Skip to main content

Vaarwens 846 op 11-05-2021

De dag van een voormalig Marineman…846 Bart 10
-
Er wordt een wens ingediend bij de SAW en op de intake staat; “Onze vader is vorige week vrijdag met spoed opgenomen in een hospice, hij is hier wat opgeknapt en het lijkt erop dat we toch nog een kans hebben gekregen om gezamenlijk met het gezin iets leuks te doen.”
Bart (geb. 1941) is in het najaar van het leven gevonden door de gevreesde ziekte van de oncontroleerbare celdeling en het manifesteert zich op diverse vitale plekken in zijn lichaam. Er wordt op de planning navraag gedaan wat voor leuks ze dan nog graag zouden willen doen en dat wordt voor de oud Marineman varen… Wetende dat we niet te lang moeten wachten, wordt samen met de SAW de dag gepland en vandaag is het al zo ver.
-
In Amsterdam bereiden dagschipper Wouter en boots Harrie de MS Vaarwens voor op bezoek per brancard en er wordt een lekkere pot koffie gezet. Na de ruim uur durende rit vanuit Moerkapelle naar Amsterdam hebben de gasten vast zin in een ‘straf bakkie’! De ambulance arriveert mooi op tijd en Bart wordt naar buiten gereden. Wouter en Harrie heten de vrijwilligers van de SAW en de familie hartelijk welkom en we gaan snel aan boord…
-
Wouter doet een welkomstpraatje en maakt samen met de familie een vaarplan. Het is rustig weer, dus vaarmogelijkheden zat…De planning van ‘Bart zijn dag’ staat namelijk redelijk vol, want vanmiddag willen ze met de ambulance nog afscheid nemen van zijn huis met als afsluiting een ‘High tea’.
Een retourtje Markermeer lijkt Bart wel wat, dus wordt de motor gestart en gaan we in de opvaart richting Oranjesluizen. Na een zeer vlotte schutting zet Wouter koers naar ‘het Vuurtje’, het vuurtorentje bij de ingang van het ‘Buiten IJ’ vanaf het Markermeer en daarna schieten we het schilderachtige Durgerdam nog even binnen. We besluiten tijdens het varen de heerlijke lunch - die Harrie wederom fantastisch heeft voorbereid – te nuttigen, terwijl we weer richting binnenstad varen vanwege het programma dat ze voor Bart nog in petto hebben…
-
Onze gast diende in zijn jongere jaren 23 maanden als dienstplichtig militair bij de Koninklijke Marine. Hij zou uitgezonden worden naar de Oost (Nieuw Guinea) maar vlak voor zijn vertrek werd gelukkig alles afgeblazen wegens de politieke ontwikkelingen. Het varen bleef hem echter in het bloed zitten, vandaar de Vaarwens van vandaag. Toch ging Bart daarna de installatietechniek in en heeft menig groot project gedaan, waar hij nog altijd trots op is.
-
Na de snelle retourschutting in de Oranjesluis krijgt Bart de ‘Vaarwensboost’ en gaat aan de scharrel. Wouter vraagt of hij nog even aan het roer wil en dat is niet tegen dovemans oren gezegd! Hij stuurt de Vaarwens secuur haar koers en vergeet… prachtig om te zien!
We meren even later weer aan in de Marina en nemen afscheid van de dappere Bart, zijn naasten en de SAW vrijwilligers, waarvoor de dag ook nog niet ten einde is…
Wat zouden we toch moeten zonder vrijwilligers!!!
-
Vaarwel Bart
Auteur Vaarwens.

Bart: † 12-5-2021
-
Met dank aan:
Dagschipper Wouter en boots Harrie voor hun inzet
Stichting Ambulance Wens Nederland voor het vervoer
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schuttingen
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...

Een lieve reactie van dochter Haeby:

Ik wil jullie onwijs bedanken voor de onvergetelijke dag die jullie mijn vader hebben bezorgd. Hij heeft echt onwijs genoten. Bedankt Wouter en Harrie.

Bart 12
Bart 13
Bart 16
Bart 17
Bart 18
Bart 27
Bart 28
Bart 30
Bart 31
Bart 43
Bart 49
Bart 52
Bart 53
Bart 59
Bart 60
Bart 61