Skip to main content

Vaarwens 850 op 19-05-2021

Het water blijft trekken…850 Kees 10
-
Onze gast van vandaag is flink op leeftijd en is een kwetsbare oudere met een heel scala aan aandoeningen. Met name de ‘woekeraar’ bedreigt zijn leven, maar Kees blijft dapper en optimistisch. Hij heeft een technisch beroep gehad. Nu vertelt hij steeds; "Als ik het leven over mocht doen, dan ging ik de zee op". Hij doet niets liever dan boten kijken in Vlissingen of Rotterdam want het water blijft trekken! De laatste jaren namen zijn kinderen hem een dag mee naar Rotterdam om te varen en om schepen te kijken. Dat wordt echter steeds meer een uitdaging doordat ook het lopen steeds minder gaat en Stichting Vaarwens wordt gevonden op Google, waarna het intakeformulier snel is ingevuld.
-
Vandaag is Kees (geb. 1930) zijn vaardag en hij gaat nog een keer schepen kijken, maar nu in Amsterdam. Dagschipper Frouk en gastdame Ada zijn op tijd aan boord en maken het binnen gezellig en warm, want over het weer van de laatste tijd zullen we het maar niet hebben… De bus komt aan met Kees en met zijn zoon Gert-Jan en beide schoonzoons Coen en Thijs. Er volgt een warm welkom en er is koffie, koek en een kletspraatje als welkom. Frouk maakt het vaarplan en dan gaan de trossen los…
-
Dikke donkeren wolken staan rondom ons aan de hemel en af en toe barst er eentje los, als we onze vaart over het IJ maken. Het maakt Kees niks uit, hij vaart, geniet en laaft zich aan alles wat hem ten deel valt. We zijn stuurboorduit gegaan en Frouk laat Kees alle bezienswaardigheden bekijken. De grote reuzen in de dokken bij Damen, de megajachten bij Royal Huisman en Holland Jachtbouw, dan richting IJmuiden en onderweg alle passerende scheepvaart bekijken… het kan niet op, want er is zoveel te zien! Hij ziet ook de nieuwe zeesluis in aanbouw in IJmuiden en al wat iets meer zij…hij geniet!
-
Onderweg serveert Ada een heerlijke lunch en Kees eet als een dokwerker, want hij vaart weer! Ook de (schoon)zoons die hem vandaag begeleiden genieten van de tocht en van hun opgewekte vader. Begeleid door meerdere stortbuien en af en toe een flinke donderklap, vaart het gezelschap genietend terug naar de Amsterdam Marina terwijl Kees een korte ‘powernap’ doet. In de haven aangekomen volgt het onverbiddelijke afscheid, dat altijd weer terugkomt aan het einde van een prachtige dag. Kees heeft in iedere geval bij thuiskomst genoeg te vertellen over zijn belevenissen op de MS Vaarwens…
-
Vaarwel Kees
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Frouk en boots Ada voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Lieve woorden van de familie


Vandaag was Kees zijn dagje uit met "vaarwens"
We werden door schipper Frouk en boots Ada erg vriendelijk ontvangen met koffie en een soesje. Na een inleidend gesprek over wat niet en vooral wél mocht werd in samenspraak met onze (schoon)vader Kees de vaarroute bepaald. Pa wilde graag richting de zee om dat daar meer kans was om zeeschepen te zien dan op de Zaanse Schans. Dus voeren we via een aantal zij havens richting de nieuwe Zeesluizen van IJmuiden.
Om nu te zeggen dat het prachtig weer was is wat overdreven (het regende vrijwel de hele reis) maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het blije gezicht van pa en de uitgebreide informatie waar Frouk ons van voorzag over alles wat we tegenkwamen onderweg.
Ondertussen mogen we de prima verzorging door Ada van de inwendige mens niet vergeten. Een speciaal woord van dank mag ook naar Ada omdat ze pa liefdevol en deskundig heeft geholpen met de toiletgang.
Al met al kijken wij terug op een hele leuke dag.
Dank jullie wel hiervoor.
Met vriendelijke groet namens Kees Meerkerk,
Thijs ten Kleij

Kees 102
Kees 105
Kees 120
Kees 139
Kees 145
Kees 157
Kees 159
Kees 160
Kees 169
Kees 174
Kees 183
Kees 185
Kees 195
Kees 200
Kees 207
Kees 209
Kees 213
Kees 217
Kees 218
Kees 220