Skip to main content

Vaarwens 863 op 05-06-2021

“Zo… terug van weggeweest!”863 Leendert 10
-
Er komt een wens binnen met de vraag van dochter Dorita: “Mijn vader heeft vroeger gevaren en heeft het er steeds over dat hij nog eens wil varen!”
Leendert (geb. 1933) ligt in het hospice te Loosdrecht en wacht tot het motortje er mee op houdt. Het loopt nog, maar is zwak, op, versleten en geeft hem amper nog energie om een paar stappen te doen. Toch blijft de trek naar het water, en die trek, dat gevoel, dat ken ik als auteur heel goed! Er wordt overleg gepleegd en we plannen onze weekenden ook maar in, want de agenda staat de komende weken doordeweeks al tjokvol.
-
Het is vandaag grijs en grauw als we wakker worden, maar de weermannen beloven ons beter weer. Wouter en Carla maken de Vaarwens gereed en staan klaar om Leendert en zijn naasten op te vangen. De rolstoeltaxi komt aan en Leendert wordt naar buiten gereden. Hij glundert, hij gaat weer varen… Snel aan boord en Leendert zijn ogen beginnen te schitteren als hij zegt: “Zo… terug van weggeweest!”
Het gebruikelijke welkomstpraatje met koffie volgt, waarna we een vaarplan maken. Hij heeft in jongere jaren de opleiding tot machinist op de Hogere Zeevaartschool te Vlissingen gedaan, dus het zout zit nog in zijn aderen… Leendert kiest er voor om de Zaanse Schans te bezoeken.
-
Carla maakt de trossen los en we gaan richting Voorzaan, maar Wouter krijgt van de havenautoriteiten om - bij hoge uitzondering - de Coenhaven in te varen. Daar liggen kolossale zeeschepen, maar ook de megajachten die bij Feadship liggen. Leendert vergaapt zich aan alles wat er op zijn netvlies valt en geniet, maar niet met mate! Daarna een vlotte schutting in de Wilhelminasluis en op naar de Schans. Onderweg passeren we de oer-Hollandse molens en de groene Zaanse huisjes.
-
Al varende serveert Carla een prachtige lunch en deze gebruiken we onder het varen, want we willen niet moeten wachten voor de spoorbrug, omdat de taxi precies op tijd weer in de Amsterdam Marina staat. Die willen we niet missen! De terugtocht gaat zo vlot, dat we nog tijd hebben om even enkele havens binnen te lopen en meer mooie schepen te bekijken. We kunnen zelfs nog even achter het CS in hartje Amsterdam langs. Voor Leendert kan het niet lang genoeg duren!
-
Keurig op tijd meren we weer aan in de Marina en nemen afscheid van deze dappere varensman, bij wie er altijd nog zout water door de aderen loopt, totdat het motortje stopt…
-
Vaarwel Leendert
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Wouter en boots Carla voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Het verslag van de opvarenden:


Lieve mensen van Vaarwens.nl
Wat zijn jullie geweldig! Ik heb er geen woorden voor. Het eerste contact met Vaarwens.nl was al hartverwarmend. Na aankomst met de rolstoeltaxi liepen wij de steiger op naar de boot en daar werden wij ontvangen door Wouter en Carla. Mijn vader wist niet wat hem overkwam. Hij keek zijn ogen uit en wat genoot hij. Hij werd vanaf de start tot het eind in de watten gelegd. Hij kreeg zoveel aandacht. Het was echt ZIJN dag. Een dag om nooit meer te vergeten.

Wouter en lieve Carla, heel heel erg dank voor alle lieve zorgen. Ik zal jullie nooit meer vergeten. Ook namens mijn vader en dochter.
Ik hoop dat jullie nog heel veel mensen op deze manier gelukkig kunnen maken. Bij deze een donatie!
Hartelijke groet,

Leendert 105
Leendert 108
Leendert 123
Leendert 127
Leendert 132
Leendert 137
Leendert 151
Leendert 159
Leendert 192
Leendert 194
Leendert 206
Leendert 214
Leendert 226
Leendert 231
Leendert 236
Leendert 247
Leendert 248