Frans-23
-Frans-24
-Frans-25
-Frans-26
-Frans-27
-Frans-28
-Frans-29
-Frans-30
-Frans-31
-Frans-32
-Frans-33
-Frans-34
-Frans-35
-Frans-36
-Frans-37

E-mail