header2

We hebben in 2019 gevaren op:

Vaarwens 673 op 7-8-2019

Een winderige, zonnige, maar enerverende dag!673 Jaap 10
-
In Monnickendam zijn we bij eenieder uiteraard bekend, en we krijgen de wens binnen voor een jongeman uit 1979. De wens is ingediend door zijn echtgenote, wiens moeder in Monnickendam woont en Vaarwens kent. Als je de onthutsende fatale boodschap van je behandelende geneesmeesters hebt gekregen, is de link naar onze stichting maar kort, dus wordt er een vaardag aangevraagd.
-
Onze vaargast is een opgewekte positieve jongeman, maar de sluipmoordenaar heeft ook deze jonge vader van 2 kleine kinderen al veel te vroeg gevonden. Jaap gaat samen met alle medische mogelijkheden die beschikbaar zijn om de ziekte te bestrijden, de strijd aan. Jaap vecht voor zijn leven, maar kan niet winnen van de fnuikende ongecontroleerde celdelingsziekte. De kanker wint… om uiteindelijk ook te verliezen! Het is een zinloos proces!
-
Het is Hollands weer! Bloemkolende wolkenluchten schakeren tegen een helder blauwe hemel en af en toe valt er een verfrissend buitje uit. De zon verlicht het schouwspel met krachtige gele zonnestralen en het leven lonkt als Evert het vliegtuigroet met de luiwagen van het dek dweilt. Daarna naar de bakker, vers brood halen en even later komen vrijwilligsters Paula en Ada aan. We spreken de dag door en vallen samen even stil, wetende dat we weer een veel te jong medemens in zwaar weer aan boord krijgen…
-
Jaap is er niet best aan toe, maar wil niet weten van ambulancevervoer of wat dan ook. Hij is zelfredzaam en wil alles nog op eigen kracht kunnen doen. Zo komt de familie in Monnickendam aan en Jaap weet helemaal van niets! Zelfs de kleintjes hebben hun mond kunnen houden en het is een grote verrassing dat ze gaan varen. Ook boezemvriend en zeilmaat Floris voegt zich bij het gezelschap en een warme ontmoeting volgt. We rijden Jaap in onze rolstoel aan boord met een emmertje op zijn schoot… Hij gaat op eigen kracht naar boven en nestelt zich in op de bank achter de stuurstand, met het emmertje naast hem. Er is koffie en koek, een kletspraatje en gezelligheid en ondertussen vult Jaap het emmertje. Hij is erg ziek!
-
We gaan varen, Jaap ontspant, evenals zijn vrouw en beide kinderen. Het emmertje gaat onder de tafel en al snel verdwijnt het ziekmakende gevoel van ziek zijn. Evert kletst honderduit en zijn gasten genieten van alles wat hen ten deel valt. Havenmeester Arjan heeft weer een plekje voor ons vrijgehouden in de haven van Volendam en we meren aan onder de visafslag. Nog voordat de lunch geserveerd wordt, vraagt Evert of de familie Volendam in wil, of een bezoekje brengen aan de vuurtoren. Voor de laatste optie wordt unaniem gekozen, maar we gaan eerst lunchen.
-
Iedereen zit gezellig aan de grote tafel in het zonnetje op het achterdek. Het waait straf, maar de geborgenheid van het schip doet iedereen genieten van het moment van samenzijn. Jaap ziet de heerlijk belegde broodjes liggen en begin zowaar te eten als een dokwerker. “Het smaakt me goed!” lacht de man die voor vertrek zijn maag nog geleegd heeft, omdat hij zich zo vreselijk ziek voelde! “Weer iemand die de ‘Vaarwensboost’ krijgt,” mompelt Evert tegen vrijwilligster Ada… “mooi he?”
-
We gaan naar Thijs en Liliane en Jaap gaat aan het roer. Hij geniet, hij vaart, hij stuurt, en hij zou zo naar de einder kunnen varen… Bij de toren gaat Evert weer aan het roer en prutst daarna met harde wind de Meander V tegen de palen op de ondiepe terp. Hij zet een luie trap tegen het schip en even later scharrelt het voltallige gezin op en rond de toren. Jaap blijft uiteraard beneden, want zijn batterijtje is leeg, maar Evert klimt met de rest van het gezelschap de toren in. Daarna maken we herinneringen in de prachtige tuin van onze vrienden. Camera’s klikken, knuffels worden gedeeld, emoties worden vereeuwigd, met als resultaat een fotokaartje vol gouden momenten…
-
We gaan huiswaarts en de kinderen voelen zich ondertussen helemaal thuis. Jaap geniet van de kracht die de Meander V levert om hem met flinke snelheid over het water te laten glijden, maar we zien hoe moe de kanjer is. Vandaag heeft hij alles gegeven, morgen mag hij nagenieten en uitrusten van een zonnige winderige, maar enerverende dag…
 
Vaarwel Jaap, sterkte lief jong gezin…
Auteur Vaarwens.
-
dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Thijs en Liliane voor de gastvrijheid en foto’s bij de toren
Bakkerij Kees Gutter voor de gedeeltelijke lunch
Vaarvrijwilligers Ada en Paula voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Jaap 15
Jaap 16
Jaap 17
Jaap 18
Jaap 19
Jaap 20
Jaap 21
Jaap 22
Jaap 23
Jaap 24
Jaap 25
Jaap 26
Jaap 27
Jaap 28
Jaap 29
Jaap 30
Jaap 31
Jaap 32
Jaap 33
Jaap 34
Jaap 35
Jaap 36
Jaap 37
Jaap 38
Jaap 39
Jaap 40
Jaap 41
Jaap 42
Jaap 43

E-mail