header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 864 op 06-06-2021

Markenaren onder elkaar…864 Cornelis 10
-
Op Marken kent iedereen elkaar, want het is een kleine hechte woongemeenschap. Dorpeling Cornelis Pieter (geb. 1969) is gevonden door de fnuikende sluipmoordenaar en heeft te horen gekregen dat hij is uitbehandeld. Vorig jaar kwam de Vaarwens met grote regelmaat een rondje door de Marker haven doen met haar vaargasten en Stichting Vaarwens is uiteraard welbekend op Marken, maar omdat er in Monnickendam in geen enkele haven geschikte ligplaats meer voor ons Vaarwensschip is, varen we nu permanent vanuit Amsterdam. Alleen de Meander V lig nog in Monnickendam en heeft daar een vaste ligplaats. Ook zij gaat vandaag varen op de Gouwzee met een spoedwens, want het is druk!
-
De bemanning van vandaag bestaat uit onze technisch beheerder van het vaarwensschip Dirk-Jan, en zijn vriend en Sijmon, die ook vrijwilliger bij ons is. Beide mannen zitten bij de KNRM Marken en Sijmon is schipper op de reddingboot. Een garantie voor een bedreven crew! Zelfstandig als Markenaren zijn, wordt de catering in eigen beheer geregeld en opgediend door de naasten van onze vaargast.
Vaartocht gaat naar Zaanse Schans waar vrienden en vriendinnen aan de wal zullen staan om Cornelis Pieter te verwelkomen. Het hele draaiboek is al klaar! Geweldig…
-
Mooi zonnig weer en Dirk-Jan en Sijmon maken de Vaarwens klaar voor het tochtje. Inge is ook al op tijd naar de Vaarwens gegaan om de broodjes en andere catering te brengen, want in het weekend kunnen we niets bestellen. Cornelis Pieter komt aan boord en de bemanning laat even het schip zien. Enthousiasme alom en dan gaan de trossen los. Op naar de Voorzaan…
-
Cornelis Pieter geniet van het reisje over het IJ, de Voorzaan en de Zaan met alle prachtige historische huizen en pittoreske groene Zaanse huisjes. We gaan naar de molen ‘Het Jonge Schaap’ want Dirk-Jan schonk ooit allerlei attributen aan de molen toen hij een voormalige schuur en molen sloopte. Daarna was de connectie met Vaarwens snel gemaakt en mogen we er altijd aanmeren…
-
Bij aankomst wordt het even heftig voor Cornelis Pieter, want de steiger staat vol met familie en vrienden om hem daar met de Vaarwens te verwelkomen. Nadat iedereen op gepaste manier gedag heeft gezegd, mogen we de molen in en krijgen we een privé rondleiding. Fantastisch!! Daarna wordt er heerlijk genoten van een verrukkelijke lunch en daarna vangt de retourtocht aan. Cornelis Pieter blijft genieten en de rest aan boord geniet niet minder!
-
Nadat de Vaarwens weer is aangemeerd, keert iedereen huiswaarts na een prachtige bijzondere zonnige zondag…
-
Vaarwel Cornelis Pieter
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschippers Dirk-Jan en Sijmon voor hun inzet
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Molen ‘Het Jonge Schaap’ voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
Een prachtig verslag van Corrnelis en Tiny:

Vaarwens 864
Zondagochtend, 6 Juni 2021. Met mijn hele gezin melden we ons om tien uur bij de boot van Stichting Vaarwens in Amsterdam Noord. Twee weken daarvoor werden we volledig verrast door een telefoontje met de vraag of wij deze dag vrij wilden houden voor een dag genieten met Stichting Vaarwens. Aan boord werden we welkom geheten door twee voor ons bekende vrijwilligers: Dirk-Jan van Geemen uit Monnickendam en Sijmon Zondervan, mijn oude buurjongen van mijn mooie woonplaats Marken. Na dit warme ontvangst met koffie en thee werden de trossen los gegooid en zetten we koers naar Zaandam. Een schitterende tocht over het IJ, over de Coentunnel heen via de Wilhelminasluis de Zaan op, richting de Zaanse schans. Wat ziet alles er schitterend uit vanaf het water en wat zijn de mensen op het water vriendelijk naar elkaar. Het weer was fantastisch en we keken onze ogen uit.
De sfeer aan boord was geweldig. Onze schippers loodsten ons professioneel onder bruggen en spoorbruggen door, door de sluis en langs de vele andere schepen. Ze kregen alle medewerking van de verschillende brugwachters. Wanneer via de marifoon genoemd werd dat de boot van Stichting Vaarwens wilde passeren, kregen ze alle medewerking. Hulde voor al deze mensen.
We voeren door tot Wormer, net iets voorbij de Zaanse Schans om vervolgens 180 graden om te draaien. De reden hiervoor was dat we iets voor op schema waren. Tijdens het afmeren bij de houtzagerij aan de Zaanse Schans zagen we een enthousiaste groep mensen staan die naar ons zwaaiden. Vrolijk zwaaiden we terug en verbaasden ons wederom over de vriendelijkheid van alle mensen. Misschien kwam het door het mooie weer en het feit dat iedereen op het water elkaar groet. Wat een gezelligheid! Met dat we dichterbij kwamen werd het ons duidelijk dat de vrolijk zwaaiende mensen onze vrienden waren! Blijkbaar waren ook zij betrokken in dit complot om ons een onvergetelijke dag te bezorgen. Zij waren op de fiets vanuit Marken gekomen om samen met ons te kunnen lunchen bij de houtzagerij. Volledig volgens de corona voorschriften hebben we op gepaste afstand samen de lunch genuttigd. De vrienden hadden hun eigen lunchpakketje meegenomen en wij werden verrast met een uitgebreide lunch verzorgd door de Stichting Vaarwens. Eén van onze vrienden had verse gerookte IJsselmeerpaling meegenomen om te delen. Met zijn allen hebben we herinneringen opgehaald, veel gelachen en van de lekkere lunch genoten. Wat een succes was dit. Nadat we meerdere mooie foto’s hebben gemaakt, als tastbare herinneringen aan deze mooie dag, stapten de vrienden weer op de fiets voor de rit terug naar Marken en mochten wij de houtzagerij bezichtigen. De uitleg door de enthousiaste vrijwilligers was duidelijk en informatief. Een bezoek aan de houtzagerij op de Zaanse Schans is een aanrader voor iedereen. Weer aan boord van de Vaarwens werd de reis terug naar Amsterdam ingezet. Moe en voldaan kwamen we weer bij onze auto aan in Amsterdam Noord.
Wij hebben een ontzettend mooie dag gehad. Een dag even zonder zorgen, met aangenaam gezelschap, goede verzorging en schitterend weer. Een dag wat ons energie en mooie herinneringen heeft gegeven. Wij willen Stichting Vaarwens vanuit het diepst van ons hart bedanken voor de hele dag, de goede zorgen en de gezelligheid. We hopen dat jullie nog vele mensen kunnen verrassen en voor een dag kunnen ontzorgen.
Met vriendelijke groeten en dankbaarheid,
Cornelis en Tiny de Waart
Marken
-
Cornelis 11
Cornelis 12
Cornelis 13
Cornelis 15
Cornelis 17
Cornelis 19
Cornelis 21
Cornelis 22
Cornelis 25
Cornelis 26

E-mail