header2

We hebben in 2019 gevaren op:

Vaarwens 698 op 4-10-2019

… en toch werd het droog!698 Martha 10
-
Onze gaste van vandaag is volledig gebonden aan het bed en van daaruit wacht ze in de nadagen van het leven op wat gaat komen. In het tehuis in Utrecht wordt ze liefdevol verzorgd, maar alles lijkt op een gegeven moment uitzichtloos. Een medewerkster van het tehuis besluit (in overleg met Martha) een vaarwens voor haar aan te vragen en er staat op de intake; “Op 4 oktober zijn alle kinderen bij elkaar en ze hebben in het verleden veel met het water te maken gehad. Ze zouden het geweldig vinden om nog één keer samen met hun moeder het varen te mogen herbeleven.”
-
Vandaag krijgen we te maken met het staartje van een orkaan en weerplaza zegt; “Vanaf vrijdag gaat het flink regenen en waaien en het wordt een stuk frisser. Zondag is er zelfs kans op storm. De restanten van orkaan Florence komen op ons af!”
Evert moppert; ”Laat die orkaan nog maar even wachten totdat we Martha haar vaardag gehad hebben!” als vrijwilligers Esther en Jan binnenkomen.
Even later staan we in de druilregengedrieën klaar om de ambulance en de familie op te vangen.
-
De ambulance komt in Muiden de haven van de Koninklijke oprijden, gevolgd door de auto met Martha haar 4 zoons. Snel maken we dat we aan boord komen en iedereen nestelt zich in… Evert begint het vaarwensverhaaltje te vertellen en iedereen geniet van het knusse samenzijn, terwijl buiten wind en regen het schip teisteren. “Kom, we gaan varen!” roept Evert en even later is Jan voor de eerste keer op de Meander V in de weer met trossen en fenders. Hij vaart zelf ook en weet precies wat te doen! Mooi, het lijkt wel of we al jaren een team zijn!
-
De Meander V knort tevreden over het Markermeer langs Pampus en IJburg, Durgerdam en de Oranjesluizen, Het centraal station en de NDSM werf, terwijl iedereen geniet van de verhalen, de anekdotes en de bijzonderheden die Evert over alles weet te vertellen. Het kost Martha veel energie om alles mee te krijgen en af en toe sukkelt ze even tevreden weg… Ze heeft immer al haar kroost bij elkaar en ze vaart!
In de Amsterdam Marina geniet iedereen van een heerlijke lunch, maar Martha kan niet meedoen. Ze moet door een slangetje eten en ze sluit haar ogen tijdens de maaltijd…
-
Als Evert de motoren weer start, staan de kijkers weer wijd open en zo varen we gezellig de retourroute terug naar Muiden. Het is droog geworden en zelfs een mager zonnetje piept af en toe tussen de wolken door. Als we zijn aangemeerd, is Martha moe en we verwachten dat ze in de ambulance de ‘luiken snel zal sluiten’. We nemen afscheid van haar en haar zoons, wensen eenieder sterkte en zwaaien de familie uit…
-
Vaarwel Martha
Auteur Vaarwens.
-
dank aan:
KNZ&RV voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Jachthaven Groep / Amsterdam Marina voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
Stichting Ambulancewens voor het vervoer en de verpleging
Vaarvrijwilligers Esther en Jan voor hun inzet
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...


Martha 15
Martha 16
Martha 17
Martha 18
Martha 19
Martha 20
Martha 21
Martha 22
Martha 23
Martha 24

E-mail