Skip to main content

Vaarwens 854 op 24-05-2021

Op een natte Pinksterdag…854 Lenie 10
-
Aanmelder van de wens van vandaag is Niels die het voor zijn oma doet. Hij was werkzaam op de jachthaven in Naarden en komt ook regelmatig de Meander V tegen, dus is hij op de hoogte van het vaardoel. Zijn oma Lenie (geb. 1941) is uitbehandeld want ook zij is gevonden door de sluipmoordenaar. Vanwege haar sterke band met het varen organiseert hij een verrassingsvaart voor haar, zodat ze nog één keer afscheid kan nemen van haar geliefde water.
Op de intake staat heel lief; “Het is bedoelt als verrassing, dus liever geen contact opnemen met mijn oma. Het vervoer naar opstapplaats kunnen we zelf regelen. Oma Lenie heeft altijd gevaren en kan dat nu niet meer. Op de boten die nog in de familie zijn, kan ze niet meer aan boord komen. We zouden haar een groot plezier doen met nog één keer een vaartochtje.”
-
Het liedje ‘op een mooie Pinksterdag’ is vandaag omgedoopt in ‘op een natte Pinksterdag’, want is al dagen koud, vies en nat weer. Voormalig zeeloods Klaas is dagschipper en hij wordt bijgestaan door boots Alette. Beiden maken het schip klaar, warm en gezellig voor de ontvangst van ‘oma Lenie’. De auto komt mooi op tijd aan vanuit Hilversum, want er is nauwelijks verkeer op de weg en daar stapt oma Lenie met een verrast gezicht uit. Klaas en Alette ontvangen het gezelschap en snel gaat iedereen aan boord. Daar is zoals gewoonlijk koffie met koek en een welkomstverhaaltje, maar Lenie neemt al snel het woord en begint te vertellen, ze krijgt ‘de vaarwensboost!’ Er wordt een vaarplan gemaakt en Lenie wil heel graag Amsterdam in, dus gaat eerst de mast naar beneden en daarna de trossen gaan los.
-
Begeleid door druilregen en donkere wolken varen we het IJ op en duiken onder de spoorbrug door richting Oosterdok, langs Nemo en dan willen we de prachtige Amstel op. Dat heeft nog wat voeten in aarde, want met Pinksteren is er maar één brugwachter die met het zweet op het voorhoofd met ons mee fiets om de bruggen voor ons te openen. Lenie geniet ondanks het slechte weer en haar naasten niet minder, want er is zoveel te zien… De tocht over de Amstel is een waar feestje en we zien Lenie lachen, leven en even alles vergeten. Om voor de spertijd van de bruggen om 16.00 uur de stad uit te zijn, keert Klaas het schip halverwege de middag en begint de terugreis. Verrassend, er is een tweede brugwachter opgetrommeld die ons nu samen begeleiden en het gaat als een speer! Het is verbazingwekkend hoeveel Lenie van de stad, de bruggen, de sluizen en al wat iets meer zij weet 😜😜 Deze keer is zij het, die het vaarverslag doet van wat er te zien valt…
-
Kleinzoon Niels gaat ook nog aan het roer, waardoor Klaas even tijd heeft om te kletsen en zo scharrelen we met een enthousiast lachende oma Lenie terug naar de Amsterdam Marina. Nu blijkt maar weer, het weer had weer geen invloed op de sfeer!
Na te zijn aangemeerd, maken we nog even een groepsfoto en Lenie heeft nog altijd energie genoeg opgedaan om met een vrolijke glimlach een afscheidsfoto te maken. Onbetaalbaar!!! We nemen afscheid en wensen haar de komende tijd sterkte…
-
Vaarwel lieve lachende Lenie
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Klaas en boots Alette voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Lenie 101
Lenie 102
Lenie 103
Lenie 104
Lenie 105
Lenie 106
Lenie 107
Lenie 108
Lenie 109
Lenie 110
Lenie 111
Lenie 112
Lenie 113
Lenie 114
Lenie 115
Lenie 116
Lenie 117
Lenie 118
Lenie 119
Lenie 120