header2

Vaardagen 2020

Vaarwens 770 op 20-08-2020

Het gaat vandaag om het gevoel…770 Harry 10
-
Er kwam een wensaanvraag binnen met de volgende boodschap voor ons…; “Het betreft mijn partner. Wij hebben samen - en later met ons gezin - elke vakantie doorgebracht op het IJsselmeer met onze zeilboot. Helaas hebben we die 3 jaar geleden moeten verkopen door de ziekte van mijn man. Het varen was echt een passie van hem. Ik zou hem graag nog eens het gevoel van het varen willen laten voelen. Zijn prognose is niet goed in te schatten. Volgens de neuroloog was december 2018 het eindstadium van de ziekte en de levensverwachting was toen 3 maanden tot 2 jaar werd er gezegd. Wij zijn nu anderhalf jaar verder, hij verblijft sinds januari 2020 in een verpleeghuis maar gaat zienderogen achteruit…”
-
Dan weten we wat ons te doen staat! Inge slaat aan het plannen en vandaag gaat Harry al mee varen. Als vroeg zijn de mannen van het Loodswezen aan boord. Klaas en Yoni kunnen gigaschepen onze havens binnenloodsen, maar een zieke gast in zijn laatste dagen beloodsen blijft toch wel andere koek. Ook gastdame Anneke is op tijd en ze maken samen de Vaarwens klaar voor ontvangst per brancard. Ze hopen dat het een beetje waait vandaag, want Harry zijn zicht is hem door de ziekte al ontnomen, alsmede aan aantal andere lichamelijke functies is lopen en praten. De wind zal het schip hopelijk wat doen deinen, zodat Harry toch even de ervaring kan voelen van het varen.
-
De ambulance komt aan in Monnickendam. De berichten hebben het over bloedheet weer, maar het is nog grijs, miezerig en broeierig als ze uitstappen. De achterdeur gaat open en Harry snuift de buitenlucht gretig op. Hij ruikt het water al en heeft er zin in! Iedereen wordt warm welkom geheten en dan gaat Harry aan boord. Het tingelen van de vallen tegen de masten en het klotsen van water doen hem opleven en dan is er koffie! Klaas doet als dagschipper een welkomstwoordje en dan gaan de trossen los.
-
Harry zijn voelsprieten staan helemaal open en hij geniet van het motorgeluid van de 240 PK John Deere die onder in het schip ons vandaag over het water zal brengen. De diepe bassen van het uitlaatgeluid, het inschakelen van de schroef en het daarbij behorende watergeruis doen hem op de brancard op het achterdek glimlachen. Harry gaat varen! Er wordt koers gezet naar Edam, door het sluisje en lunchen in de kom. Harry zijn naasten gaan even Edam verkennen en Harry doet een powernap. Dan gaat het weer los, open water op om maar zoveel mogelijk van de waterbewegingen te ervaren, want het gaat vandaag om het gevoel…
-
Vaarwel Harry
Auteur Vaarwens.
-
Jachthaven Waterland voor de gratis ligplaats van de Vaarwens
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer en de verpleging.
Dagschipper Klaas, stuurman Yoni en vaarvrijwilligster Anneke voor hun inzet
Bakkerij Kees Gutter voor de broodjes en de koeken
Haven Edam en sluis voor de vlotte schutting en voor de gastvrijheid tijdens de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van het verslag van de opvarenden…

Harry 15
Harry 16
Harry 17
Harry 18
Harry 19
Harry 20
Harry 21
Harry 22
Harry 23
Harry 24
Harry 25
Harry 26
Harry 27
Harry 28
Harry 30
Harry 31
Harry 32
Harry 33
Harry 34
Harry 35

E-mail