header2

We hebben in 2019 gevaren op:

Vaarwens 679 op 19-8-2019

De zeeman zingt weer…679 Bas 10
-
Dichtbij… want de wens van vandaag is voor de schoonvader van SAW medewerkster Elly. De oud zeeman gaat al langer gestaag achteruit en de tijd gaat dringen.
Elly berichtte ons; “Hierbij alvast de intake van mijn schoonvader. Ik belde hem daarnet en een keihard ‘Joehoe ik ga varen’ was zeer duidelijk te horen, hij is zo blij!
-
Normaliter varen we drie aaneengesloten dagen vanaf de woensdag, maar deze week plakken we er de maandag bij aan, want collega’s helpen elkaar! Evert en Inge hebben het schip klaargemaakt en Inge heeft daarna samen met Marga een drukke kantoor dag. Er kwamen dit weekend een aantal intakes binnen die verwerkt moeten worden en er is altijd veel ander administratief werk te doen. Vrijwilligers Henk en Nel hebben deze dag ook vrijgemaakt en zijn zoals altijd keurig op tijd, want het zijn Monnickendammers. De zon schijnt en het belooft een prachtdag te worden!
-
De wensambulance rijdt het terrein op en er volgt een hartelijke ontmoeting met Elly en haar familie. We gaan snel aan boord en Bas krijgt de keuze tussen de brancard en bij Evert achter de stuurstand op de bank. “Hij heeft al tijden geen stap meer gedaan hoor. Ik denk dat het moeilijk wordt, maar we gaan het proberen.” lacht Elly optimistisch. Bas komt warempel overeind en doet zijn eerste treden na tijden. Even later zit hij op een heerlijk plekje achter het raam bij de stuurstand. Evert vertelt over de Meander V tijdens de koffie en dan gaan de trossen los. Bas lacht, Bas geniet, Bas vaart… Joehoe!
-
We scharrelen met dikke wind over de Gouwzee en hoewel het geen zout water is, bewegen we toch heerlijk op de golven vanwege de straffe wind. Evert vertelt, Bas en zijn naasten luisteren, Henk maakt foto’s en Nel verzorgt de inwendige mens terwijl iedereen met volle teugen geniet van de constante glimlach op het gezicht van Bas. “Het is lang geleden dat we zo’n gelukkige blik op zijn gezicht hebben gezien!” vertrouwt zijn schoondochter ons toe.
-
In Volendam is er weer 25 meter kade vrij voor de Meander V en Bas wil graag in onze rolstoel. Hij gaat met de lift naar de kuip, waar we samen genieten van de heerlijke lunch. Bas eet als een dokwerker en Nel duikt de keuken weer in om broodjes bij te smeren. Heerlijk! Op naar de fotograaf! Rotterdammers in Volendams kostuum… de foto’s gaan via social media viraal, zeker als Bas een paar rode Amsterdamse sokken aangetrokken krijgt en de foto’s naar de achtergebleven familie gaan! Het commentaar is niet van de lucht en Bas lacht… Hij geniet met volle teugen.
-
We eten nog een visje en Bas verorbert twee zoute haringen. Iedereen staat paf van de eetlust die de oud zeeman toont, ten teken dat hij het naar de zin heeft. We gaan weer los en varen naar de vuurtoren waar Thijs de dikke wind trotseert om een geweldige herinnering voor Bas en zijn naasten te maken. Even later pingelt de mailbox en de fotoshoot is binnen! Geweldig Thijs!
Dan gaat het gas er op. “Turbo’s schoonblazen en fonteinkruid eruit jagen!” lacht Evert als hij de 1000 PK aanspreekt onder in het schip. Bas zit in de rolstoel te genieten van het geweld in het schroefwater, waarvan de golftoppen verwaaien door de harde wind. Hij is weer even terug in de elementen van de natuur waar zijn hart lag….
-
Als we in rustiger vaarwater komen, pakt zoon Rob de gitaar van Evert ter hand en samen met zijn vrouw zingen ze hits van weleer. ‘Hotel California van de Eagles’ komt voorbij en opeens merken we dat Bas uit volle borst meezingt. We krijgen allen kippenvel en er volgen meer meezingers, zodat we zomaar een feestje in de kuip hebben. Passerende zeilschepen steken de duim omhoog en eenieder heeft het ultieme zomergevoel op het water…
-
Weer aangemeerd in Monnickendam, vragen we Bas of hij weer op de brancard wil. Hij schudt het hoofd en we rijden hem in de rolstoel van boord, waarna hij bij de ambulance weer op zijn bedje kruipt. We nemen afscheid van de onfortuinlijke zeeman, die vandaag weer lachte, voer, zong, genoot en even terug was bij zijn roots… het varen!!!
Sterkte Bas
Auteur Vaarwens.
-
dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Photo Volendam voor het geweldige portret
Thijs voor de geweldige foto’s
Bakkerij Kees Gutter voor de gedeeltelijke lunch
Stichting Ambulance Wens voor het vervoer en de verpleging
Vaarvrijwilligers Henk Nel voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Bas 15
Bas 16
Bas 17
Bas 18
Bas 19
Bas 20
Bas 21
Bas 22
Bas 23
Bas 24
Bas 25
Bas 26
Bas 27
Bas 28
Bas 30
Bas 31
Bas 32
Bas 33
Bas 35
Bas 36
Bas 37
Bas 38
Bas 39
Bas 40
Bas 41
Bas 42
Bas 43
Bas 44
Bas 45

E-mail