header2

We hebben in 2021 gevaren op:

Vaarwens 869 op 10-06-2021

Nog éénmaal jarig zijn, maar dan aan boord!869 Jan 10
-
Vaak is het enorm sneu voor onze vaargast als je het aanmeldingsformulier leest; De familie zou in augustus een vaarvakantie gaan doen omdat meneer 80 wordt op 10-06-21. Hij wilde nog graag één keer op vakantie met zijn beide kleinkinderen, dochter en schoonzoon. De vakantie staat al geboekt maar meneer zal dat naar verwachting niet gaan halen, vandaar de aanvraag voor een vaarwens…”
Jan (geb. 10-06-1941) overkomt ook het lot van velen. De ‘sluipmoordenaar’ heeft hem gevonden en Jan is niet meer te redden. Momenteel ligt Jan in het hospice te Sassenheim te wachten op wat gaat komen, i.p.v. een vakantie met de kinderen en kleinkinderen… Het kan je zomaar gebeuren!
-
Het begeleidende team in het ziekenhuis tipt Jan op Stichting Vaarwens en daarna is het plan om zijn verjaardag toch aan boord te kunnen vieren werkelijkheid geworden.
Het is nog steeds hoogzomer en daar profiteren we allemaal van. Ook op de Vaarwens doen dagschipper Ton en boots Lyda de hele kuiptent weer open en maken het schip klaar voor Jan, die met de SAW op de brancard gebracht zal worden. De koffie pruttelt en we hebben er zin in.
De ambulance is vandaag mooi op tijd en even later rolt Jan naar buiten en wordt met zijn dochter Saskia, haar zoon van 16 en dochter van 19 in zijn kielzog naar het schip gebracht.
-
Jan wordt ingenesteld en iedereen vind zijn plekje op het schip. Lyda gaat rond met de koffiepot en Ton doet een welkomstwoordje. “Waar zou je graag heen willen varen Jan?” vraagt Ton. De Zaanse Schans lijkt Jan wel mooi en daarna gaat de John Deere aan en Lyda maakt de trossen los. Onder prachtige weersomstandigheden schuift de Vaarwens langs de grote oceaanschepen die in de droogdokken van Damen liggen en iedereen kijkt zijn ogen uit. De Voorzaan in, na wat oponthoud wegens schutting met de beroepsvaart, zijn we op de Zaan en dan varen we naar de molens. Langs de route staan ook nog een paar bekenden enthousiast te zwaaien.
-
Ton vindt na een rukje varen weer de prachtplek bij de houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ om aan te meren voor de lunch die Lyda heeft opgediend en samen genieten we in het zonnetje van de heerlijke broodjes. Daarna krijgen Jan zijn naasten een rondleiding in de molen en Ton vraagt of Jan even een middagdutje kan doen Het antwoord is kort en veelzeggend; “Slapen kan altijd nog! Nu eerst genieten!”
Na de rondleiding beginnen we de retourvaart waarbij kleinzoon Xavier en kleindochter Saskia beurtelings een heel stuk aan het roer staan. Beiden sturen het schip niet onverdienstelijk! Wat wil je met een zeeloods als mentor…
-
Terug in de Marina blijkt dat Jan best vermoeid is na een dag ten volle te hebben beleefd. Het was een bijzondere verjaardag en we nemen afscheid van deze dappere jarige…
Vaarwel Jan
Auteur Vaarwens.
-
Met dank aan:
Dagschipper Ton en boots Lyda voor hun inzet
Jan en Arjan van de SAW voor het ambulancevervoer
Amsterdam Marina / Jachthaven Groep voor het beschikbaar stellen van de ligplaats
Bedrijven Kraanspoor voor de parkeergelegenheid gasten
Brandweerkazerne IJsbrand voor de parkeergelegenheid vrijwilligers
Broodje Vasum voor de gedeelde sponsoring van de lunch
Molen ‘Het Jonge Schaap’ voor de gastvrijheid tijdens de lunch
Sluis en bruggen in de Zaan voor de vlotte bediening
en alle sponsoren die deze dag gratis mogelijk maakten...
-
In afwachting van het verslag van de opvarenden…
-
Jan 100
Jan 102
Jan 104
Jan 107
Jan 110
Jan 112
Jan 114
Jan 117
Jan 120
Jan 123
Jan 136
Jan 139
Jan 140
Jan 141
Jan 148
Jan 151
Jan 162
Jan 169
Jan 171
Jan 173
Jan 179
Jan 183
Jan 188
Jan 192

E-mail