header2

We hebben in 2019 gevaren op:

Vaarwens 686 op 4-9-2019

Tussen de chemo’s door …686 Itse 10
-
Terwijl Inge met een groot aantal vrijwilligers onze stand op de ‘Natte Hiswa’ in Lelystad bemand, gaan de vaarwensen gewoon door. Onze gasten kunnen niet wachten, dus Evert blijft aan boord en maakt de vaardagen met de vaarvrijwilligers. Onze vaarvrijwilliger Dick meld zijn trouwe vriend aan. Itse heeft de fatale boodschap gekregen en is uitbehandeld. “Ga een keer een dag mee varen man! Ik meld je wel aan want ik ben vrijwilliger bij Vaarwens en dan ga ik ook mee!” had Dick gezegd. Itse neemt het aanbod gretig aan en de planning gaat aan de slag. Vandaag is het zo ver…
-
Het mooie weer is op en donkere luchten pakken zich op de Noordzee samen om Nederland binnen te gaan trekken. Bij het ochtendgloren schijnt de zon nog en Evert haalt snel de zeem over de ramen en de luiwagen over het dek. Vrijwilliger Danny arriveert en even later komt Dick de haven oprijden. Dan komt Itse met zijn naasten aan op de haven. Een warm welkom volgt en we gaan aan boord. Na de koffie, koek en een kletspraatje van Evert gaan de trossen los… Itse zijn broer is ook mee. Hij is fotograaf en legt de hele dag vast op de gevoelige plaat. Geweldig!
-
Het slechte weer laat ons voorlopig nog even met rust en het blijft droog als we ons rondje Gouwzee doen. Itse en zijn naasten genieten, en niet met mate! Vandaag even niet ziek zijn, niet denken aan, geen medische behandelingen en tussen twee chemokuren door lijkt het leven even heel gewoon… We scharrelen al kletsend en keuvelend richting Volendam, waar de opbouw van de kermis in volle gang is. In de haven is echter nog ligplaats, want door het slechte weer blijven vele kermisbezoekers te water uit… mooi meegenomen. We lunchen er en genieten van de heerlijke (door Danny klaargemaakte) superlunch.
-
“Ik ga Thijs bellen of de wind gunstig is om bij de vuurtoren te liggen!” stelt Evert voor.
Thijs geeft positief bericht en even later slingeren we met harde wind in een - inmiddels opkomende – druilregen naar de vuurtoren. Itse hangt aan Evert zijn lippen, want hij weet veel te vertellen over de toren en zijn bewoners. Het waait inmiddels een dikke zes en het kost enige moeite om de Meander V voor de palen te krijgen, maar het lukt dan toch. Itse stapt als eerste dapper door het gangboord, want deze kans wil hij niet laten schieten!
Op de terp ontmoeten we Thijs, gaan we samen (inclusief Itse, die de machinekamer wil zien) de eerste trap op naar boven. Dan zien we hoeveel - de ooit oersterke - Itse heeft ingeleverd, maar zijn wilskracht is vandaag net even sterker dan zijn lichaam! Daar vergaapt hij zich aan Thijs zijn historische machinekamer terwijl Evert alle ins en outs erover vertelt. Dan gaat hij weer naar benden… zijn doel is bereikt!
-
Evert is met de rest naar boven geklommen. Buiten is het hard gaan waaien en de regen striemt hoog op de toren in onze gezichten. Bij Itse zijn echtgenote en beide dochters zien we tranen over hun wangen lopen, maar ze zijn niet van de regen! Ze breken samen even en laten hun emoties de vrije loop terwijl we elkaar troostend knuffelen.
Dan gaan we weer aan boord en wiegen in stromende regen en harde wind terug naar de haven. Daar nemen we allen innig afscheid van een gezin, dat vandaag letterlijk en figuurlijk in zwaar weer zat…

Vaarwel dappere Itse.
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Jachthaven Waterland voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Haven Volendam voor de gastvrijheid
Bakkerij Kees Gutter voor de gedeeltelijke lunch
Thijs en Liliane voor de gastvrijheid op de toren en de prachtige foto’s
Vaarvrijwilligers Dick en Danny voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Itse 15
Itse 16
Itse 17
Itse 18
Itse 19
Itse 20
Itse 21
Itse 22
Itse 23
Itse 24
Itse 25
Itse 26
Itse 27
Itse 28
Itse 29
Itse 30
Itse 31
Itse 32
Itse 33
Itse 34
Itse 35
Itse 36
Itse 37
Itse 38
Itse 39

E-mail