header2

We hebben in 2020 gevaren op:

Vaarwens 800 op 27-10-2020

Een vaardag met een speciaal tintje…800 Janine 10
-
Vandaag is de dappere Janine te gast. Ze heeft het niet getroffen, want de sluipmoordenaar woekert als Japanse Duizendknoop door haar lichaam en is niet uit te roeien. Nog maar net 50 geworden en dan al de fatale boodschap krijgen dat het leven binnenkort eindig is, slaat in als een bom bij haar en haar partner Rob. Ze besluiten hun wrede lot waardig te dragen en gaan proberen om nog iets moois van het laatste stukje te maken. Ze treffen het, want vandaag is de 800ste vaarwens en zij mogen het meemaken!
-
Sinds de allereerste vaarwens op 30 maart 2007 is er heel wat water door de zee gestroomd en Evert en Inge hebben van dat aantal er ruim 700 met hun Meander V gemaakt. Het werd teveel, temeer omdat hun laatste vaarjaar zo druk was, dat ze bijna 100 keren in een jaar tijd moesten uitvaren voor een wens. Nu is de fonkelnieuwe MS Vaarwens in de vaart gekomen en het paar kan een versnelling lager. Vandaag heeft dagschipper Frouk de eer om deze 800ste wens te mogen varen met Janine en haar naasten…
-
Er is al vroeg roering bij de Vaarwens in Muiden. Frouk maakt met vrijwilligers Carla en Geurt het schip klaar en Inge haalt gebak, want dat mag op deze heuglijke dag niet ontbreken. Even later snort de koffiepot en we zijn er klaar voor. Dan komt Janine aanrijden met haar partner Rob, dochter Marit en vriendin Rinette en ze wordt hartelijk welkom geheten. Snel aan boord, waar het welkomstwoordje onder het genot van koffie en gebak wordt gegeven. Janine had zich ietwat aangepast aan de weersomstandigheden, want het is grijsgrauw weer, zo ook de kleur van haar gelaat, maar gaandeweg de koffie en de heerlijke ‘800ste vaardagtaart’, komt er kleur op haar gezicht… Er wordt een vaarplan gemaakt en even later gaan voor de 800ste keer de trossen los! Een heuglijk moment met een speciaal tintje…
-
De Vaarwens scharrelt langs Pampus met een achterinkomend zeetje en zet koers naar Amsterdam. Aan boord wordt er genoten met een grote ‘G’ en aangekomen bij de Oranjesluizen krijgen we een zeer vlotte schutting. Daarna gaat er een tandje gas af en relaxed schuiven we door Amsterdam. Frouk vertelt, Carla en Geurt zorgen, de gasten genieten, en niet met mate! In de Amsterdam Marina genieten we gezamenlijk van een heerlijke lunch en dan beginnen we aan de terugreis.
-
Janine zit in de luie stoel op het verwarmde achterdek te genieten, te kletsen en even te vergeten… Weer aangemeerd aan de ‘Koninklijke steiger’ komt de werkelijkheid terug. Die was vandaag even in Muiden achtergebleven en het afscheid voor altijd is wederom onverbiddelijk. Het liefst zouden we elkaar een heerlijke warme welgemeende ‘vaarwelhug’ geven, maar dat rotvirus… Enfin, we zwaaien Janine en haar naasten uit en zien de auto, gevuld met drie grote cijferballonnen die samen het getal 800 vormen, de parkeerplaats af rijden… Het was een gedenkwaardige 800ste vaarwensdag!
-
Vaarwel dappere Janine
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
KNZ&RV te Muiden voor het beschikbaar stellen van de ligplaats van de Vaarwens
Jachthaven Naarden voor het beschikbaar stellen van de ligplaatsen van de Meander V
De Muidernier voor de gesponsorde catering
Dagschipper Frouk, vrijwilligers Carla en Geurt voor hun inzet
Amsterdam Marina voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Het verslag van de opvarenden:


Vaardag Janine v Beek

Afgelopen dinsdag 27 oktober hadden wij het voorrecht om een dag mee te kunnen varen met de boot van stichting vaarwens. De beste vriendin van Janine, Rinnetta heeft dit op korte termijn voor ons kunnen regelen. Het welkom was hart verwarmend, toen we aankwamen in Muiden stonden de vrijwilligers Frouk Geurt en Carla ons al op te wachten. Daar Janine door de medicijnen geregeld even van de toilet gebruik moet maken werd dat meteen even geregeld. Eenmaal aan boord mochten we eerst op de groepsfoto om daarna verrast te worden met mededeling dat Janine de 800 bezoeker was van de stichting Vaarwens. En om deze heugelijke mijlpaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan werden we getrakteerd op een volle grote slagroomtaart met de bijbehorende koffie en thee. Janine werd geïnstalleerd op een heerlijke stoel met voeten bank en een deken op het overkapte achterdek met uiteraard een kachel.  Vrijwilligster Frouk tevens stuurvrouw legde uit hoe de dag er uit zal zien waarbij eerst even aandacht werd gegeven aan de maatregelen i.v.m. de corona. Haar voorstel was om via Pampus naar Amsterdam te varen daar een stuk het IJ op te varen en dan weer terug naar Muiden. Maar ze stelde ,alles staat in teken van het genieten van Janine en als het teveel werd voor haar dan kon er altijd een aanpassing in de rondvaart geregeld worden. Met die gedacht konden we goed leven en de motoren werden gestart om uit te varen richting Amsterdam. Met een Manjefiek uitzicht op het kasteel Muiderslot en enkele oude boten die naar onze mening ongeveer even oud waren als het kasteel passeerde we even later Pampus. Na een voorspoedige vaart met een lekker windje in de rug kwamen we aan bij de Oranje sluizen Daar de voorspelde regen uitbleef wonderbaarlijk trouwens, konden wij ook naar buiten om te genieten van de mooie uitzichten en te kijken hoe het schutten van de boot ging. Na de sluizen een mooie rondvaart over het IJ met uitgebreide uitleg van Frouk over allerlei gebouwen en punten van aandacht op en aan het IJ. Om een uurtje of 1 een stop in de Marina haven voor de lunch, waarbij we uitgebreid werden verwend met broodjes en ander versnaperingen door Geurt en Carla, met uitzicht op een aantal zeilboten was dat een mooie plek om van de lunch te genieten. Hierna de terug vaart met wederom een uitleg over Amsterdam en de bouw activiteiten daar. De tocht terug ging voorspoedig mede omdat we geregeld werden getrakteerd op koffie of thee of anders als dat wenselijk was. De wind was wat gaan liggen en op een kleine regenbui na in Amsterdam is het verder droog gebleven. Janine en wij hebben genoten van de tocht en de verwennerij van de vrijwilligers, het heeft ons zeker even wat rust gebracht en we konden even ergens anders aan denken. Wat de toekomst ons brengt dat weten we niet maar deze herinnering blijft voor altijd. Bedankt voor de inzet en de prettige verzorging van de vrijwilligers.

Mrgr. Janine Marit Rinetta Rob


Janine 104
Janine 113
Janine 117
Janine 121
Janine 122
Janine 124
Janine 134
Janine 141
Janine 149
Janine 150
Janine 158
Janine 165
Janine 177
Janine 178
Janine 182
Janine 185
Janine 192

E-mail