header2

We hebben in 2018 gevaren op:

Vaarwens 619 op 7-11-2018

Met een lach het water op…
619 Gerard 10

In het najaar van het leven worden getroffen door de ALS, terwijl je hoopte op een onbezorgde oude dag, is een bitter pil. Gerard heeft de gevolgen van de wrede ziekte al aan den lijve ondervonden en inmiddels heeft zijn lichaam hulp nodig van de beschikbare middelen om nog in leven te kunnen blijven. De artsen halen uit de kast wat er tot hun beschikking is en ze hebben Gerard al voorzien van beademing en een peg sonde. Dan leest Gerard de flyer van Stichting vaarwens, die hem wordt aangereikt door zijn revalidatiearts. Er ontstaat een klein lichtpuntje in de duisternis, want Gerard houdt van varen…
-
Het is al november, maar de temperaturen halen volgens de weersvoorspellers vandaag mooie waarden, als de familie met eigen vervoer vanuit Arnhem aankomt op de Amsterdam Marina. De deuren gaan open en Evert vermeld direct dat het hard waait en maakt een grap. Gerard blijft bijna in zijn lachstuip en dit belooft wat te worden… Echtgenote Ria en drie sterke zoons helpen Gerard uit de auto en even later rolt hij in zijn rolstoel over de steigers op weg naar de Meander V, die ongeduldig op haar gasten ligt te wachten. Vaarvrijwilligers Marianne en Kees staan klaar met de camera’s en er volgt een warm welkom.
-
Gerard gaat met rolstoel en al de lift op en even later zit hij na een flinke krachttoer bij Evert op de bank achter de stuurstand. Het lichaam van Gerard is door de ALS flink geteisterd en sterk vermagerd, maar de glimlach verraadt het positieve karakter van deze kanjer. Er volgt een praatje van Evert bij een kopje koffie en hij heeft aandachtig publiek. Ze willen alles weten over de Meander V en de ontstane stichting en als je er bij de gastheer een muntje ingooit, krijg je waar voor je geld… Meermalen vliegen lachsalvo’s door de lucht terwijl de anekdotes voorbij komen. Gerard geniet, en niet met mate maar met volle teugen!
-
De trossen gaan los, Amsterdam schuift voorbij, verhalen vliegen rond, de Meander snort en Gerard geniet samen met zijn gezin. Door de Oranjesluizen, wolkenluchten, zonnestralen, wind, water, schepen, avonturen… iedereen geniet en vergeet en Gerard laaft zich aan alles wat hem ten deel valt. Muiden, lunch, foto’s maken, gezelligheid, familiedag… het is voor deze optimistische man met zijn naasten een cadeautje en ook Evert en de vrijwilligers krijgen energie van dit mooie mens, die geniet met een lach!
-
We varen huiswaarts en scharrelen door Amsterdam. Gerard was graag op het water, zeevissen, weidsheid, beweging en schitteringen… hij kon er vreselijk van genieten. Zo geniet hij ook vandaag van het samenzijn, het varen en het leven, dat voor hem anders valt dan hij had gehoopt. Toch heeft hij - ondanks zijn wrede lot - de gave om te genieten van wat hem ten deel valt, niet verloren. Op het moment dat we weer zijn aangemeerd en van boord gaan, maken we nog een groepsfoto naast het schip. De krachtige handdruk van de magere handjes van deze moedige man in Everts zijn gezonde sterke handpalm, laten een diepe indruk achter. Hij heeft wederom iemand met een spontane lach het water opgebracht en heel even samen met zijn naasten doen laten vergeten…

Vaarwel Gerard
Auteur Vaarwens.

Met dank aan:
Amsterdam Marina voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
KNZ&RV voor de gastvrijheid
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Vaarvrijwilligers Marianne en Kees voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

-Gerard-19
-Gerard-20
-Gerard-24
-Gerard-27
-Gerard-28
-Gerard-36
-Gerard-39
-Gerard-41
-Gerard-43
-Gerard-46
-Gerard-49
-Gerard-50
-Gerard-57
-Gerard-59
-Gerard-60

E-mail