header2

Vaardagen 2020

Vaarwens 767 op 17-08-2020

Van Groningen naar Gouwzee…767 Jaques 10
-
Nog maar een paar jaren genietend van een welverdiend pensioentje, werd Jaques getroffen door de verkeerde celdelingsziekte, dat zich in no-time door het hele lichaam verspreidde en het blijkt onbehandelbaar.. Samen met een dwarslaesie is Jacques volledig hulpbehoevend en hij komt er haast niet meer uit. Via Gerda van de thuiszorg krijgt hij de tip dat hij mee kan met het nieuwe schip van Stichting Vaarwens, waarop enthousiast gereageerd wordt en ze vult de intake voor een wens in. Inge slaat aan het regelen en even later staat de wens in de agenda.
-
Gisteravond schoof er een wolkbreuk over Monnickendam en de Vaarwens is gratis gewassen, als de bemanning aan boord komt. Snel bouwen Peter, Pouwel en An het schip om voor brancardontvangst en even later pruttelt de koffiepot. De ambulance komt na een flinke rit vanuit Groningen aan in Monnickendam en met een enthousiaste glimlach komt Jacques samen met zijn partner Bart uit de ambu. Er is een warm onthaal door onze vrijwilligers en snel gaat het gezelschap aan boord.
-
De trossen gaan los en er wordt koers gezet richting Volendam. Daar wil Jacques graag van de brancard en gaat hij in onze rolstoel naar de fotograaf voor een prachtige foto in klederdracht met Bart. Daarna varen ze naar de vuurtoren van Marken, waar het anker uit gaat en de heerlijke lunch wordt genuttigd. Voor Jacques is het een hele puzzel, want hij kan lang niet alles meer eten, maar toch geniet hij mee van de gezamenlijke maaltijd op ‘Costa Del Acherdek’ in de achtertuin van vuurtorenbewoners Thijs en Liliane Spijker. Thijs maakt een aantal mooie kiekjes en stuurt ze via de E-mail vast naar Evert, die alle foto’s van de vaarwensen dagelijks verwerkt en distribueert naar de vaargasten en hun naasten.
-
De reis wordt vervolgd. Ze varen via Marken - de thuishaven van Pouwel - en daar laven ze zich aan vele bezienswaardigheden waarover Pouwel veel kan vertellen. Dan keren we huiswaarts en veilig navigeert de Vaarwens terug. Het kan ook amper fout gaan, want we hebben een stoer en sterk schip, kundige bemanning (Peter werkt bij het Loodswezen en Pouwel is schipper en daarnaast vrijwilligers bij de KNRM Marken) en altijd wel beschut vaarwater. Dikke (onweers) buien trekken boven ons langs en onder ons door, maar hier houden we het volledig droog! De dag loopt ten einde en Jacques is vandaag helemaal volgelopen met indrukken en ervaringen. Er wordt hartelijk afscheid genomen voordat de rit van de Gouwzee naar Groningen weer wordt aangevangen…
-
Vaarwel dappere Jacques
Auteur Vaarwens.
-
Jachthaven Waterland voor de gratis ligplaats van de Vaarwens
Wensambulance SANN voor het vervoer en de verpleging
Dagschipper Peter, stuurman Pouwel en gastdame An voor hun inzet
Bakkerij Kees Gutter voor de broodjes en de koeken
Haven Volendam voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Fotograafvolendam.nl de foto in klederdracht
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Het verslag van Jacques en Bart:

Het is nu woensdag 19 augustus en we genieten nog na van onze trip van afgelopen maandag met de Wensambulance en de boot van de Stichting Vaarwens. Ongeveer een maand geleden wees Gerda (palliatief verpleegkundige) ons op de mogelijkheid om een dagje te gaan varen, volledig verzorgd door de Stichting Vaarwens. Zoiets is al eens eerder aangeboden, toen waren we er nog niet klaar voor. Maar nu zijn we dankbaar op het aanbod ingegaan en het werd een topdag, een dag die we nooit zullen vergeten. We vertrokken om 08.00 uur vanuit Hoogkerk en waren rond 17.30 uur weer thuis. Alles zat mee. Prachtig weer, niet te warm en niet te koud, vervoer met de ambulance, de begeleiding de hele dag. Alles was top. Het liggend vervoer in de ambulance was zeer comfortabel en we zijn helemaal ontzorgd. Mijn partner, die tevens mantelzorger is voor mij, heeft ook een prachtige dag gehad en heeft echt kunnen genieten. Vooral de boottocht naar Volendam en het aanmeren bij het paard van Marken waren bijzondere momenten. De lunch was geweldig, met een mooi uitzicht op de vuurtoren van Marken. De foto’s geven een goed beeld van hoe wij hebben genoten. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Hartelijke groet,Jacques en Bart.


Een lieve reactie van dochter Marleen;

Mensen bedankt!
Bedankt dat jullie mijn vader (Bart) en bonusvader (Jacques) hebben mogen geven! Vanaf het moment dat ze hoorden dat ze mee mochten tot nu zijn ze euforisch! Ze hebben een prachtige dag gehad die wij als kinderen via de app en jullie verslag hebben mogen meebeleven! Ik dank jullie uit de grond van mijn hart dat jullie deze 2 mensen zo gelukkig hebben gemaakt met een prachtige vaartocht! 🙏🏻
Lieve groet, Marleen.

Jaques 15
Jaques 16
Jaques 17
Jaques 18
Jaques 19
Jaques 20
Jaques 21
Jaques 22
Jaques 23
Jaques 24
Jaques 25
Jaques 26
Jaques 27
Jaques 28
Jaques 29
Jaques 30
Jaques 31
Jaques 32
Jaques 33
Jaques 34
Jaques 35
Jaques 36
Jaques 37
Jaques 38

E-mail