Skip to main content

Vaarwens 860 op 02-06-2021

De Marineman weer aan het roer…860 Evert 10
-
We krijgen een aanmelding binnen van Melanie:
“Het betreft mijn zwager, zij hebben ongeveer 4 jaar geleden zelf een boot gekocht en 2 jaar later is hij ziek geworden. Mocht niet meer alleen varen i.v.m. epilepsie vanwege de hersentumoren. Afgelopen winter de boot verkocht omdat mijn zwager niet meer beter wordt. Hij heeft in diensttijd bij de marine gezeten. Liefhebber van varen dus!”
Je begrijpt het al, Evert (geb.1963) is getroffen door kanker en hij is ruim voor zijn 60ste uitbehandeld! Een wreed lot, en snel plannen we hem in, want nu is hij nog mobiel.
-
Het is hoogzomer en in Amsterdam maken dagschipper Rochus en boots Danny de Vaarwens klaar. De kuiptent gaat open en er wordt een gezellig zitje gemaakt in de ruime buitenkuip. Evert komt samen met zijn vrouw Petra, met eigen vervoer aanrijden. Onze bemanning heet iedereen hartelijk welkom, dan gaat het gezelschap aan boord. Lekker, koffie na de half uur durende rit vanuit Hoogland en Rochus doet een welkomstpraatje. Er wordt een vaarplan gemaakt en Evert wil graag naar de Zaanse Schans, dus Rochus start de John Deere en de trossen gaan los.
-
Bij de Wilhelminasluis is helaas een stremming in het vaarwater, dus rechtsomkeert en wordt het ‘havenhoppen’ door Amsterdam. Het is gezellig druk op het water en Evert komt ogen te kort. Ook zijn naasten genieten met volle teugen en het weer draagt ook haar steentje bij. Er wordt gelachen, er wordt genoten, er wordt even vergeten en even lijkt er niets aan de hand. We weten echter wel beter, daarom is het extra mooi om Evert te zien genieten van zijn vaardag.
-
We varen langs het Java eiland, het Amsterdam Rijnkanaal een stuk op, het zijkanaal K in, ach… Amsterdam is prachtig vanaf het water! Op een gegeven moment gaat Evert aan het roer en dan zie je zo dat het een ervaren schipper is. Hij begint te lachen, te genieten en te vergeten, kijk… daar is het ons om te doen. boots Danny schiet snel een paar mooie foto’s, waarvan we zeker weten dat de familie ze nog lang zal koesteren.
-
We meren weer aan en nemen afscheid van Evert en echtgenote en beide zoons. Als de auto het terrein af rijdt, gaat het achterraam open en er komt een dikke duim naar buiten… Tevreden ruimen we het schip weer op en maken haar klaar voor de vaardag van morgen…
-
Vaarwel Evert
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Rochus en boots Danny voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Het verslag van de opvarenden:


Hoe leuk en fijn is het als er mensen in je omgeving een verrassend uitje voor je bedenken en regelen! Dankzij Melanie stapten wij op 2 juni aan boord van het prachtige schip van Stichting Vaarwens.
Na een inleidend praatje, koffie met lekkers en nadat de keuze voor de route was gemaakt vertrokken wij uit Amsterdam.
Varen is heerlijk en superleuk, en met mooi weer is het sowieso een feestje. Schipper Rochus en boots Danny hebben alles uit de kast gehaald om ons een zeer leuke dag te bezorgen. In een ontspannen sfeer en voorzien van alle gemakken, koffie, thee, fris, lekkers en een heerlijke lunch, hebben wij ons deze dag prima vermaakt. Met Evert voor een tijd aan het roer kreeg hij ook weer even het gevoel van het heerlijke dobberen op het water.
Hulde voor Stichting Vaarwens en voor alle vrijwilligers en donateurs die dit mogelijk maken. Wij hebben genoten!
Evert, Petra, Jirko en Pelle van den Enden

Evert 13
Evert 14
Evert 15
Evert 16
Evert 17
Evert 19
Evert 23
Evert 25
Evert 30
Evert 36
Evert 38
Evert 39
Evert 42
Evert 46
Evert 52
Evert 53
Evert 57
Evert 60
Evert 63
Evert 82