Skip to main content

Vaarwens 847 op 12-05-2021

Oud machinist Willem Barendz vaart nog één keer…847 Cees 10
-
Onze gast van vandaag is een echte zeebonk en was vroeger één van bemanningsleden van de enorme Walvisjager Willem Barentz. De Willem Barendsz (II) was het Nederlandse walvisfabrieksschip dat tussen 1955 en 1964 werd gebruikt als moeder- en fabrieksschip voor negen walvisvaartexpedities in de wateren rond Antarctica. Cees was machinist aan boord en heeft de zeereizen van het schip nog meegemaakt. Cees (geb. 1936) zit in een verzorgingstehuis in Heiloo en lijdt aan de gevreesde foute celdelingsziekte, dat hem al een been gekost heeft en hij weet sinds januari dat hem nog weinig tijd rest… Eric is zijn mantelzorger en hij vindt een flyer van Stichting Vaarwens, die hij ogenblikkelijk aan Cees laat zien. De levensverwachting van onze dappere zeeman is nog maar kort en hij zou erg graag nog één keertje willen varen, dus wordt de intake ingevuld.
-
Vandaag is de dag voor Cees, een dag waarop de zon schijnt en de wind rust heeft gevonden. Dagschipper Rochus, stuurvrouw Marjolein en boots Carla moesten vandaag allemaal een flink stukje rijden naar Amsterdam, maar de doen het – net als alle andere vrijwilligers – belangeloos en altijd met veel genoegen voor onze stichting. Ze maken het schip klaar en maken koffie. Dan komt Cees met zijn mantelzorger Eric aanrijden. Een warm welkom volgt en dan snel in de rolstoel en aan boord.
-
Cees kent de omgeving hier waarschijnlijk, want maar naast het lange glazen gebouw aan het Kraanspoor lag de Willem Barendz ook wel. Over de rails op het betonnen onderstel van het gebouw, reden twee enorme kranen om uit het hoge schip de lading traan en walvisvlees te lossen. Vroeger tijden herleven en Cees geniet nu al. Tijdens de koffie wordt het welkomstverhaaltje gedaan door Marjolein, en na het maken het vaarplan gaan de trossen los.
-
Cees wil graag open water op! Begrijpelijk, want dat was vroeger zijn wereld, dus gaan we in de opvaart naar Muiden. Na een vlotte schutting in de Oranjesluizen, zetten we koers naar Pampus en daarna naar Muiden, waar we een prachtig plekje tegenover het Muiderslot even mogen aanmeren voor de lunch die Carla voortreffelijk heeft voorbereid. De zon beschijnt deze prachtige dag en iedereen geniet van het weer, het schip, het samenzijn en het zien van een gast die even in herinneringen leeft…
-
Na de lunch start Rochus de motor weer en we gaan op de retourvaart, waarbij mantelzorger Eric aan het roer gaat, want Cees wil van het uitzicht en de beleving genieten. Na de schutting in de Oranjesluizen duiken we nog even het populaire zijkanaal K in en Cees geniet van het pittoreske stukje Amsterdam in het Vliegenbos. Daarna zetten we koers naar de vertrekhaven, waar we alweer afscheid moeten nemen van een medemens die vandaag nog één keer genoot van het varen. Met een hoofd vol herinneringen gaan Cees en Eric huiswaarts naar Heiloo…
-
Vaarwel Cees.
Auteur Vaarwens.

Cees: † 27-06-2021
-
Met dank aan:
Dagschipper Rochus, stuurvrouw Marjolein en Boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
KNZ&RV Muiden voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Oranjesluizen voor de vlotte schutting
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van het verslag van de opvarenden…

Cees 103
Cees 105
Cees 107
Cees 109
Cees 116
Cees 118
Cees 152
Cees 153
Cees 155
Cees 162
Cees 168
Cees 178
Cees 189
Cees 190
Cees 192
Cees 203
Cees 219
Cees 222
Cees 227
Cees 228